zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie(...)przez kilka godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec
Słodki Blogciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy(...)min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość
Themo przepisytermoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych W misie miksera umieścić serek(...)mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym
Kubki smakułyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam(...)godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki
Słodki sentymentłyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam(...)godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki
Słodki sentymentmożna pominąć i zastąpić mąką pszenną) 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników(...)Przygotowane ciasto poprzekłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie piec w temp. 180*C ok. 15 minut. Tak samo przygotować trzy kolejne blaty. Krem: Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaty z kruchego
Malinowo w kuchniDzisiejszy przepis bardzo przypadł mi do gustu! Beza jest bardzo smaczna, lekko klejąca w środku, chrupiąca z zewnątrz. Bezę podałam z delikatnym kremem w wersji klasycznej, a dla wegan proponuję krem z tego przepisu – opcja kremu z orzechów nerkowca.Do tego świeże owoce, obłęd! No i co ważne dla mnie beza w tej wersji nie mam tego posmaku kurzego, który(...)zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna. Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie kremu Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć. Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem. Na wysuszoną i wystudzoną bezę
SprawdzonaKuchnia.plwykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią. Studzimy. KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone(...)filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremek, dekorujemy kremem i konfiturą rabarbarową, chłodzimy co najmniej 2 godziny i gotowe
Rozpustne gotowanieBabeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam
Ciastkozercyjajka 60 g masła (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 cytryna (sok i skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw upiekłam mini serniczki(...)napełniłam foremki do połowy ich wysokości i wstawiłam do gorącego piekarnika naokoło 40 minut. I tak zrobiłam następną porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się za zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone
Kuchnia u Krysiprzejmujcie się. Przekroić na 4 blaty. (u mnie wyszły bardzo cienkie około 1 cm). Przygotować masę: Wiśnie dokładnie odsączyć na sitku. W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć 1/3 wiśni, posmarować cienką warstwą kremu(...)wziąć okruszki i płaską dłonią lekko przyciskać okruszki do boków tortu, lekko poklepując tort. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę, ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier puder, krem przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (np. 1 M Wiltona). Tort ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ
moj przepis nastopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać. Krem truskawkowy*: 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych 750 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej wody Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku (mrożonych
Krakowskie smaki Aniangielskiego szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę(...)Przekładamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 60 min, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu 7. Ciasto studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty 8. Krem - obydwa rodzaje sera ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami z rdzenia laski wanilii, dodajemy drobno startą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny 9. Kremem smarujemy dolny blat, przykrywamy drugim platem
Słodki Kompromisdżemiku. Razem daje smak idealny. Polecam! Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji(...)Śmietankę bardzo mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej
Cakes By Kejtszklanki oleju cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ( lub ziarenka wanilii ) Składniki na krem z białej czekolady: 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie wielkanocnych muffinek z kremem: 1. W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Jajko, jogurt, olej zmiksować- nie ubijać. Do suchych składników dodać składniki(...)rozpuszczoną czekoladą zdjąć z garnka, pozostawić do lekkiego ostygnięcia ( nie może jednak zbyt wystygnąć i zgęstnieć ). Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka dodać białą rozpuszczoną czekoladę. Szybko zmiksować, do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów. Wyciskać krem na ostygnięte muffinki, tworząc
kolorowotorcikowoserka mascarpone 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 200 g truskawek Instructions Piekarnik nagrzać do 180 st C. Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić. Przygotowanie kremu(...)najlepiej wstawić garnek z masą do zlewu wypełnionego bardzo zimną wodą, garnek powinien być przykryty pokrywką, aby nie zrobiła się skorupka na kremie. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy krem jest już zimny należy dodać mascarpone i śmietanę miksując mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać żelatynę, zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z kruchego ciasta
SprawdzonaKuchnia.plwystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem, a następnie wmieszać ubitą kremówkę. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem. Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach(...)resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń , gruszki , kremówka , mascarpone , wino , żelatyna
https:KKuchniaMniam