minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy(...)koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam
Słodkości i nie tylkołyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę(...)Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie masę. Wystudzone babeczki udekorować kremem. Można na wierzchu poukładać ciasteczka
The Sweet Damselwody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka(...)takie ciasta. Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą
Ala piecze i gotujełyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów(...)mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną, płynną żelatynę i aromaty. Nasz krem jest już gotowy. Można dodać trochę zmielonych orzechów laskowych dla podkręcenia smaku. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed
Gotujemy i jemyszklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki herbaty białej aromatyzowanej( do nasączenia ciasta) granat ( do dekoracji) składniki na krem cynamonowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru śmietan fix Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm ( spód i boki smarujemy masłem) Jajka(...)minut. Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy i po chwili wsypujemy stopniowo cukier puder i śmietan fix. Następnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone oraz cynamon cały czas miksując do połączenia się składników oraz do momentu gdy nasz krem uzyska gęstą konsystencję. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nasączamy bardzo dokładnie zaparzoną i wcześniej ostudzoną herbatą. Przekładamy ciasto
noteskulinarnyfigałyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 2 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Polewa: Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać
Szalona Kuchnia Ewelinyinnego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć(...)dodatkowo osuszyć na ręczniku kuchennym. Z zalewy alkoholowej pozostałej po moczeniu wiśni odmierzyć około 3/4 szklanki. Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu ( nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył ). Odłożyć 4 łyżki kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Jeden
Opowieści z piekarnikacukru (drobny kryształ) 40 g miękkiego masła 2 jajka (brak na zdjęciu) 1 żółtko (brak na zdjęciu) 2 łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem: 500 ml kremówki (36%) (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego borówkowy mus Wykonanie bezy: Białka ubiłam za pomocą miksera (z końcówką do ubijania piany). Najpierw(...)około 10 minut. W tym czasie mus zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia, wystudziłam i przelałam z powrotem do miseczki. Czas na zrobienie kremu: Do misy miksera wlałam kremówkę, dodałam serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy i wszystko razem ubiłam na puszysty krem. Podzieliłam na dwie części: ¾ i ¼. Do większej części dodałam mus borówkowy i lekko wymieszałam
Kuchnia u Krysi176g) Ciasto "Oreo" bez Pieczenia - Najlepsze - Składniki: Spód: 100 g masła 2 opakowania ciastek oreo (bez kremu) (po 176 g) Masa: krem z 3 opakowań oreo (po 176 g) 500 ml śmietanki 30-36% 250 g mascarpone ok. 50 ml mleka 2 łyżki cukru pudru 2 op. fixu do ubijania śmietany 1 opakowanie oreo do posiekania Ciasto "Oreo" bez Pieczenia(...)następnie wykładamy spód ciasta mocno dociskając łyżką tak aby dół był jak najbardziej "zbity". Umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Masa: Krem z ciastek (3 opakowań) rozpuszczamy w 40-50 ml gorącego mleka. Całkowicie studzimy. Mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i stopniowo dodajemy ostudzoną masę z roztopionego kremu z oreo. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę
Słodka StronaJeśli szukacie idealnego, stabilnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście! Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam
Słodki PomysłBabeczki w formie uroczych, Wielkanocnych koszyczków z jajeczkami to idealna propozycja na świąteczny stół. Klasyczne kruche spody na babeczki z delikatnym kremem na bazie kremówki i mascarpone to połączenie świetnie ze sobą komponujące, które z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Ich wyglądem zauroczone będą szczególnie dzieci, które można zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana. Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami(...)układamy w kształt półokręgu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Również pieczemy je w tej samej temperaturze do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier puder i również ostrożnie mieszamy do połączenia
Słodka Stronałyżeczki cukru opcjonalnie 1 kieliszek wódki Warstwa galaretki: 2 galaretki malinowe 700 ml wody 1 kopiasta łyżeczka żelatyny 400 g mrożonych lub świeżych malin Krem i dekoracja: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 3 kostki startej mlecznej lub gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)galaretką i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i śmietan-fixy, po czym zmiksować do połączenia składników. Krem wycisnąć workiem cukierniczym z ozdobną końcówką. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą, świeżymi owocami lub innymi dekoracjami cukierniczymi (u mnie perełki i liście
Passions hobbies lifepiekarnik . Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Beza Pavlova Beza 6 białek 250 g cukru pudru ((2 szklanki)) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny Krem 200 ml śmietanki 36 % ((dobrze schłodzonej)) 100 g mascarpone Owoce 40 g borówek 200 g truskawek Beza Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce(...)godziny. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika i studź bezę jeszcze godzinę. Wskazówka: bezę możesz upiec dzień wcześniej (pamiętaj, żeby trzymać ją poza lodówką w temperaturze pokojowej). Krem Włóż do miski śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania sztywnej masy. Wyłóż masę na ostudzoną bezę, na górę ułóż truskawki i borówki. Całość możesz posypać cukrem pudrem. Wskazówka: krem najlepiej nakładać na bezę około
Przepisy na widelcułyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 1 ¾ tabliczki czekolady 500 g serka mascarpone 150 g jagód (świeżych lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru pudru Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre(...)całość. Z wystygniętych muffinek wycinamy środek na głębokość ok. 2,5 cm i takiej samej średnicy. Wyciągamy ciasto i w to miejsce wlewamy przestygniętą czekoladę. Następnie przygotowujemy krem. Jagody należy zmiksować. Mascarpone, cukier puder i jagody mieszamy w jednej misce końcówką do ubijania jajek. Dekorujemy kremem muffinki. Tutaj panuje całkowita dowolność Tak przygotowane babeczki można zajadać. Smacznego Artykuł Babeczki waniliowe
Słodki sentymentprzepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny. Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami Ciasto czekoladowe Składniki(...)serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp. Wykonanie: Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera włóż na 5 min. do zamrażalnika. Wszystkie składniki przełóż do schłodzonego naczynia i ubij do uzyskania sztywnego kremu. Ilość cukru jaką podałam jest
Słodki Blog