krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:169/372)

Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 148

masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier(...)spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy i dodajemy

Lili w kuchni
CIASTO KOKOSEK 358

KOKOSEK SKŁADNIKI: Biszkopt: (składniki w temperaturze pokojowej) jajka (4 szt.) cukier (1/2 szkl.) mąka pszenna (1/2 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem kokosowy: biała czekolada (200 g) mleko kokosowe (50ml.) serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)  śmietanka kremówka 30 % schłodzona (500 ml) cukier puder (30 g) wiórki kokosowe (40 g) Dodatkowo: galaretka pastelowa pinacolada(...)minut. - Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. 2.)   Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 3.) Krem kokosowy : - Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. - Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości. Dodajemy rozpuszczoną i  ostudzoną  czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy do połączenia się składników. - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder

RITA food channel
Ptysie w trzech odsłonach 83

zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie(...)przez kilka godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec

Słodki Blog
Makowa rolada z kremem cynamonowym 188

ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy(...)min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość

Themo przepisy
Tort rocher 170

termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych W misie miksera umieścić serek(...)mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym

Kubki smaku
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 92

łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam(...)godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki

Słodki sentyment
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 89

łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam(...)godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki

Słodki sentyment
Tort "Number cake" 143

można pominąć i zastąpić mąką pszenną) 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  / cukru wanilinowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru 1  łyżka  ekstraktu z wanilii  / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników(...)Przygotowane ciasto poprzekłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie piec w temp. 180*C ok. 15 minut. Tak samo przygotować trzy kolejne blaty. Krem: Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaty z kruchego

Malinowo w kuchni
Bezy wegańskie 90

Dzisiejszy przepis bardzo przypadł mi do gustu! Beza jest bardzo smaczna, lekko klejąca w środku, chrupiąca z zewnątrz. Bezę podałam z delikatnym kremem w wersji klasycznej, a dla wegan proponuję krem z tego przepisu – opcja kremu z orzechów nerkowca.Do tego świeże owoce, obłęd! No i co ważne dla mnie beza w tej wersji nie mam tego posmaku kurzego, który(...)zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna. Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie kremu Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć. Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem. Na wysuszoną i wystudzoną bezę

SprawdzonaKuchnia.pl
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 127

wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią. Studzimy. KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru      Śmietanę ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone(...)filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy.      Ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremek, dekorujemy kremem i konfiturą rabarbarową, chłodzimy co najmniej 2 godziny i gotowe

Rozpustne gotowanie
Babeczki z poziomkami 194

Babeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam

Ciastkozercy
Mini serniczki z kremem cytrynowym 157

jajka 60 g masła (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 cytryna (sok   i skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw   upiekłam mini serniczki(...)napełniłam foremki do połowy ich wysokości i wstawiłam do gorącego piekarnika naokoło 40 minut. I tak zrobiłam następną porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się za zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone

Kuchnia u Krysi
Tort Szwardzwaldzki 377

przejmujcie się. Przekroić na 4 blaty. (u mnie wyszły bardzo cienkie około 1 cm). Przygotować masę: Wiśnie dokładnie odsączyć na sitku. W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć 1/3 wiśni, posmarować cienką warstwą kremu(...)wziąć okruszki i płaską dłonią lekko przyciskać okruszki do boków tortu, lekko poklepując tort. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ

moj przepis na
Tort koszula 206

stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać.  Krem truskawkowy*: 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych  750 gram serka mascarpone  2/3 szklanki cukru  3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej wody  Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku (mrożonych

Krakowskie smaki Ani
CIASTO MARCHEWKOWE 97

ŁYŻECZKI SOLI 2 DUŻE MARCHEWKI / OKOŁO 250 G SZKLANKA BRĄZOWEGO CUKRU (MOZE BYC BIALY) 100 ML BEZZAPACHOWEGO OLEJU 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYŻECZKA CYNAMONU KREM: 500 G SERKA MASCARPONE LUB ŚMIETANKOWEGO 100 G MASŁA ŁYŻECZKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO 50 G CUKRU PUDRU ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MARCHEWKE OBRAC I ZETRZEC NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. ORZECHY UPRAŻYĆ(...)CIASTO. ROZPROWADZIĆ JE RÓWNOMIERNIE. GOTOWE CIASTO PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W 180 ST. C. PRZEZ 25 MINUT. UPIECZONE CIASTO WYJĄĆ Z PIEKARNIKA I ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KREM. W MISCE UTRZEĆ MASŁO Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTA MASE. NASTĘPNIE CIĄGLE MIKSUJĄC, POWOLI DODAWAĆ SEREK ORAZ EKSTRAKT WANILIOWY. KIEDY CIASTO PRZESTYGNIE POKROIĆ Z NIEGO BOKI, TAK ABY JE WYRÓWNAĆ

Pani M - kuchnia smakowita