który zawsze się udaje a do tego przygotujesz - 326 przepisów (strona:15/22)

Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 180

realnym życiu staram się rzeczy strasznych unikać, ale niestety - nie zawsze mi się udaje. A gdy niebezpieczeństwo czyha na mnie we własnym domu, potrafię wpaść w prawdziwą panikę. W sumie, sama się o to nie podejrzewałam... Na początku mała dygresja: w garażu mam światło z czujnikiem ruchu, który bardzo sprytnie umocowany jest przy drzwiach wyjściowych. Kiedy więc wchodzę do garażu(...)całej siły, wyrażając cały przestrach, który mnie ogarnął. Był to krzyk z cyklu  morderca mnie morduje , tudzież  mamy w domu szczura . Sama siebie nie podejrzewałam, że mogłabym tak rozdzierająco krzyczeć. Sekundę potem usłyszałam, jak C. biegnie mi na pomoc, po drodze omal nie zabijając się o krzesło, które po niedzielnych gościach ostało się na środku salonu. Wpadł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki z cukinii dla dzieci 283

zupa pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują(...)orzeszki! Ten obraz powtarzał się wiele razy, a ja nigdy jej nie zapytałam czy smakuje jej ta marchewka… bo gdybym to zrobiła to pewnie pomyślałaby dlaczego pytam… czy coś z marchewką nie tak, że miałaby jej nie smakować? Więc idziemy, pytam jak w szkole było, patrzę jak wcina ochoczo marchewkę, w środku się do siebie uśmiecham, ale udaję

bistro mama
Pozory mylą (Gra w kłamstwa #3) - Sara Shepard 117

Emma, moja siostra bliźniaczka, udaje mnie, żeby dowiedzieć się, kto mnie zabił. Powrót Thayera sprawia, że na jaw wychodzą kolejne tajemnice... „Pozory mylą” to trzeci tom nowej serii Sary Shepard – „The Lying Game”. Te ekscytujące powieści o sekretach i kłamstwach zdobyły rzesze fanów na całym świecie. Na ich podstawie powstał serial telewizyjny pod tym samym tytułem. Tytuł: Pozory mylą Tytuł(...)się jednak Thayer, z którym Sutton coś połączyło. Emma chce dowiedzieć się co było między dwójką, nie wie tylko w jaki sposób tego dokonać. Przyznam, że sceptycznie podchodziłam do lektury tej serii. Efekt – bardzo pozytywnie się zdziwiłam. Sara Shepard sprawiła, że spędziłam niebywale przyjemnie popołudnie z Emmą i jej nowymi przyjaciółmi w rolach głównych. Bardzo chętnie przyglądałam się

Tetiisheri
MOJA KSIĄŻKA- nareszcie jest !!! 120

Zawsze marzyłam o wydaniu książki z przepisami na ciasta więc zdecydowałam, że pierwsza będzie właśnie taka (tak, tak pierwsza bo kolejna jest już w przygotowaniu). Chciałabym, żeby znalazły się w niej przepisy dla każdego. I dla osób lubiących kulinarne eksperymenty i dla tych, którzy cenią tradycję na stole. Dlatego też zawarłam w niej przepisy mojej Mamy i Babci. Te stare(...)się, że nasze ciasto wygląda całkiem inaczej niż na zdjęciu. To też między innymi popchnęło mnie do wydania własnej książki. Zależało mi na tym, żeby wybrać przepisy, które będą na każdą kieszeń, z którymi poradzi sobie nawet początkująca w pieczeniu osoba i które będą pasowały na każdą okazję.  Mam nadzieję, że to mi się udało, bo starałam się, żeby

