istnieje!W tym tygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe.Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami!Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami.Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI :* mąka – 1,5 szkl* mleko
Ostra na SłodkoPieczemy od 13 – 17 minut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Krem śmietankowy: 350 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce, przy pomocy miksera ubijamy serek mascarpone, kremówkę
Słodki PomysłSkładniki na 15 muffinek:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczk1 esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4
Świat Ciastagorącej wody Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) Krem kakaowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 2 łyżeczki(...)margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Wymieszać. Krem kakaowy - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać
Ciastka - domowe słodkościodcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni deser dla diabetyka(...)jest zdecydowanie zdrowsza od kupnej, najczęściej pokrytej słodką glazurą z syropu glukozowo-fruktozowego. Słodycz nadałam używając lekko słodkiego mleka owsianego i płaskiej łyżki miodu (na 6 porcji). Zamiast tłustego kremu u mnie jest jogurt naturalny, który nadaje deserowi lekkości. Słodki mus owocowy zamieniłam na świeże owoce jagodowe, które są wśród wszystkich owoców najlepszym wyborem dla osób z cukrzycą. To danie
Dietologtartę: moja forma miała 29 cm średnicy 250 g mąki pszennej tortowej 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone/ waniliowego homogenizowanego 250 g 30% śmietanki 1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru 9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje(...)wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie. Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem
potrawyregionalnebarwnika w proszku - 1 jajko - 2/3 szklanki oleju - 2/3 szklanki maślanki (ja użyłam jogurt) - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 łyżeczki octu winnego - 2/3 łyżeczki sody Składniki na krem: - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru Tortownica o średnicy 17 cm. Do przygotowania ciasta bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąka, cukier, kakao, sól(...)upieczeniu 1 części dodajemy do drugiej części ciasta sodę z octem i pieczemy. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za zrobienie kremu. Najpierw miksujemy śmietanę, potem dodajemy stopniowo cukier i na koniec dodajemy serek mascarpone. Z obu ciast odcinamy cieniutkie warstwy ciasta i kruszymy do miseczki. Teraz łączymy ciasta. Najpierw układamy 1 ciasto, wykładamy na niego 2/3 masy
Kuchenne Wariacjedrugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu(...)przez około 40 minut. W tym czasie ugotować budyń waniliowy z 3 łyżkami cukru. Ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem waniliowym i mascarpone. Dodać porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy(...)CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą
Calzonella.comkratce, delikatnie odkroić boki ciasta od formy, zdjąć papier, przekroić na 2 lub 3 blaty, u mnie są 3 blaty o grubości około 1 i 1/2 cm. Krem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie(...)przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc). Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym
moj przepis narozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1,5- 2 łyżki cukru pudru Do tego: Owoc granatu/ jeżyny/ maliny Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak wyjmij z opakowania(...)ciasto i piecz ok. 70min w 180*C. 9. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w poprzek na pół ( 2 blaty). 10. Górną część pokrusz, a dolną pokryj z wierzchu kremem. 11. Na krem posyp pokruszony wierzch ciasta i udekoruj granatem/ jeżynami/ malinami. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleko 4 łyżki gorzka czekolada 1/2 tabliczki nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki mąka tortowa 170 g. esencja z wanilii kilka kropel (można pominąć) Krem: serek philadelphia, mascarpone lub homogenizowany naturalny 100-150 g. nutella 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, esencję i mleko. Miksujemy. Mąkę przesiewamy(...)małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do połowy foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Krem: Do serka dodajemy nutellę i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostygnięte babeczki
Kuchnia Pauletteswart grzechu, wart chwili spędzonej przy filiżance aromatycznej kawy. Na smak tiramisu wpływa kilka czynników, kawa to jej aromat ukryty w espresso nadaje mu charakteru i pełni smaku, krem na bazie mascarpone i ucieranych żółtek dodaje puszystości i odpowiedniej konsystencji deseru. Likier amaretto łączy smaki i zespala ze sobą. Gorzka czekolada Goplana nadaje ostateczny sznyt i wieńczy ten pyszny deser(...)będzie bardzo puszysta, czas ubijania około 12 minut, dodawaj porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej. - śmietankę ubij na sztywno w osobnej misce, dodawaj porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej - połącz ze sobą masy i wymieszaj - zaparz w ekspresie podwójne espresso, przelej je do miseczki dodaj likier Amaretto, namaczaj w płynie biszkopty za nim je ułożysz
SMYKWKUCHNIpłaska łyżeczka cynamonu 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: okrągłe biszkopty, kawa do nasączenia WYKONANIE Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem(...)oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciasto
słodki bratek