cukru Rozłożenie kalorii na poszczególne posiłki w zapotrzebowaniu 1200kcal: I Śniadanie to 300kcal II Śniadanie to 120kcal Obiad to 420kcal Podwieczorek 120kcal Kolacja 240kcal Wartości te proszę uznawać za wskazówkę przy tworzeniu swojego jadłospisu. Nie zawsze udaje się co do 1kcal przestrzegać tych wartości, więc niech będą one umowne. Podstawą każdej udanej diety jest obecność wagi kuchennej(...)podczas sporządzania i odmierzania posiłków. W kolejnym artykule przedstawię zalecane i przeciwwskazane produkty oraz ich sposoby obróbki w diecie ubogoenergetycznej. Postaram się również przygotować jadłospis ramowy na tydzień, tak aby móc tylko podmieniać co kilka dni wybrane produkty. Proste przepisy: Gotowe dietetyczne śniadania. Klik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
IzaGotujetutaj Ale, ostatnio zrobiłam naprawdę wspaniałe pierogi, ponieważ zrobiłam je z idealnego ciasta. Ciasto nadaje się do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje. Nie trzeba podsypywać mąką. Jednym słowem... idealne. Składniki (na około 60 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła(...)się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz. Ciasto nie wysycha, nie klei się
Kuchnia u Krysijedną z tych osób, którym nie zawsze udaje się zakończyć pracę o godzinie 17, a wychodząc z firmy zostawić tam również myśli związane z pracą (oraz pracę). W związku z tym gdy wracam do domu najczęściej jest już ciemno, a obiad zamienia się w kolację. Przepis należy do Karola Okrasy, który zawsze mnie rozbawia, gdy znienacka z całej siły(...)dodałam pół niedużego pęczka), sól i pieprz do smaku (uwaga! feta sprawia, że potrawa staje się słona). Mieszam wszystko dokładnie.Paprykę myję i odkrawam jej górną część (ok 2cm) i wyjmuję gniazdo nasienne. Doprawiam środek papryki solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną paprykę mogę obficie napełnić farszem. Przykrywam kapelusikiem (górną częścią papryki) i wstawiam do naczynia żaroodpornego. Od góry polewam
Brzuszki ŁakomczuszkiPoczątek września zawsze jest absorbujący. W tym roku jednak mam wrażenie, jakby robota była nie do przerobienia. Znacie to uczucie, kiedy wydaje się, że już niby wszystko jest zapięte na ostatni guzik i … nagle bum! Misterny plan wali się i trzeba wszystko zaczynać od początku. W minionym tygodniu doświadczyłam takiej sytuacji kilka razy. W piątek powiedziałam sobie : DOŚĆ! Już naprawdę(...)udaje mi się go realizować. Sobota była absorbująca, ale świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się
W mojej kuchniCiasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wspaniała propozycja na specjalne rodzinne przyjęcia. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami
Różne smaki w kuchnisprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową skórkę i lekko brązowawy środek(...)cytryny - lub mniej jeśli chcemy mieć lukier gęsty Dojrzewanie bananów Banany, które kupujemy w sklepie najczęściej są zielonkawe. Ale można je dojrzeć samodzielnie. Zakupione banany - najlepiej szukać takich mocno żółtych - wrzucamy do lodówki, do dolnej szuflady na jakiś tydzień. Po tygodniu powinny zacząć brązowieć. Nie oznacza to, że się popsuły. Brązowieją jednolicie na całej powierzchni, nie mają miejsc bardziej miękkich
Ze smakiem bez glutenudobrze jest najpierw "wybadać" czego dana osoba potrzebuje. Chociaż i tutaj znajdzie się kilka uniwersalnych rozwiązań. Nie mam najmniejszych szans na zrobienie pełnego przeglądu tej grupy prezentów, ale przedstawię poniżej moje "hity" kolekcję ceramiczną firmy Staub uznałam za najbardziej uniwersalną propozycję w tej kategorii. Naczynia prezentują się bardzo elegancko, do wyboru mamy kilka wariantów kolorystycznych i naczynia o różnym(...)ceny za formy do babek i ciast zaczynają się od około 180 pln za sztukę, ale za to jak pięknie się prezentują. Znacznie tańsze są formy silikonowe np. firmy Silikomart dostępne m.in. tutaj . Kształty nie mniej zróżnicowane, niż w przypadku Nordic Ware, a ceny od 49 pln Czasami udaje się znaleźć ciekawe formy silikonowe w jeszcze niższych cenach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie(...)zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi
Poezja Smaków - blog kulinarnymakiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze Składniki na 10 bułek(...)łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek do posypania mak Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, drożdże i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, łączymy i czekamy aż zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdzieś w tym szaleństwie na mojej drodze znów stanęła dynia. O nie - powiedziałam głośno. Ciągle bowiem, gdzieś z tyłu głowy, miałam ten paskudny smak... W końcu jednak stwierdziłam, że jako szanująca się blogerka kulinarna nie mogę przez całe życie udawać, że dynia nie istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc(...)zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze więcej, niż planuję i jestem w stanie zużyć, przerabiam je na mus i zamrażam, żeby nawet późną wiosną móc cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki u Doroty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj odrobinę mąki (ok. ½ szkl.) wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 5-10 min.). Po tym czasie do zaczynu wsyp resztę mąki i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszaj do połączenia się składników(to ciasto nie potrzebuje wyrabiania). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe(...)teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś na blachę. Postaraj się ugnieść w miarę okrągły placek (co mnie nie zawsze się udaje). Jeżeli chcesz zrobić dwie mniejsze pizze, podziel całość na dwa etapy. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce
Roślinna - blog wegańskiwodzie. Wodzie wyjątkowej w każdym calu. Wodzie, która towarzyszy nam co dnia. Woda fiji – cudowne właściwości Woda fiji, to naturalna artezyjska woda wydobywana z wiekowego źródła w lasach deszczowych na jednej z wysp Fiji. Jest zamknięta głęboko pod warstwą lawy wulkanicznej w kraterze, dzięki czemu zachowuje wyjątkową czystość. Źródło to oraz sama woda nie ma kontaktu z powietrzem(...)krystalicznie czysta. Idealna dla dorosłych i dzieci. Wspaniała dla osób aktywnych. Osobiście staram się ją zawsze mieć przy sobie. Bez względu na to czy idę pobiegać, czy udajemy się na rodzinną wycieczkę lub na zwykły spacer, a nawet na plac zabaw nawodnienie jest niezwykle istotne. Zawsze się staram, żeby moje dzieci miały wszytko co najlepsze, żeby w ich jadłospisie
Słodkie okruszkipytania o to, co robili, co poznał. Do czasu. Pewnego dnia ni z tego, ni z owego pochwalił się całkiem długim występem i długo w ścianach kuchni, gdzie mnie to zastało, słychać było toczący się kamień, który spadł mi z serca. Po prostu wcześniej mu się nie chciało. Umiał, ale nie chciał. Jakże często mam teraz wrażenie(...)wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży prawie wystygnąć. To przepis obecny w naszej rodzinie od dawna, wypełnia dużą blachę, moja ma około 40 na 35 centymetrów, no duża jest :) Potrzebne składniki to: - 5 dużych jajek - 250g masła lub margaryny - 200g cukru
I tu będę miała takie tezwiedzanie. Ubrani w stroje "wizytowe", udajemy się na linie produkcyjne. Przewodnikiem jest dyrektor Wedla pan Witold Ziobrowsk, który z wielka pasją opowiada o firmie i udziela odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Mamy możliwość zobaczyć, jak powstaje tabliczka czekolady, zanim trafi na sklepowe półki. I cudowna rzeka ptasiego mleczka Warsztaty czas zacząć :) Przygotowano dla nas nie lada wyzwanie. Mamy(...)bombkę. Zadanie staje się tym bardziej trudne, gdy zewsząd spoglądają na nas piękne czekoladowe rzeźby Ochoczo zabieramy się za pracę, z zapałem dziecka, tworzymy nasze małe dzieła sztuki. Czekolada raz się rozpływa, a raz zastyga zbyt wcześnie. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przecież nic zmarnować się nie może, a oblizywanie palców jest
Kuchnia w opałachmamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam na przepis. Pyszna babka z kokosem(...)całe jajka 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem
Słodkie okruszki