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 156

moment olśniewa i zachwyca, już na zawsze będzie spełnieniem.  Morelowy pokój kryje wiele tajemnic. Jedną z nich jest przejście do łazienki, które trzeba odkryć otwierając jedne z wielu drzwi ogromnej szafy.  Nigdy nie odkrytą do końca tajemnicą pozostaje Eric, pisarz i pasjonat gotowania, który w ciągu dnia kryje się w zakamarkach zamku zapisując kolejne strony swoich książek(...)nigdy nie zasiada do stołu. Tylko raz udaje mi się dojrzeć jego postać znikającą w bibliotece. Rolę gospodyni i cudownej towarzyszki kolacji pełni Aurelia. To od niej dostaję kilka strzeżonych przez Erica receptur... Zapisuję je w zeszycie. Tym samym, który właśnie odnalazłam. Z każdej podróży wracam z zeszytem, w którym spisuję dzień po dniu. Chowam je później w różne miejsca

KUCHARNIA
Tort Śmieciuch 145

Przepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość(...)naczynia i wyjąć na deskę do krojenia. • Galaretkę pokroić w taką samą kostkę jak biszkopty. • W dużej misce delikatnie przemieszać biszkopty z galaretką. • Przygotować okrągłą tortownicę, moja o średnicy 26 cm, spód wyłożyć folią spożywczą, a boki delikatnie posmarować olejem. • Żelatynę zalać taką ilością zimnej wody, aby przykryła proszek. Gdy napęcznieje

To co kocham
Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami. 288

jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć(...)dosypać wiórki, pomieszać by idealnie się rozłożyły w masie i pozostawić do całkowitego wychłodzenia, nie przykrywając niczym. Gdy masa jest chodna, zabierać się za krem. Ważne, by masa była takiej samej temperatury jak masło.  Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać, dodając do niego wcześniej przygotowaną masę mleczną.  Prażenie wiórków. Na patelni rozgrzać masło, wsypać wiórki, cukier

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 162

łyżką robię w niej dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże. Do tego dołka z drożdżami i cukrem wlewam mleko i dokładnie mieszam drożdże z cukrem, zagarniając przy tym odrobinę mąki. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na około 15 minut, po prostu zaczyn musi "ruszyć", czyli podwoi swoją objętość. Kiedy ten etap mam już za sobą, łyżką zaczynami(...)czasu, po prostu kiedy ciasto przestaje kleić się do rąk i ładnie odchodzi od dłoni wlewam mało i zagniatam dalej, teraz do momentu, w którym przestaje się błyszczeć, czyli powinno stać się matowe. Na końcu miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aby co najmniej podwoiło swoją objętość, zwykle jest to około 1 godzinę, w okresie letnich upałów ciasto

Blondynka Gotuje
Jak przygotować do spożycia avocado? 136

jednak trochę praktyki i nie zawsze do końca się udaje. Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy, że owoc ten ma w środku jedną dość dużą i twardą pestkę. Dlatego używając noża do krojenia warzyw rozcinamy owoc wzdłużnie tak, aby przekroić cały miąższ aż do pestki. Następnie chwytamy dwie wyznaczone w ten sposób połówki w dwie dłonie(...)obierać i kroić dopiero przed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia pod wpływem warunków zewnętrznych (podobnie jak jabłka). Dlatego należy zdecydowanie unikać przechowywania obranego avocado, a jeśli nie da się tego uniknąć – powinno być szczelnie owinięte w folię spożywczą i przebywać

Kulinarna Pokusa
Tłusty Piątek...? Dlaczego nie... 145

udaję się na zasłużony odpoczynek, odrabiam lekcje (jak to w ogóle brzmi...), i idę spać. A chwilę później jest już szósta i znowu trzeba wstawać... Na szczęście FVU okazało się bardzo interesujące, choć trochę trudne (tak to jest, jak człowieka od razu na przedostatni poziom wrzucą...), a i w Sprogskole kończymy durnowaty projekt i już w przyszłym tygodniu zabierzemy się(...)zawsze mam w pączkach wielkie dziury. Z kolei zaklejanie w pączkach marmolady - jak dla mnie - mija się z celem. W związku z tym do każdego pączusia wpakowałam pół kostki czekolady. Efekt? Co najmniej zadowalający. W jeszcze ciepłych czekolada cudownie rozpływa się na języku, kiedy przestygną, nieco twardnieje, ale to nic nie szkodzi, bo smakuje wyśmienicie (jak to czekolada...). Pączki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka, jajka... sadzone, smażone... 181

