jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć(...)dosypać wiórki, pomieszać by idealnie się rozłożyły w masie i pozostawić do całkowitego wychłodzenia, nie przykrywając niczym. Gdy masa jest chodna, zabierać się za krem. Ważne, by masa była takiej samej temperatury jak masło. Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać, dodając do niego wcześniej przygotowaną masę mleczną. Prażenie wiórków. Na patelni rozgrzać masło, wsypać wiórki, cukier
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżką robię w niej dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże. Do tego dołka z drożdżami i cukrem wlewam mleko i dokładnie mieszam drożdże z cukrem, zagarniając przy tym odrobinę mąki. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na około 15 minut, po prostu zaczyn musi "ruszyć", czyli podwoi swoją objętość. Kiedy ten etap mam już za sobą, łyżką zaczynami(...)czasu, po prostu kiedy ciasto przestaje kleić się do rąk i ładnie odchodzi od dłoni wlewam mało i zagniatam dalej, teraz do momentu, w którym przestaje się błyszczeć, czyli powinno stać się matowe. Na końcu miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aby co najmniej podwoiło swoją objętość, zwykle jest to około 1 godzinę, w okresie letnich upałów ciasto
Blondynka Gotujejednak trochę praktyki i nie zawsze do końca się udaje. Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy, że owoc ten ma w środku jedną dość dużą i twardą pestkę. Dlatego używając noża do krojenia warzyw rozcinamy owoc wzdłużnie tak, aby przekroić cały miąższ aż do pestki. Następnie chwytamy dwie wyznaczone w ten sposób połówki w dwie dłonie(...)obierać i kroić dopiero przed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia pod wpływem warunków zewnętrznych (podobnie jak jabłka). Dlatego należy zdecydowanie unikać przechowywania obranego avocado, a jeśli nie da się tego uniknąć – powinno być szczelnie owinięte w folię spożywczą i przebywać
Kulinarna Pokusaudaję się na zasłużony odpoczynek, odrabiam lekcje (jak to w ogóle brzmi...), i idę spać. A chwilę później jest już szósta i znowu trzeba wstawać... Na szczęście FVU okazało się bardzo interesujące, choć trochę trudne (tak to jest, jak człowieka od razu na przedostatni poziom wrzucą...), a i w Sprogskole kończymy durnowaty projekt i już w przyszłym tygodniu zabierzemy się(...)zawsze mam w pączkach wielkie dziury. Z kolei zaklejanie w pączkach marmolady - jak dla mnie - mija się z celem. W związku z tym do każdego pączusia wpakowałam pół kostki czekolady. Efekt? Co najmniej zadowalający. W jeszcze ciepłych czekolada cudownie rozpływa się na języku, kiedy przestygną, nieco twardnieje, ale to nic nie szkodzi, bo smakuje wyśmienicie (jak to czekolada...). Pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze się udaje. Trzeba troszkę poćwiczyć i wszystko się uda. Można dojść do perfekcji i podać idealnie sadzone jajka na kilka sposobów: - kiedy żółtko jest płynne - kiedy żółtko jest półpłynne - żółtko ścięte - żółtko wysmażone Świeże jajka wyjęte prosto z lodówki są podstawą do zrobienia dobrych jajek sadzonych, ponieważ białko w zimnym jajku jest gęściejsze i wolniej rozleje się(...)częściej będzie się mieszać jajecznicę, tym grudki będą mniejsze. Jajecznica luźna wymaga smażenia nie dłużej niż 4 minuty na średnim ogniu. Natomiast jajecznicę mocno ściętą smaży się około 7-8 minut. Gorącą jajecznicę należy od razu podać na stół. Na wierzchu lekko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można tez posypać szczypiorkiem. Jak kto woli. W tym poście to wszystko
Kuchnia u Krysiczasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego repertuaru ciast świątecznych. Zawsze się udaje, zawsze jest taki sam, a równocześnie nigdy nie jest taki sam, ponieważ za każdym razem wybór bakalii jest nieco inny. Zastanawiałam się, czemu Mama nie piekła dawniej keksa i jedyna odpowiedź, jaką znalazłam, wiąże się z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany(...)się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki pomarańczowej. Teraz pora na roztarcie masła. Robię to w makutrze, ale- szczerze- kieruję się
I tu będę miała takie teżycia. Marco - życzę Ci milionów inspiracji, które rodzą nowe smaki i zapachy zamknięte w cudownych potrawach. Emiliano - niegasnącego uśmiechu i sympatii, jaką obdarzasz wszystkich wokół, będąc idealnym gospodarzem. Irmina - Tobie życzę, abyś zawsze z taką samą radością podchodziła do wszystkiego, co robisz. Dlaczego akurat taki prosty torcik? Bo WY jesteście prości w tym najlepszym słowa znaczeniu. Bez zadęcia, przybierania pozy(...)wolnym ogniu przez kilka minut. Marchewki powinny nie do końca miękkie, ale dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu, można przekładać placki ciasta umieszczając je w tortownicy
Codzienna kuchnia niecodziennatemu ukazało się jego zdjęcie. Dostałam od Was mnóstwo wiadomości z zapytaniem, co to za ciasto, z prośbą o przepis. Większość z Was pomyliła go z sernikiem królewskim. :) Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku." Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem(...)białek, która ma "udawać" pleśń w cieście. :) W praktyce wychodzi jej to całkiem nieźle, w przypadku ciasta z moich zdjęć piana wygląda ciut inaczej, ponieważ białka wybornie mi się ubiły, przez co warstwa piany stała się bardzo wysoka. W większości jednak piana faktycznie doskonale udaje pleśń, co jest chyba żarcikiem ze strony twórcy przepisu ... :) Niech to jednak
Garniec Magaliepatrzę z zachwytem, z jaką łatwością udaje się to mojemu Synowi. Jeśli nie kawałek patyka czy dziwna chmura na niebie, to słowo, jak magiczne zaklęcie otwiera drzwi do drugiej Osoby. Tak jak ostatnio, nad rzeką. To miejsce musi skrywać wiele magnesów. Każdy wyłowiony z dna kamień zdaje się być magiczny - woda wokół wciąż jeszcze energicznie faluje, a ja widzę(...)malinowych? To co? Wybierzemy się razem na maliny? Teraz jest ich mnóstwo. Starczy dla każdego. Zapraszam zwłaszcza tych, którzy są tu pierwszy raz i tych, którzy zaglądali wcześniej, ale jakoś nie udało nam się jeszcze stopić lodów. Idę o zakład, że maliny - słodkie, soczyste, pachnące latem na pewno nam w tym pomogą. I jak - zakładamy się, że stopimy lody zanim
KUCHARNIAzdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi o książki kucharskie, nie zawsze wszystko udawało się tak, jak tego oczekiwałam. Jestem początkującą bloggerką, ale gotuję nie od dziś (ani wczoraj ;)), więc przejrzałam kilka przepisów i wybrałam ten, który wydał mi się najsensowniejszy. Znajdziecie go tutaj. Nie modyfikowałam go wcale, zwiększyłam jedynie ilość składników, ponieważ potrzebowałam(...)miarę równych części, a każdą z nich wałkujemy lub rozpłaszczamy w okrąg. Środek możemy delikatnie ucisnąć, ale niekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera i jakieś 3 kopiaste łyżeczki nadzienia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na 10-15 min. do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego! PS. Cebularze zniknęły błyskawicznie
Ratunku obiadporcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmuje to niestety ok. 8-10 minut i trochę trzeba się pomęczyć. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, trzeba je nacisnąć palcem - wgniecenie(...)dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki, po prostu przekrój pity na pół. Jeżeli nie będziesz jeść
Chilli Czosnek i Oliwazbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się upiec brownie. Bonus jest podwójny -zawsze się udaje, a Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni. Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady(...)proszek, całość zamieszaj. Pozostałą 1/3 szklanki migdałów posiekaj na drobne kawałki i odłóż. Cieciorkę odsącz i opłucz. Utrzyj ją na jednolita masę (nie powinny się w niej znajdować żadne grudki). Najlepiej jest zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Gotowy przecier przełóż do miski z mąką, migdałami/orzechami i proszkiem, całość dokładnie połącz ze sobą. Do cieciorkowej kruszonki dodaj
Roślinna - blog wegańskistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Białe sery , mają tą zaletę , że zawsze się udają , nigdy nie są kiepskie i smakują wybornie . Oczywiście są też zdrowe , bo domowe i bez konserwantów . Goraj , to ser o wspaniałym aromacie delikatnego czosnku i śmietankowej łagodności , lekko smarowny ..pyszny ! Polecam i to bardzo Składniki : 4 l mleka , nie może być UHT , może być pasteryzowane(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce , aż się zważy . Najwygodniej zostawić na noc przy grzejniku , owinięte ręcznikiem . Zsiadłe mleko ,kroimy ,delikatnie nożem w kratę , o kawałkach mniej więcej 2,5 cm . Właśnie uzyskaliśmy skrzep , który bez mieszania , ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut , żeby oddzielił się od serwatki . Po tym czasie delikatnie odławiamy łyżką cedzakową , skrzep
Ogrodnik w podróżytradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki(...)Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką. Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda(...)ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto
Mieszam w Garnku