kamienie, którymi ukamieniowano św. Szczepana Po zmartwychwstaniu Chrystusa kamienie odrzucone z Jego grobu rozproszyły się po świecie, a uderzając się o siebie rysowały się nawzajem i w ten oto sposób powstały pisanki Najstarsze polskie pisanki pochodzą z X w. z wykopalisk na Ostrówku w Opolu. Najpiękniejsze ( a jak :D) są oczywiście kraszanki opolskie :) Zdjęcie : klik Zdjęcie : klik A to już(...)tego wiele, gdyż nie zawsze udaje mi się na czas wykonać zdjęcie. A i z roku na rok liczba wykonywanych przeze mnie kraszanek maleje. Ale staram się, żeby w każde święta wyskrobać choć jedno jajeczko :) Powyższa notka nie wyczerpuje tak rozległego tematu jakim jest jajko a jest jedynie jej zarysem. Chciałam tylko co nieco nawiązać do zbliżających się świąt
My simple kitchenzawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko wtedy , jeśli rodzina sięga po groźbę przemocy , jeśli w domu nie zagości choćby zakalec . Wtedy sięgam do mojego magicznego wydartego i sponiewieranego , przepiśnika i wyciągam , niby króliczki z kapelusza , przepisy dla małych dziewczynek , co to piec się chciały uczyć " class(...)się wszystko ładnie scalić w masę kakaową , zdejmujemy z ognia . Ciasto wyciągnięte z lodówki możemy od razu polać polewą , bo jest bardzo zimne , będzie się ona błyskawicznie ścinać . Gotowe , można kroić i podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post „Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje
Ogrodnik w podróżyPaszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki25 dag masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany 18% 2.żółtka(...)szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Ciasto
RAROSSAtani i przepyszny :) Chcę podzielić się z Wami przepisem od którego zaczęła się moja przygoda z królestwem ciast. Przepis odkąd pamiętam jest w mojej rodzinie. Biszkopt zawsze się udaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając(...)owoce sezonowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. To samo z olejem
Tagebuch po polskuklasykiem. Ciastem, które każdy zna, każdy lubi. najczęściej przygotowuje się to ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta. Mowa oczywiście o miodowniku :-) Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem, a wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne. Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć(...)zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -4 łyżki miodu (może być
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :)Wymiary blaszki :Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki:Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.Ciasto kakaowe(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania:Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami
Słodkości i nie tylkomoim przepisie udają boczniaki, i rosyjskiej, gdzie sos jest dodawany do potrawy, a nie osobno, pochodzi podobno od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa , rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Tego typu dania czyli gotowane razem z „sosem”, który został u mnie zredukowany do siekanych pomidorów, czyli na tyle fit na ile można było, mają to do siebie że odgrzewane(...)bigos jest najlepszy gdy się go przypali, moja mam przynajmniej tak zawsze się tłumaczy Czasochłonność tego dania polega na odpowiednim pokrojeniu składników, a moja dobra rada, to zróbcie to od razu, potem tylko wrzucacie w odpowiedniej kolejności nie martwiąc się czy marchew się już rozpadła, czy też sos wyparował i się przypala. ps. Za to danie w skali
greenscarfte kupne ,czy upieczone przez nasze babcie czy mamy.Pamiętam jak moja mama zarabiała ciasto w dzieży,a potem wykrawała paczki i je smażyła w olbrzymim rondlu , gdyz było nas aż pięcioro!. Ich zapach roznosił się po całej kuchni , a za oknami sypał cudowny,magiczny śnieg.W piecu trzaskał raźno ogień,a my z rodzeństwem przytulaliśmy się(...)wcinając paczki z konfiturą z róży własnej roboty.To były cudowne czasy, a teraz zostały już tylko wspomnienia.Dziś pragnę się podzielić choćby przepisem,który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie ,i zawsze jest w naszej rodzinie.Pączki zawsze się udają i nie są zbyt trudne do zrobienia.Pierwszy raz je robiłam mając 16 lat ,a o pieczeniu czy gotowaniu nie miałam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowej szynce nie może się równać żaden wyrób sklepowy, praca nie jest czasochłonna, wystarczy przygotować solankę z soli peklowej potem z uczuciem natrzeć naszą szynkę obfitą ilością przypraw i ziół i poczekać na efekty....przepis testowany wiele razy, zawsze się udaje, po prostu nie macie co zepsuć i jesteście skazani na kulinarny sukces! Składniki: 2 kg szynki surowej Solanka(...)ząbków czosnku 1. Wodę zagotować, dodać wszystkie składniki solanki, ostudzić, zanurzyć w roztworze szynkę, tak aby woda ją przykrywała. Garnek odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, po tym czasie wyciągnąć i osuszyć. Przyprawy i zioła: 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki sosu sojowego 4-5 ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Po zioła
Apetyczna babeczkacukru Rozłożenie kalorii na poszczególne posiłki w zapotrzebowaniu 1200kcal: I Śniadanie to 300kcal II Śniadanie to 120kcal Obiad to 420kcal Podwieczorek 120kcal Kolacja 240kcal Wartości te proszę uznawać za wskazówkę przy tworzeniu swojego jadłospisu. Nie zawsze udaje się co do 1kcal przestrzegać tych wartości, więc niech będą one umowne. Podstawą każdej udanej diety jest obecność wagi kuchennej(...)podczas sporządzania i odmierzania posiłków. W kolejnym artykule przedstawię zalecane i przeciwwskazane produkty oraz ich sposoby obróbki w diecie ubogoenergetycznej. Postaram się również przygotować jadłospis ramowy na tydzień, tak aby móc tylko podmieniać co kilka dni wybrane produkty. Proste przepisy: Gotowe dietetyczne śniadania. Klik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
IzaGotujetutaj Ale, ostatnio zrobiłam naprawdę wspaniałe pierogi, ponieważ zrobiłam je z idealnego ciasta. Ciasto nadaje się do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje. Nie trzeba podsypywać mąką. Jednym słowem... idealne. Składniki (na około 60 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła(...)się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz. Ciasto nie wysycha, nie klei się
Kuchnia u Krysijedną z tych osób, którym nie zawsze udaje się zakończyć pracę o godzinie 17, a wychodząc z firmy zostawić tam również myśli związane z pracą (oraz pracę). W związku z tym gdy wracam do domu najczęściej jest już ciemno, a obiad zamienia się w kolację. Przepis należy do Karola Okrasy, który zawsze mnie rozbawia, gdy znienacka z całej siły(...)dodałam pół niedużego pęczka), sól i pieprz do smaku (uwaga! feta sprawia, że potrawa staje się słona). Mieszam wszystko dokładnie.Paprykę myję i odkrawam jej górną część (ok 2cm) i wyjmuję gniazdo nasienne. Doprawiam środek papryki solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną paprykę mogę obficie napełnić farszem. Przykrywam kapelusikiem (górną częścią papryki) i wstawiam do naczynia żaroodpornego. Od góry polewam
Brzuszki ŁakomczuszkiPoczątek września zawsze jest absorbujący. W tym roku jednak mam wrażenie, jakby robota była nie do przerobienia. Znacie to uczucie, kiedy wydaje się, że już niby wszystko jest zapięte na ostatni guzik i … nagle bum! Misterny plan wali się i trzeba wszystko zaczynać od początku. W minionym tygodniu doświadczyłam takiej sytuacji kilka razy. W piątek powiedziałam sobie : DOŚĆ! Już naprawdę(...)udaje mi się go realizować. Sobota była absorbująca, ale świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się
W mojej kuchniCiasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wspaniała propozycja na specjalne rodzinne przyjęcia. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami
Różne smaki w kuchni