owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka cukru podru 1 łyżeczka waniliowej pasty Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii 2 łyżki posiekanych pistacji Ubij białka na sztywno(...)pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku. Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki
codojedzeniapieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej(...)miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli Nasączenie: 100 ml wódki o smaku orzechów laskowych (np. Soplica) 2 łyżeczki syropu waniliowego Krem: 230 g Nutelli 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% Do dekoracji: 12 szt. czekoladek Ferrero Rocher 70 g orzechów laskowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki oleju kokosowego(...)nagrzany. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy go. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Teraz możemy zająć się kremem. Nutellę, która jest w temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy mikserem w wysokim naczyniu około 2 minuty, tak aby powstała sztywna masa. Ubitą masę dodajemy po łyżce do nutteli i mieszamy. Wódkę
Emskie Smakilaskowych. Beza w listopadowym wydaniu :) Składniki: Beza (3 blaty): 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem czekoladowo-kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1000 g czekolady deserowej 50 g orzechów laskowych 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Na papierze do pieczenia odrysować 3 koła za pomocą talerzyka(...)intensywnie pachnieć. Oczyścić orzechy z łupin i drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Zaparzyć kawę w minimalnej ilości wody. Mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką na jednolitą masę. Następnie dodać czekoladę i kawę. Wymieszać wszystko na gładki krem. Na końcu wsypać posiekane orzechy, wymieszać i odstawić krem do lodówki, aby nieco stężał. Na godzinę przed podaniem bezy przełożyć blaty
My simple kitchenpolecam wypróbować ;) Przypominam również, że jeszcze tylko dzisiaj do północy czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe. Po tym czasie wybiorę czwórkę szczęśliwców ;) Składniki: (na 2 porcje) Krem z białej czekolady: 150 g serka mascarpone 150 g śmietany kremówki 30% 80 g białej czekolady Mus malinowy: 200 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 2 batony(...)Cini Minis Przygotowanie: Krem z białej czekolady: Czekoladę posiekać, przełożyć do metalowej lub szklanej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Mus malinowy: Maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do powstania gęstego musu. Batoniki Cini Minis pokruszyć i umieścić na dnie
Nastoletnie Wypiekanie23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot(...)torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem
W kuchni u MonikiNależy do nich również ciasto Jeżyki, które smakiem zbliżone jest do ciastek o tej samej nazwie. Do jego przygotowania potrzebne nam są herbatniki, kajmak, a do kremu mleko w proszku i serek mascarpone. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Składniki: 320 g herbatników 1 puszka kajmaku 100 g orzechów(...)włoskich Krem: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki cukru pudru 200 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Polewa: 100 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zostawić do napęcznienia. Następnie włożyć do kubka z gorącą wodą. Podgrzewać na gazie do rozpuszczenia
Danka Pichciserduszka: 4 jajka - rozm. L (w temperaturze pokojowej) 70 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy Krem śmietanowy: 500 g serka mascarpone (zimnego) 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) 1 cukier waniliowy (16 g) 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix Przygotować papier do pieczenia o wymiarach(...)pomocą foremki w kształcie serduszka o wysokości 4 cm, wycinać z niego maksymalną ilość serduszek i odkładać na bok (fot.8) . Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misce i ubić na gęsty, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Z tak uzyskanej masy śmietanowej odłożyć 3-4 łyżki kremu (resztę wstawić do lodówki) i zabarwić
Świat Ciastamnie 2 szklanki mąki pszennej tortowej i 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Krem: 200 g serka kremowego (Philadelphia, Mascarpone) 2 szklanki cukru pudru Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem? Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem
Kuchnia Łukaszagalaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego Barwniki Różowy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcoś słodkiego. Kremem możemy przekładać również torty czy ciasta lub nadziewać babeczki. Na walentynki idealny. Składniki: 20 sztuk kieliszków z białej czekolady Krem adwokatowy: 150 ml adwokatu 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone(...)listki żelatyny Cukrowe kwiatuszki do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy z kremu rozetki do czekoladowych kieliszków, dekorujemy kwiatuszkami, schładzamy minimum
Wanilia i KardamonSzybki i pyszny deser, kilka składników i gotowe. Dwa granaty lekko ugnieść na desce co ułatwi wyciągnięcie pestek. Przeciąć w poprzek i delikatnie usunąć nasionka. Oczyszczone
Kuchnia Pokoleńsody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5 listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki(...)Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim
Wanilia i Kardamonstole.Lekki i puszysty kakaowy biszkopt (przepis z Pozytywnej Kuchni) przełożony gęstym kremem z dodatkiem adwokatu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Na pewno będzie Wam smakował, na pewno! :)Biszkopt:* jajka- 5 szt.* mąka pszenna- 80 g* cukier- 140 g* kakao- 30 gKrem:* śmietanka 36%- 200 g* mascarpone- 250 g* cukier- 1/2 szklanki* adwokat- 150 ml* skórka z pomarańczy- 1 łyżkaDodatkowo(...)najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik).Ponownie odstawić do uchylonego piekarnika.Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty (lub 3 cienkie).Krem:Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.Kremówkę ubić z cukrem na sztywno i po łyżce dodać mascarpone, ubijając po każdym dodaniu.Na koniec wlać adwokat oraz dodać skórkę z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca