dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka likieru truskawkowego 1 listek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kora mleczno-biała do posypania Listki mięty(...)dekoracji Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopty połamać na kawałki skropić likierem truskawkowym ułożyć w pucharkach. 4 sztuki zostawić w całości do dekoracji. Przygotować krem: W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem, dodać rozdrobnione maliny oraz łyżkę likieru truskawkowego, dodać rozpuszczoną żelatynę zmiksować ponownie, wyłożyć krem na biszkopty, powciskać
Wanilia i Kardamonwarte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego (48g) 3 łyżki startej czekolady Dodatkowo: wiśnie w zalewie mocna herbata kieliszek(...)koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną
Mama Gotujegryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam serek (300 g) z cukrem pudrem (3 łyżki), dosmaczyłam szczypta skórki z cytryny i 1/4 łyżeczki ekstrakty waniliowego, skropiłam też sokiem z cytryny. Przekładałam: naleśnik
Dzieje kuchennej Wiewiórywarta grzechu! Składniki: (na tortownicę 14cm) BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao szczypta soli KREM: 330ml kremówki 250ml mascarpone (użyłam tego ) 3 łyżki cukru pudru 100g wiórków kokosowych 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku DODATKOWO: 3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych do posypania) Przygotowanie(...)formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut. Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty. KREM: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone, wiórki i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie podzielić na 3 części i przełożyć biszkopt. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez
Cakes By Kejtżółtek 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina żurawinowa 500 g żurawiny ja użyłam mrożonej 4 łyżki miodu 2 łyżeczki żelatyny 50 ml letniej wody Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 1 łyżeczka cukru ½ szt cytryny na sok 250 ml ciepłej wody Polewa 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej(...)składniki ponczu. Łyżeczką lub butelką z dziurkami w zakrętce nawilż równomiernie biszkopt makowy. Krem Ubijaj śmietanę powoli dodając po łyżce cukru pudru, na zmianę z łyżkami mascarpone. Ubijaj aż do momentu gdy krem będzie puszysty a jednocześnie wystarczająco sztywny, aby utrzymać kształt. Polewa Czekolady połam na małe kawałeczki, rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj
SmartBake.plTorcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami(...)średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo
Pieguskowa KuchniaTorcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami(...)średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo
Pieguskowa Kuchniababeczek) babeczki 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka Krem do babeczek 100g serka mascarpone 200ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku/żelu Sposób przygotowania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. W garnuszku rozpuścić masło(...)stopni i piec do 20 minut. Przygotować krem - mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodać cukier, serek mascarpone i barwnik spożywczy. Zmiksować do momentu połączenia się składników. Krem schłodzić w lodówce na 2 godziny. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i można dekorować ostygnięte babeczki. Przepis dodaję do akcji
pink envelopeChcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)Dobrze wymieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Krem można podzielić na więcej części i dodać różne barwniki lub do całości dodać zielony barwnik spożywczy (według instrukcji na opakowaniu) i zmiksować. Składanie
Passions hobbies lifebrownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie(...)nagrzanego do 180C. Pieczemy przez ok. 35-45 min. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko
Raj dla Podniebieniapieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną przekrawamy na pół smarujemy obficie kremem przykrywamy drugą
noteskulinarnyfigaSkładniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny woda lub: 500 g ananasa z puszki razem(...)dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Krem możemy rozsmarować na tarcie nożem lub wycisnąć szprycą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja(...)natłuszczać, piec 30 minut w temp 180*c. Wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu, całkiem zimny przekroić wzdłuż dwa razy tak aby otrzymać 3 krążki ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć ze sobą zmiksować na gęsty krem, dodać pod koniec zimny prosto z lodówki kisiel cytrynowy, krótko razem zmiksować, tylko do połączenia. Składniki ponczu wymieszać
Wanilia i Kardamonłyżka mąki ziemniaczanej Krem krówkowy – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym/czekoladowym (może być również w innym smaku) 250g serka mascarpone 1 łyżka kakao bez cukru Krem śmietanowy: 500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 250g krakersów 40-50g gorzkiej lub mlecznej(...)gorący budyń wlać na herbatniki w blaszce, wyrównać, patrz FILM . 4. Na budyniu w blaszce ułożyć pierwszą warstwę krakersów i ciasto odstawić do ostygnięcia. Krem krówkowy: 5. Masę krówkową przełożyć do miski, dodać serek mascarpone, kakao i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 6. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą
Mała Cukierenka