zawsze się udaje. Trzeba troszkę poćwiczyć i wszystko się uda. Można dojść do perfekcji i podać idealnie sadzone jajka na kilka sposobów: - kiedy żółtko jest płynne - kiedy żółtko   jest półpłynne - żółtko ścięte - żółtko wysmażone Świeże jajka wyjęte prosto z lodówki są podstawą do zrobienia dobrych jajek sadzonych, ponieważ białko w zimnym jajku jest gęściejsze i wolniej rozleje się(...)częściej będzie się mieszać jajecznicę, tym grudki będą mniejsze. Jajecznica luźna wymaga smażenia nie dłużej niż 4 minuty na średnim ogniu. Natomiast jajecznicę mocno ściętą   smaży się około 7-8 minut. Gorącą jajecznicę należy od razu podać na stół. Na wierzchu lekko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można tez posypać szczypiorkiem. Jak kto woli. W tym poście to wszystko

Kuchnia u Krysi
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 156

czasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego repertuaru ciast świątecznych. Zawsze się udaje, zawsze jest taki sam, a równocześnie nigdy nie jest taki sam, ponieważ za każdym razem wybór bakalii jest nieco inny. Zastanawiałam się, czemu Mama nie piekła dawniej keksa i jedyna odpowiedź, jaką znalazłam, wiąże się z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany(...)się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki  pomarańczowej. Teraz pora na roztarcie masła. Robię to w makutrze, ale- szczerze- kieruję się

I tu będę miała takie te
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 167

życia. Marco - życzę Ci milionów inspiracji, które rodzą nowe smaki i zapachy zamknięte w cudownych potrawach. Emiliano - niegasnącego uśmiechu i sympatii, jaką obdarzasz wszystkich wokół, będąc idealnym gospodarzem. Irmina - Tobie życzę, abyś zawsze z taką samą radością podchodziła do wszystkiego, co robisz. Dlaczego akurat taki prosty torcik? Bo WY jesteście prości w tym najlepszym słowa znaczeniu. Bez zadęcia, przybierania pozy(...)wolnym ogniu przez kilka minut. Marchewki powinny nie do końca miękkie, ale dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu, można przekładać placki ciasta umieszczając je w tortownicy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pleśniak z babcinego zeszytu 200

temu ukazało się jego zdjęcie. Dostałam od Was mnóstwo wiadomości z zapytaniem, co to za ciasto, z prośbą o przepis. Większość z Was pomyliła go z sernikiem królewskim. :)  Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku."  Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem(...)białek, która ma "udawać" pleśń w cieście. :) W praktyce wychodzi jej to całkiem nieźle, w przypadku ciasta z moich zdjęć piana wygląda ciut inaczej, ponieważ białka wybornie mi się ubiły, przez co warstwa piany stała się bardzo wysoka.  W większości jednak piana faktycznie doskonale udaje pleśń, co jest chyba żarcikiem ze strony twórcy przepisu ... :)  Niech to jednak

Garniec Magalie
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 124

patrzę z zachwytem, z jaką łatwością udaje się to mojemu Synowi.  Jeśli nie kawałek patyka czy dziwna chmura na niebie, to słowo, jak magiczne zaklęcie otwiera drzwi do drugiej Osoby. Tak jak ostatnio, nad rzeką. To miejsce musi skrywać wiele magnesów. Każdy wyłowiony z dna kamień zdaje się być magiczny - woda wokół wciąż jeszcze energicznie faluje, a ja widzę(...)malinowych? To co? Wybierzemy się razem na maliny? Teraz jest ich mnóstwo. Starczy dla każdego. Zapraszam zwłaszcza tych, którzy są tu pierwszy raz i tych, którzy zaglądali wcześniej, ale jakoś nie udało nam się jeszcze stopić lodów. Idę o zakład, że maliny - słodkie, soczyste, pachnące latem na pewno nam w tym pomogą. I jak - zakładamy się, że stopimy lody zanim

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania