krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:130/372)

Tort bezowy dacquase 175

stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia. Krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g masy karmelowej z puszki (ja pominęłam) pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze(...)kawałki. do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym

Motylkowa Kuchnia
Muffiny w przebraniu 150

nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle.  Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka tarta na powitanie 234

Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli  Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć(...)czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić.Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce

Sajkofanka smaku
Ciasto czekoladowo – kawowe 64

Czas czytania: 3 min Ciasto czekoladowo-kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny z lekkim delikatnym smakiem kawy. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny i oczywiście bardzo smaczny. Biszkopt nasączony ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny(...)Course Ciasta Cuisine Polska Keyword biszkopt, kawa, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Biszkopt czekoladowy 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 3 łyżki kakao Masa kawowa 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30 lub 36 % 3 łyżki cukru pudru

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort czekoladowy korzenny 153

mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta(...)kilka godzin. Krem: Obie czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać serek mascarpone, najlepiej wymieszać ręcznie. Serek mascarpone nie lubi ubijania, ucierania. Krem podzielić na dwie części – do jednej dodać czekoladę białą, do drugiej czekoladę mleczną. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części. Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim

królestwo garów
Ciasteczka grzybki 112

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast       *** Z podanych(...)końcówki nóżek grzybków i maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny

Blog z Apetytem
Tiramisu 154

mojej rodzinie najbardziej przypadł do gustu, czyli stosunek 2:1 (białek o połowę mniej niż żółtek). Składniki: (na małą blaszkę 20x25 cm lub szklane naczynie) Na krem: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 3 białka 6 łyżek cukru 150 g cukru szczypta soli Dodatkowo: 300 z podłużnych biszkoptów  Mocny napar z kawy kakao do posypania wierzchu Przygotowanie: Krem(...)mascarpone nie lubi ubijania, jeśli będziemy go zbyt mocno ubijać, bądź zbyt długo, masa może "popłyąć"). Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać. Powstała masa powinna być gęsta i zachowywać formę.  Przełożenie: Biszkopty krótko maczać w kawie z obu stron (dosłownie parę sec. wystarczy, żeby zbyt nie rozwodnić biszkoptów) i wyłożyć na spód formy (naczynia). Na to nałożyć połowę kremu

My sweet a life
Tort – pomysł na dekorację V 321

należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Rurki waflowe do dekoracji boku tortu : 2,5 opakowania rurek waflowych z kremem (1 opak. = 280 g ) Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo(...)pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając czekoladę

Trzeci talerz
Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy 276

ustępuje takiemu z cukierni. Jedzą i zachwalają go nawet osoby, które za tortami nie przepadają. Być może to zasługa kremu, który nie jest typowo tortowym, maślanym kremem, a lekką kremówką z mascarpone o delikatnym posmaku amaretto. Każdy z blatów również zasługuje na słowa pochwały:) Orzechowy, migdałowy i kakaowy – i każdy z nich równie pyszny i delikatny. Tym razem miałam(...)cukru 250 g mielonych migdałów 2-3 krople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji

Smaki Na Talerzu
Anielski deserek 146

ustach beza...siódme niebo  :) Składniki: Na bezowe serduszka: 3 białka, 170 g cukru, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2-3 krople octu winnego Na krem: 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 100 g serka mascarpone, skórka otarta z połowy cytryny, sok z połowy cytryny Dodatkowo: ulubione owoce, cukier puder do posypania   Sposób przygotowania: Na papierze do pieczenia narysować(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny.  Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich owoce i posypujemy cukrem pudrem.  Rozkosznych Walentynek

Nie tylko w kuchni
Tiramisu + film 170

Rozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza.   składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych(...)masy jajeczniej dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połaczenia się składników. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miski. Połowę biszkoptów namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, żaroodpornym naczyniu lub na płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą

Smakowite Dania
Expresowe Tiramisu 280

każdym domu, no i niezbędne są dobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych  i smacznych deserów(...)Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy do ubitej śmietanki serek mascarpone, mieszamy całość łyżką silikonową, a następnie ponownie ubijamy całość na sztywno tworząc gęsty krem. Przygotowujemy kawę, studzimy. Ponieważ deser przygotowywałam w kwadratowych szklaneczkach biszkopty kroiłam na pół a następnie zanurzałam na chwilkę w kawie. 2 połówki biszkoptów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą 155

ciasto do niedzielnej kawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę(...)drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy samą śmietanę

VioletoweKucharzenie
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone 503

biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Artykuł Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Tiramisu 150

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)serka mascarpone dodać żółtka i cukier wanilinowy i całość utrzeć mikserem na gładką masę. Na koniec dodać ubitą pianę i ponownie wszystko delikatnie wymieszać. W misce zmieszać kawę i Amaretto. W mieszaninie kolejno na chwilę zanurzać biszkopty i - nim mocno nasiąkną - wykładać na dno naczynia, w którym deser trafi do lodówki. Na warstwę biszkopotów wyłożyć warstwę kremu, a na nią

W SMAK
Wielkanocny wianek bezowy z owocami 130

białka 1 czubata szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Czerwony barwnik- opcjonalnie Zielony barwnik- opcjonalnie Krem śmietanowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Świeże winogrona do dekoracji Wiśnie z syropu do dekoracji Sos malinowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania(...)piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować  wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem

Wanilia i Kardamon
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 110

włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny, ale od "święta" warto

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 131

włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny, ale od "święta" warto

Kuchnia MagdaLeny