gorzkiej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *( szklanka 250 ml ) Składniki na krem piernikowy: 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 5 ciastek korzennych typu speculoos Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty(...)ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do wysokości około 2/3. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka – wymieszać. Krem wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe. Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi i cukrowymi. Smacznego
kolorowotorcikowomoment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców i pysznego kremu chałwowego, przygotowanego na bazie mascarpone. W smaku były idealne, nie za słodkie, a krem chałwowy był dla mnie prawdziwym odkryciem. Bardzo dziękuję organizatorom warsztatów za zaproszenie. Było bardzo sympatycznie, wesoło
Kulinarne przygody Gatityserka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchenmąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel(...)równe blaty. Syrop pomarańczowy Sok zredukuj o połowę w patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem. Krem marcepanowy Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając
Food Squarejeszcze pieczenie czy też suszenie bezy, ale o tym przeczytacie poniżej:) Składniki: Beza: 10 białek 440 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Krem: 600 ml śmietany 30-36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru do dekoracji: maliny borówki cukrowe serduszka Przygotowanie: Beza: Piekarnik nagrzewamy do 120 st C (termoobieg). Bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek(...)zewnątrz i piankowej w środku. Krem: Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitego kremu. Bezy przekładamy kremem i dekorujemy owocami. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób pokroić taki piętrowy tort bezowy, to podpowiadam: górną warstwą częstujemy tego, kto najbardziej
Smakowity Blog Kulinarnyjakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać
Mała Cukierenkajakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać
Mała CukierenkababeczekSkładniki:1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały(...)ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić” śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Smacznego
Kolizje Smakównajbardziej znanych włoskich deserów, dziś w wersji lekko zmodyfikowanej. Biszkopty savoiardi namoczyłam nie w kawie, jak wymaga tego tradycyjny przepis, ale w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, ricotty i cukru pudru a d odatek gorzkiej czekolady to "kropka nad i". Deser jest niezwykle orzeźwiający, lekki jak puch, wprost rozpływający sie w ustach. Polecam(...)Nella versione per adulti nel succo d'arancia si possono aggiungere alcuni cucchiaini di liquore d'arancia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kremu rozpoczynamy od odsączenia ricotty, pozostawiając ricott ę na sitku przez ok. 15 minut. Ricott ę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. **** PREPARAZIONE Per preparare il tiramisu iniziate mettendo la ricotta a sgocciolare
La grande e la piccola cuocaNaked Cake to mój ulubiony rodzaj tortu. Nie dość, że robi piorunujące wrażenie, to jeszcze piekielnie dobrze smakuje. Śmietanka, połączona z mascarpone to jak dla mnie najsmaczniejszy krem ever! Do tego połączenie soczystych owoców, niebo! W przyszłym roku na moim weselu o 24:00 prawdopodobnie na salę wjedzie taki tort. Przez to, że jest tak bardzo efektowny stał się(...)mną ;) Zapraszam na Naked Cake ! Składniki na naked cake : 6 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 120 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie
Słodkie PrzyjemnościDostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 200 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: 200 g suszonych śliwek 200 ml mocnej kawy 2 łyżki cukru wiórki czekolady(...)wystygnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone, śmietan fix i cukier puder. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie jednolity krem. Wówczas dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać. Odłożyć 1/3 kremu (posłuży do posmarowania tortu), a do reszty dodać pokrojone śliwki; wymieszać i odstawić obie
My simple kitchenmascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć z mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki
W mojej kuchnipszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą(...)wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wycisnąć na babeczkach "gniazdka
Smakołyki Asiszklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni(...)opakowaniu, odcisnąć dodać do gorącego musu agrestowego, wymieszać, aby się rozpuściła. Schłodzoną galaretkę wstawić na cała noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować mikserem. Wtedy też robimy cały krem: Śmietanę umieścić z serkiem mascarpone i cukrem w misie miksera zmiksować na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodać galaretkę agrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem. Poncz
Wanilia i Kardamonkawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella, łyżka cappuccino w proszku, 75 ml likieru kawowego, 50g cukru, 100g herbatników w polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać(...)dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkości