kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone(...)pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. krem: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance (trzeba uważać, aby jej nie zagotować). Studzimy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ale najlepiej na noc. Mascarpone miksujemy z gęstą masą z białej czekolady, a następnie dodajemy advocata. Wykonanie: Ostudzony biszkopt skrapiamy ponczem, a następnie
Bon appetit mon amiepush({}); Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami Składniki: Spód: 160g korzennych, kruchych ciastek (herbatników) 80g masła – roztopionego, ostudzonego 50g zmielonych orzechów włoskich Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 750g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 50g mlecznej czekolady 50g zmielonych orzechów 150g białej czekolady(...)pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić. Krem: 2. Do śmietanki dodać cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . Krem odstawić. 3. Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce (należy pamiętać, aby czekoladę w mikrofalówce roztapiać etapami
Mała Cukierenkabiszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 ml śmietanki 36% 200 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru świeże owoce: truskawki/borówki/maliny/jeżyny lub bezpestkowe winogrona cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W misie miksera umieszczamy białka, które ubijamy ze szczyptą(...)wówczas nie pękną nam przy składaniu). Gdy wszystkie ciasteczka nieco nam już przestygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Ubijamy w tym celu kremówkę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone aż do zgęstnienia. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy biszkoptowe omleciki. Do kremu wciskamy ulubione owoce, całość posypujemy cukrem pudrem
Smaki Na Talerzuogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki
Wyprawy kulinarnebiałka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody 2 łyżki kakao Składniki na krem do ciasta: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/3 szklanki cukru pudru owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy(...)przygotować krem do ciasta? Zimną śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ostudzony biszkopt dekorujemy kremem i obkładamy owocami takimi jak lubimy, ja wykorzystałam pokrojone nektarynki, poziomki i borówki. Wstawiamy ciasto z owocami do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałek 6 łyżek cukru 10 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i mieszamy z mąką oraz kokosem. Pieczemy około 20 minut. Krem kawowy: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy do momentu ubicia się na sztywno śmietany. Krem z chałwą
Via Gustołyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę(...)Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie mascarpone ubijamy ze śmietanką. Dodajemy przestygniętą, ale wciąż płynną czekoladę z masłem orzechowym i również przestygniętą, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki. Kiedy krem się chłodzi, połamaną na kawałki białą czekoladę wraz z wodą, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem waniliowym
Ratunku obiadłyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka Krem: 200 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem(...)przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz cynamon, wymieszać na wolnych obrotach, a następnie dodać mascarpone i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy. Muffinki podawać z kremem cynamonowym
zadanie-gotowaniecałkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim
Programista w kuchnicałkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim
Programista w kuchnitemp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. --> Masa michałkowa: --> Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. --> Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Cukierki tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy. --> Masa(...)śmietanowa: --> Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). --> Wykonanie: --> Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy w formie, wierzch ciasta smarujemy dżemem. Wykładamy masę z Michałków, rozsmarowujemy i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie wykładamy masę śmietanową, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy
Marta Gotujeprzykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone z cytrynowym lemon curd, pyszna słodka beza, którą możecie przygotować dzień a nawet dwa dni wcześniej. Niebo w gębie. Idealny deser na wiosnę. Składniki na ciasto(...)papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki Mascarpone ucieramy z lemon curd. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy ją do serka utartego z lemon
Made By Mom And Son45/50 min w 175/180st. Jak ciasto wystygnie przekroić na trzy płaty. NASĄCZENIE: 1/4 szklanki herbaty earl grey (wystudzonej) 1/4 szklanki rumu Obydwa składnik łączymy i nasączamy ciasto. KREM: 3 op. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki śmietanki 30% jagody Serki zmiksować z cukrem i śmietanką, dodać jagody. Dajemy tyle jagód ile chcemy aby uzyskać stopniowanie koloru kremu, smarować
harrisastopniach,do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim.Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciastaod blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości.krem pomarańczowy:500g serka mascarpone330 ml śmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy Pomarańcza sparzam, ocieram skórkę, a z jednej połówki wyciskam(...)kroić nożem(ale uwaga, aby nie powstało masło od zbyt długiego ubijania!)W osobnej misce miksuję mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczoweji soku pomarańczowego. Do powstałej gładkiej masy dodaję porcjamiubitą kremówkę, wsypuję śmietan-fixy i miksuję dokładnie na małych obrotach. Powstałym kremem przekładam biszkopt.wierzch:1 kremówka (330ml)1/2 szklanki cukru pudru 2 śmietan-fixyskórka z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczyMocno
W kuchni Karmel-itkiszpinaku 2 szklanki mąki krupczatki 4 całe jajka 1 i 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem Składniki do zrobienia krem powinny być schłodzone w lodówce. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 – 36 % (śmietanki kremówki) 3/4 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki jagód lub borówki lub owocu granatu(...)Ciasto wyrasta z górkę, którą po prostu ścinam. Zarówno jedno-centymetrowe skrawki jak i górę ciasta kruszę. Krok 5. Przygotowuję krem. Krem przygotowuję oczywiście w trakcie studzenia biszkoptu. Do miski wlewam 500 ml śmietanki kremówki, dodaję 500 g serka mascarpone i ubijam za pomocą miksera na średnich obrotach, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypuję 3/4 szklanki cukru pudru
Ania gotuje