Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków(...)muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 6 startych na średnich oczkach marchewek ½ soku z cytryny ½ szklanki cukru pudru 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem
ChilliJemymargaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli Krem żurawinowy: 150 g żurawiny 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowiec japoński: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze(...)termoobiegiem ) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Krem żurawinowy: Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie owoce odcisnąć z wody, przestudzić i zmielić w blenderze. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone, miksować na średnich obrotach, do uzyskania puszystej masy. Następnie wmieszać kawałki żurawiny. Wykonanie Makowiec japoński przekroić wzdłuż na pół, jedną
niecodziennikparysłowem ,,bomba kaloryczna'', ale co tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo. Zapraszam :) Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury truskawkowej ( użyłam od Łowicz ) kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie ) Wykonanie: 1. Beza: Białka ubijamy na sztywno(...)lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. 4. Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem, tak żeby
Izabelawkuchniwyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)kolejne 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a następnie przekładamy na ściereczkę, odrywamy delikatnie papier i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Krem- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie
Kuchnia w czekoladzieznika jako pierwszy, a o ostatni kawałek potrafią zrodzić kłótnie. Kremowa tarta z masłem orzechowym Spód ok. 300 g ciastek (Oreo, Hit lub podobnych przekładanych kremem) 60 g masła Krem 400 g serka Mascarpone 200 g serka Philadelphia 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady z pokruszonymi orzechami 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)masło. Ciastka rozdrabniania blenderem do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przesypujemy do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyrównujemy i ugniatamy. Krem Serki , masło orzechowe i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę siekamy i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy
PanGotujesiebie. Masa. Chłodną śmietankę ubić z łyżeczką cukru pudru. Wstawić do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać do nich serek mascarpone. Połączyć w jednolity krem i dodać dosłownie łyżkę rumu z owoców. Na sam koniec dodać połowę ubitej śmietany i jak ktoś lubi odrobinę skórki z cytryny, żeby nie było za mdło(...)czasie wyjąć z rumu owoce i je dobrze odsączyć na sitku. Gruszkę pokroić w kosteczkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Na ostudzonym spodzie rozsmarować połowę masy mascarpone. Na niej w miarę równomiernie ułożyć połowę pokrojonej gruszki. Położyć kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej ułożyć wedle fantazji
Jemy Pijemyłyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę
Moja pasja smakułyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę
Moja pasja smakułyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej, ale nie gorącej czekolady dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy (nie należy się przerażać, kiedy krem zacznie
Ciastkozercygórnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy: 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla) 250 gr chałwy 250 gr serka mascarpone (u mnie z Lidla) Śmietanę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać delikatnie, dodać pokruszoną chałwę. Wymieszać, aby powstał jednolity krem. Odstawić, ostudzić(...)pokojowej, włożyć do lodówki na 1 godzinę, następnie przełożyć do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone, ubijać krótko, tylko do połączenia. Ja przestałam ubijać jak tylko krem przestał spływać z mieszadeł miksera. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (u mnie Wilton 1 M) i udekorować babeczki, robić spirale
moj przepis nasoli - 2 łyżeczki octu jabłkowego *Polewa: - 50 g gorzkiej czekolady - 50 g czekolady z nadzieniem karmelowym (ja użyłam milki) - 25 g masła lub 2 łyżki mleka roślinnego * Krem: - 200 g serka mascarpone - 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej - 50 g miękkiego masła (można pominąć) * Dodatkowo: - cukrowe płatki śniegu i perełki Przygotowanie: Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch
W poszukiwaniu inspiracjipomarańczowej skórce. Jeśli wolicie zdrowe desery, spróbujcie zastąpić cukier np. syropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły waszych gości, jeśli używacie małych dyni hokkaido, możecie podać krem w skorupach dyni. Zadbajcie o swoje zdrowie i o swoje zmysły, gotując z Ambition hashtag #Ambition Pomogą Wam w tym wysmakowane(...)cukru. Dodaj purée z dyni, energicznie wymieszaj całość. Ubij schłodzoną kremówkę* na sztywno z cukrem waniliowym. Domieszaj przy pomocy szpatułki do przygotowanej uprzednio masy z dyni i mascarpone. Wypełnij opróżnione dynie przygotowanym kremem. Posyp z wierzchu uprażonymi migdałami. Wstaw na około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy, po około jedną, dwie łyżki do każdej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamarchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa. Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść