zdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi o książki kucharskie, nie zawsze wszystko udawało się tak, jak tego oczekiwałam. Jestem początkującą bloggerką, ale gotuję nie od dziś (ani wczoraj ;)), więc przejrzałam kilka przepisów i wybrałam ten, który wydał mi się najsensowniejszy. Znajdziecie go tutaj. Nie modyfikowałam go wcale, zwiększyłam jedynie ilość składników, ponieważ potrzebowałam(...)miarę równych części, a każdą z nich wałkujemy lub rozpłaszczamy w okrąg. Środek możemy delikatnie ucisnąć, ale niekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera i jakieś 3 kopiaste łyżeczki nadzienia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na 10-15 min. do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego! PS. Cebularze zniknęły błyskawicznie
Ratunku obiadporcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmuje to niestety ok. 8-10 minut i trochę trzeba się pomęczyć. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, trzeba je nacisnąć palcem - wgniecenie(...)dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki, po prostu przekrój pity na pół. Jeżeli nie będziesz jeść
Chilli Czosnek i Oliwazbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się upiec brownie. Bonus jest podwójny -zawsze się udaje, a Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni. Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady(...)proszek, całość zamieszaj. Pozostałą 1/3 szklanki migdałów posiekaj na drobne kawałki i odłóż. Cieciorkę odsącz i opłucz. Utrzyj ją na jednolita masę (nie powinny się w niej znajdować żadne grudki). Najlepiej jest zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Gotowy przecier przełóż do miski z mąką, migdałami/orzechami i proszkiem, całość dokładnie połącz ze sobą. Do cieciorkowej kruszonki dodaj
Roślinna - blog wegańskistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Białe sery , mają tą zaletę , że zawsze się udają , nigdy nie są kiepskie i smakują wybornie . Oczywiście są też zdrowe , bo domowe i bez konserwantów . Goraj , to ser o wspaniałym aromacie delikatnego czosnku i śmietankowej łagodności , lekko smarowny ..pyszny ! Polecam i to bardzo Składniki : 4 l mleka , nie może być UHT , może być pasteryzowane(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce , aż się zważy . Najwygodniej zostawić na noc przy grzejniku , owinięte ręcznikiem . Zsiadłe mleko ,kroimy ,delikatnie nożem w kratę , o kawałkach mniej więcej 2,5 cm . Właśnie uzyskaliśmy skrzep , który bez mieszania , ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut , żeby oddzielił się od serwatki . Po tym czasie delikatnie odławiamy łyżką cedzakową , skrzep
Ogrodnik w podróżytradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie, czarne kropeczki(...)Plasterki pomarańczy w karmelu prezentują się zjawiskowo. Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką. Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda(...)ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto
Mieszam w GarnkuSłono" . Bardzo fajny to układ i cieszy, że nie powiela utartego w wielu książkach kulinarnych podziału na pory roku. Jak wiadomo "je się oczami" i Donna o tym doskonale wie, dlatego każda strona książki jest prawdziwą ucztą. To zasługa oczywiście nietuzinkowych przepisów, ale także przepięknych zdjęć autorstwa Williama Meppema . Ogromnie podoba mi się brak jakichkolwiek gadżetów stylizacyjnych - króluje niebywała(...)potrawie - to ona jest bohaterem. Ten olśniewający efekt udaje się także uzyskać dzięki lekkim, jasnym, pastelowym kolorom - tak charakterystycznym dla Donny. Przepisy, zgodnie z tym co mówi tytuł, są naprawdę proste i szybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który trudno byłoby odtworzyć w domowych warunkach przez osobę średnio obeznaną z kuchnią, a to kolejny duży
KUCHARNIAtruskawkami zatopionymi w czekoladzie z pewnością umili popołudniową kawusię Wykorzystałam tutaj jako bazę niezawodny przepis Gordona Ramsaya na najlepsze brownie na świecie , które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, zawsze cudowna. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami (15 -20 kawałków) Składniki: 245 g gorzkiej czekolady(...)kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (patrz pkt. 2) i polej nią truskawki. Schłodź w lodówce, aż warstwa czekolady stwardnieje i podawaj. Chociaż przyznam się, ze nie chciałam czekać i jadłam jeszcze ciepłe. Pycha! Przygotowanie TC: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm. W misie
karmelowyMoże tym postem uda nam się się z Amber namówić Was do powrotu? Do prostych czynności, które jeszcze niedawno były tak samo powszechne, jak dzisiejsze wpisy na portalach internetowych i "domowy rosół" instant z gorącego kubka.... Mój list o szczęściu pisałam na grubych linijkach pappardelle i dużych płatach maltagliati . Do ciasta na makaron dodałam garść czosnku niedźwiedziego, którego zapas nadal(...)cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której od sierpnia moczyły się suszone pomidory. Stamtąd pochodzą też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone. Nie umiem zdecydować, która wersja jest smaczniejsza - obie w swej prostocie okazały się genialne w smaku. PASTA FRESCA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 3 jajka 190 g semoliny
KUCHARNIAto tak: nagrzewam do 180st, wstawiam sernik (tortownica 24cm), piekę 10 min, zmniejszam temperaturę do 130stC i piekę jeszcze ok 45 minut. Niektóre przepisy wymagają, by sernik piec w kąpieli wodnej. W tym przypadku tortownicę należy szczelnie owinąć folią z zewnątrz i wstawić do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę. Jeśli pieczemy taki sernik w prostokątnej formie, które(...)piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. To co? Po tych wszystkich poradach myślę, że jesteście gotowi na upieczenie swojego idealnego sernika:) Sernik, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu, wyszedł niesamowicie pyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową śmietanową polewę
Obiad gotowywagami i aptekarskimi proporcjami. Tylko ze sprawdzonymi wskazówkami. Tak zrobione kluski śląskie zawsze się udają. I zawsze biorę dokładkę. Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii zbyt wielu kalorii – średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej(...)Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana- ziemniaki będą idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już
Karo in the Kitchenrobił? Ale jak długo najczęściej udaje Ci się wytrwać w danych sobie obietnicach? Miesiąc, dwa, czy może krócej? Jeśli założyłaś/eś sobie, że wreszcie zaczniesz się zdrowo odżywiać, a i chętnie zrzucisz trochę balastu, a nie wiesz jak się do tego zabrać- mam dla Ciebie kilka rad, które pomogą Ci ten cel osiągnąć :) Przede wszystkim najlepiej załóż(...)się ze strączkami , które są doskonałym źródłem białka oraz błonnika. Uważnie czytaj etykiety – kupuj produkty, które mają jak najmniej pozycji w swoim składzie, uważaj na produkty „light” – są odtłuszczone, ale najczęściej mają za to dużo więcej cukru, niż ich ‘zwykli” odpowiednich. A co do cukru – postaraj się wyeliminować go z diety, dosładzaj miodem lub stewią. Jeśli nie umiesz obejść się
Moje Kuchenne Rewelacjezastanowicie się dzięki niemu nad tym, ile jedzenia wyrzucacie bez powodu. Dzień 8. "JEDZ, MÓDL SIĘ, KOCHAJ" (2010) Książka była bestsellerem przez długie tygodnie. Przeczytałam i byłam zachwycona, porządna, choć babska, proza. Najbardziej jednak (nie oszukujmy się), interesował mnie wątek kulinarny, a więc część "Jedz...". Jedzenie to coś wspaniałego. Nie żyje się po to, by jeść(...)tym samym czasie jej mąż żyje jak pustelnik. Ich małżeństwo się rozpada. Któregoś dnia spotykają się. Niesamowity przegląd przez grzyby - oglądają tenże film można się wiele nauczyć o grzybach, a przede wszystkim o tych jadalnych, które można jeść i na które warto w jakiś sposób zwrócić szczególną uwagę. Piękny film. Poważny, spokojny, stonowany, ukazujący kruchość życia i tego
W kuchni Karmel-itkizakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Cukliatelle (czyli tagliatelle z cukinii) pięknie wygląda i tak też smakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje(...)olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Przepis na to danie na blogu już w czwartek. Piątek – Spaghetti z dyni Każdy wie co to jest squash – gra w piłkę ze ścianą :-) W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany
Niedzielny kucharzjest niemożliwe, wszystko się udaje. Jak się uprzesz, to ukisisz nawet kamyczki i piasek. 3. Niki Segnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie(...)jest kryminałem, nie zawsze nadaje się do czytania. Okazało się na szczęście, że moje obawy były bezpodstawne. „Kaukasis” to przepiękna podróż po smakach będących na styku Europy i Azji. Opowieść o ludziach, miłości, kulturze, jedzeniu. To świetne zdjęcia i przepisy. Jeśli macie „Mamuszkę”, to koniecznie musicie mieć „Kaukasis” 7. Joel MacCharles, Dana Harrison „Batch” Jeśli boicie się, że natłok wiedzy
ladykitchen