krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:141/372)

Przepis #196 Kokosowy torcik Rafaello - bez glutenu i białego cukru 150

wiórek kokosowych czyli moja wersja torcika Rafaello.  Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego. Dobrze sprawdzi się także krem z jogurtu greckiego. Do osłodzenia można użyć dowolnego słodzika: miód, ksylitol(...)mąki kukurydzianej  - 4 jajka  - 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - szczypta sody oczyszczonej  Masa  - 250 g serka ricotta lub mascarpone  - 2 łyżki jogurtu greckiego   - 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła  - 1 łyżka wiórek kokosowych  - 1 łyżka płatków migdałowych Dodatkowo  - 2 łyżki płatków migdałowych  - 2 łyżki wiórek kokosowych

Health-Fit-Life
Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 180

łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina malinowa 300 g malin * 4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 50 g raspberry flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito(...)ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce. * użyłam mrożonych malin ** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo przyjemne

Wędrówki po kuchni
Agrestowiec 224

mąki ziemniaczanej Na krem agrestowo - budyniowy: 1 litr soku z kompotu agrestowego 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz(...)partiach do ciepłej masy agrestowej i za każdym razem mieszać tak długo, aż powstanie zwarta, jednolita masa. Gotową masę przelać od razu na kruchy spód. Schłodzić.  Krem agrestowo-śmietanowy : Serek mascarpone zmiksować z dżemem do połączenia się składników.  Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody i wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać masę z serka

My sweet a life
Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 157

użyłam 24 cm tortownicy) 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami(...)Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki razem, aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy ulubiony aromat (można pominąć). Uwaga! Nie ubijamy zbyt długo

Słodkie okruszki
3 bit z advocatem i wiśniami 202

różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady wiśnie(...)rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą i owocami 150

upiec ten biszkopt , który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny , nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi banalnie, prawda? Ale jakże jest pyszny i nie wymaga dużo pracy! W dodatku z pewnością uda się wszystkim(...)deser bez pieczenia —  malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny) 2 łyżki miodu

Food Square
Torcik Wuzetka 137

minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone   Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową(...)koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dolałam śmietankę i poczekałam

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 120

przyprawy do piernika (użyłam domowej) 1 łyżka kakao ¾ szklanki oleju rzepakowego 1½ szklanki mielonych orzechów włoskich Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 2 opakowania rogalików mini 7days Czekolada mleczna by polać wierzch 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania Biszkopt(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę. Przełożenie: Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
Torcik Wuzetka 439

minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone   Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy(...)koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam

Słodkości i nie tylko
Babeczki z Oreo 245

łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę(...)Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone  z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie masę. Wystudzone babeczki udekorować kremem. Można na wierzchu poukładać ciasteczka

The Sweet Damsel
Tort świąteczny 244

wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka(...)takie ciasta.  Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą

Ala piecze i gotuje
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 130

łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów(...)mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną, płynną żelatynę i aromaty. Nasz krem jest już gotowy. Można dodać trochę zmielonych orzechów laskowych dla podkręcenia smaku. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed

Gotujemy i jemy
Ciasto Leśny Mech z kremem cynamonowym 161

szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki herbaty białej aromatyzowanej( do nasączenia ciasta) granat ( do dekoracji) składniki na krem cynamonowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru śmietan fix Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm ( spód i boki smarujemy masłem) Jajka(...)minut. Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy i po chwili wsypujemy stopniowo cukier puder i śmietan fix. Następnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone oraz cynamon cały czas miksując do połączenia się składników oraz do momentu gdy nasz krem uzyska gęstą konsystencję. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nasączamy bardzo dokładnie zaparzoną i wcześniej ostudzoną herbatą. Przekładamy ciasto

noteskulinarnyfiga
Ciasto dyniowe z kremem i nutą cynamonu 105

łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 2 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Polewa: Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 218

innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć(...)dodatkowo osuszyć na ręczniku kuchennym. Z zalewy alkoholowej pozostałej po moczeniu wiśni odmierzyć około 3/4 szklanki. Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu ( nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył ). Odłożyć 4 łyżki kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Jeden

Opowieści z piekarnika