który zawsze się udaje a do tego przygotujesz - 326 przepisów (strona:13/22)

Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 134

sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową skórkę i lekko brązowawy środek(...)cytryny - lub mniej jeśli chcemy mieć lukier gęsty Dojrzewanie bananów Banany, które kupujemy w sklepie najczęściej są zielonkawe. Ale można je dojrzeć samodzielnie. Zakupione banany - najlepiej szukać takich mocno żółtych - wrzucamy do lodówki, do dolnej szuflady na jakiś tydzień. Po tygodniu powinny zacząć brązowieć. Nie oznacza to, że się popsuły. Brązowieją jednolicie na całej powierzchni, nie mają miejsc bardziej miękkich

Ze smakiem bez glutenu
Kulinarne prezenty na święta 160

dobrze jest najpierw "wybadać" czego dana osoba potrzebuje. Chociaż i tutaj znajdzie się kilka uniwersalnych rozwiązań. Nie mam najmniejszych szans na zrobienie pełnego przeglądu tej grupy prezentów, ale przedstawię poniżej moje "hity" kolekcję ceramiczną firmy Staub   uznałam za najbardziej uniwersalną propozycję w tej kategorii. Naczynia prezentują się bardzo elegancko, do wyboru mamy kilka wariantów kolorystycznych i naczynia o różnym(...)ceny za formy do babek i ciast zaczynają się od około 180 pln za sztukę, ale za to jak pięknie się prezentują. Znacznie tańsze są formy silikonowe np. firmy Silikomart dostępne m.in. tutaj .   Kształty nie mniej zróżnicowane, niż w przypadku Nordic Ware, a ceny od 49 pln Czasami udaje się znaleźć ciekawe formy silikonowe w jeszcze niższych cenach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 144

ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie(...)zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mleczne bułeczki z makiem 177

makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze Składniki na 10 bułek(...)łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek do posypania mak Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, drożdże i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, łączymy i czekamy aż zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki dynie 197

gdzieś w tym szaleństwie na mojej drodze znów stanęła dynia. O nie - powiedziałam głośno. Ciągle bowiem, gdzieś z tyłu głowy, miałam ten paskudny smak... W końcu jednak stwierdziłam, że jako szanująca się blogerka kulinarna nie mogę przez całe życie udawać, że dynia nie istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc(...)zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie.  Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze więcej, niż planuję i jestem w stanie zużyć, przerabiam je na mus i zamrażam, żeby nawet późną wiosną móc cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki u Doroty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańska pizza 163

czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj odrobinę mąki (ok. ½ szkl.) wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 5-10 min.). Po tym czasie do zaczynu wsyp resztę mąki i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszaj do połączenia się składników(to ciasto nie potrzebuje wyrabiania). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe(...)teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś na blachę. Postaraj się ugnieść w miarę okrągły placek (co mnie nie zawsze się udaje).  Jeżeli chcesz zrobić dwie mniejsze pizze, podziel całość na dwa etapy.  Przykryj ściereczką i  ponownie odstaw w ciepłe miejsce

Roślinna - blog wegański
Złote i zielone smoothie oraz woda fiji, czyli zdrowie co dnia 197

wodzie. Wodzie wyjątkowej w każdym calu. Wodzie, która towarzyszy nam co dnia. Woda fiji – cudowne właściwości Woda fiji, to naturalna artezyjska woda wydobywana z wiekowego źródła w lasach deszczowych na jednej z wysp Fiji. Jest zamknięta głęboko pod warstwą lawy wulkanicznej w kraterze, dzięki czemu zachowuje wyjątkową czystość. Źródło to oraz sama woda nie ma kontaktu z powietrzem(...)krystalicznie czysta. Idealna dla dorosłych i dzieci. Wspaniała dla osób aktywnych. Osobiście staram sięzawsze mieć przy sobie. Bez względu na to czy idę pobiegać, czy udajemy się na rodzinną wycieczkę lub na zwykły spacer, a nawet na plac zabaw nawodnienie jest niezwykle istotne. Zawsze się staram, żeby moje dzieci miały wszytko co najlepsze, żeby w ich jadłospisie

Słodkie okruszki
A śliweczka... - prosty placek śliwkowy 165

pytania o to, co robili, co poznał. Do czasu. Pewnego dnia ni z tego, ni z owego pochwalił się całkiem długim występem i długo w ścianach kuchni, gdzie mnie to zastało, słychać było toczący się kamień, który spadł mi z serca. Po prostu wcześniej mu się nie chciało. Umiał, ale nie chciał. Jakże często mam teraz wrażenie(...)wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży prawie wystygnąć. To przepis obecny w naszej rodzinie od dawna, wypełnia dużą blachę, moja ma około 40 na 35 centymetrów, no duża jest :) Potrzebne składniki to: - 5 dużych jajek - 250g masła lub margaryny - 200g cukru

I tu będę miała takie te
LIZAKI CZEKOLADOWE I WIZYTA W FABRYCE PRZYJEMNOŚCI 106

zwiedzanie. Ubrani w stroje "wizytowe", udajemy się na linie produkcyjne. Przewodnikiem jest dyrektor Wedla pan  Witold Ziobrowsk, który z wielka pasją opowiada o firmie i udziela odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Mamy możliwość zobaczyć, jak powstaje tabliczka czekolady, zanim trafi na sklepowe półki.   I cudowna rzeka ptasiego mleczka Warsztaty czas zacząć :) Przygotowano dla nas nie lada wyzwanie. Mamy(...)bombkę. Zadanie staje się tym bardziej trudne, gdy zewsząd spoglądają na nas piękne czekoladowe rzeźby   Ochoczo zabieramy się za pracę, z zapałem dziecka, tworzymy nasze małe dzieła sztuki. Czekolada raz się rozpływa, a raz zastyga zbyt wcześnie. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przecież nic zmarnować się nie może, a oblizywanie palców jest

Kuchnia w opałach
Pyszna babka z kokosem 172

mamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam na przepis. Pyszna babka z kokosem(...)całe jajka 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem

Słodkie okruszki
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 143

olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie  TUTAJ 2. Schab ze śliwką(...)to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 129

bardzo wdzięczne, zawsze na czasie i doskonałe w smaku ekspresowe wypieki! Ja uwielbiam je za przyjemną sypkość/kruchość połączone z wilgotnością - co teoretycznie się wyklucza, a jednak w babkach się udaje! 😉👌 Urozmaicić je można na wiele sposobów - babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa... Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam(...)święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc - kiedy to babki królują na honorowych miejscach naszych stołów. Składniki: 1,5 szkl. mąki 200 g śmietany 18% 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą białą

Kolorowy Przepisownik
Łosoś w tymianku smażony na oleju kokosowym (bez glutenu, jajek) 445

naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie -  zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6, które zwiększają odporność, wspierają prawidłowy rozwój mózgu i wzroku.Olej kokosowy odkryłam całkiem niedawno,  poszukując lepszego(...)obniżonej odporności. Można używać go też do pielęgnacji skóry.W temperaturze poniżej 25 stopni olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.Składniki:filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)sóltymianekolej kokosowy

głodny alergik
Babka drożdżowa 165

Coś pysznego dla smakoszy ciast drożdżowych, wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest pracochłonne, ani skomplikowane, jego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie

kgwjanczewo
Torcik migdałowo pistacjowy 342

żółtka z cukrem pudrem ubijamy na parze (miskę z żółtkami ustawiamy na garnku z gotująca się wodą, tak aby jej dno nie dotykało wody). Ubitą masę studzimy i porcjami dodajemy do utartego masła. Dalej postępujemy, jak w przepisie. Torcik migdałowo pistacjowy z powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast(...)orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Torcik migdałowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko