który zawsze się udaje a do tego przygotujesz - 326 przepisów (strona:10/22)

Bułki Paleo które zawsze się udają 156

nabiału nieco mniej. Takich, które się udają można policzyć na palcach jednej ręki :-) Bułki Paleo po upieczeniu :-) Bułki z tego przepisu pięknie wyrastają i nie opadają po wyjęciu z piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z bloga OLA LA LCHF   link .   Bułki wypróbowałam kilkukrotnie, w różnych kształtach i foremkach. Zawsze wychodzą :-) Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu(...)sposób go zepsuć, przynajmniej mi się nie udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska

Marta próbuje
Tort makowo - orzechowy 207

poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.ciasto:30 dkg. maku3 łyżki kaszy manny20 dkg. cukru8 jajek1 łyżka tartej bułki1 łyżeczka proszku(...)najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego. krem:1 kostka masła20 dkg. zmielonych orzechów1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką1 szklanka wrzącego mleka3/4 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 228

Ciasto biszkoptowe, to rodzaj ciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik. W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia(...)ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić

Jacob Tastes
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 200

wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji.  Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba(...)Kapusta powinna być lekko pikantna i pachnieć majerankiem, który wspaniale harmonizuje z aromatem jabłek. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs. Jest delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do  białego kremu z pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 324

wynos by zjeść w bardziej spokojnej atmosferze. Kiedy przeprowadziliśmy się trochę dalej od lokalu siłą rzeczy przestaliśmy być tak częstymi klientami. Zamawianie telefoniczne bywało ciężkie i bezcelowe - nie zawsze udawało nam się "dogadać" i otrzymać dokładnie to zamówienie, o które nam chodziło. Choć muszę przyznać, że Ci młodzi ludzie doskonale się zaaklimatyzowali w naszej małomiasteczkowej społeczności i coraz lepiej językiem(...)było i tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam siły i chęci spędzić dwóch godzin w kuchni. Jako, że zapowiadali ochłodzenie na weekend - zobowiązałam się urządzić mojemu Mężczyźnie niedzielną ucztę. Syncio po wyprawie na samoloty padł, a ja udałam się do kuchni. Postanowiłam dla każdego coś miłego przygotować. Mężowi jego ulubiony

Kuchnia po mojemu
Ciasto kakaowe z olejem - łatwe 253

ciasto jest z tych, które zawsze sie udaje, bo zostało sprawdzone przez wiele, wiele osób:)Robić je trzeba raczej dużym robotem, mój mały podczas pracy" ledwie zipał" :)Składniki : 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki oleju z pestek winogrona  3 szklanki mąki pszennej 5 dużych jajek 2 raczej czubate łyżki kakao 5 jabłek - obrać i pokroić drobno(...)kostkę 2 łyżeczki sodki (można rozmieszać w 3-4 łyżkach mleka, mniej będzie czuć sodkę w cieście) Przygotowanie        Całe jajka ucieramy z cukrem Dodajemy stopniowo mąkę, kakao i na przemian olej - ucieramy Wsypujemy sodkę i ponownie ucieramy Obrane i pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, ja wymieszałam za słabo i wiekszość jabłek była

Proste Potrawy
Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno) 261

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda. Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo. Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki cukru(...)wyłożyć biszkoptami. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem truskawkowym.   Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę

Di gotuje
Kokosowe muffinki jagodowe 191

zawsze, jego wyjątkowe sałaty, grube pęczki pietruszki, świeży szpinak powiązany w sporej wielkości pęki, dwukolorowe rzodkiewki i ogromne kabaczki w sezonie, budzą takie zainteresowanie wśród bywalców targowiska, że towar znika w mgnieniu oka. Ubóstwiam spędzać tam czas, choć zwykle wpadam na szybkie zakupy to często udaje mi się podsłuchać żywiołowego politykowania jakiś dwóch starszych, dystyngowanych panów, którzy to pod pretekstem(...)zakupu kilku pomidorków wpadają tutaj by wymieniać poglądy, wszak tutaj toczy się życie. Jagód wszędzie pełno, więc chwytam litr i poza jagodziankami piekę też kokosowe muffiny. Składniki na 14 szt Czas: 35 min 300 g jagód 100 g roztopionego oleju kokosowego 125 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego) 2 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Słodki Kompromis
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 246

drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto: 450 g mąki(...)budyniu waniliowego 500 ml mleka 80 g masła 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 100 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego aromat waniliowy Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga: ma być ciepłe, a nie gorące, nie może

Mania Gotowania
Domowe pralinki 158

były liczone na szklanki, na łyżki i na ...oko.   I zawsze wszystko się udawało i pysznie smakowało. Dzisiaj mam dla Was przepis, który stworzyłam w oparciu o recepturę na czekoladę domową, którą kiedyś robiłyśmy z moją Mamą. O rany ile to już lat :) Przepis na czekoladę się przeleżał, ja go odświeżyłam i zmodyfikowałam, żeby zrobić smaczne pralinki z różnym(...)wszystkie składniki oprócz mleka w proszku. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuścił i wszystkie składniki ze sobą połączyły, zdjęłam z gazu i zostawiłam do wystudzenia. Do zimnej masy wsypałam mleko proszku i wymieszałam. Tak przygotowaną masą czekoladową napełniłam foremki silikonowe. Do środka wkładałam orzechy i   żurawinę. A potem na wierzch położyłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto ucierane z rabarbarem 182

udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto. A po chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się(...)domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza     (Foremka 25x31 cm)   Składniki: 650 g rabarbaru

Kuchnia u Krysi
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4513

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-)   SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm  KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki   (szklanka(...)pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki  masło lub margarynę.  Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Proste i szybkie naleśniki na słodko 156

naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona(...)szklanki oleju Wykonanie : Mleko, wodę, jajka, sól i cukier umieścić w dużej misce - dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie porcjami dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski, co bardzo ułatwia przygotowanie cista. Na koniec wlać olej, krótko zmiksować. Kiedy mamy już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
Terapeutyczne brownies z różą 225

robi się pomarszczona, znacznie ciężej ją przygotować. Przed przygotowaniem konfitury można też owoce róży przemrozić. Różę, z wielkim poświęceniem, zrobiłam latem. Kto choć raz próbował oczyścić owoce róży pomarszczonej, nigdy więcej nie zdziwi się horrendalną ceną przetworów z niej zrobionych. Ogólna dziamgatość i ilość minipesteczek, które za nic nie chcą się oddzielić od miąższu, doprowadzają mnie do szału. Pomimo idealnego(...)chce i balansuję na niewielkim ogniu- udaje się. Czekoladę zostawiamy do przestudzenia. W oddzielnym naczyniu mikserem ubijamy jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Do gotowej, puszystej masy dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Równomiernie rozkładamy owoce róży na cieście, lekko dociskając je, żeby zanurzyły się w masie. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasto jest

les mirabelles
Chleb na mleku 154

jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija(...)się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina mi troszkę chałkę i świetnie nadaje się

W kuchni wieczorem