pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej wody ( tak około 3 ) przyprawa do piernika według uznania ( dałam 2 łyżeczki ) Dodatkowo(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników. 4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe
Izabelawkuchnipieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu. Krem · 250g serka mascarpone, · 200g gorzkiej czekolady, · 3 łyżki z górką cukru muscovado. Miksujemy serek
Leśny Zakątektort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym . Tort zdobią storczyki z masy cukrowej , którą możemy przygotować domowym sposobem. Kwiaty zachowują nadany im kształt i jednocześnie są na tyle miękkie, że tort wygodnie się kroi - nie musimy do krojenia ściągać storczyków. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnemiodu gryczanego lub dowolnego prawdziwego 4 łyżki oleju 50 g brązowego cukru 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe suszone owoce malin, żurawiny lub wiśni Krem 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 % 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo konfitura malinowa lub świeże maliny Piekarnik rozgrzać na 170 stopni, góra , dół. Na blachę do ciasta wsypać płatki, dodać(...)dodać serek dokładnie wymieszać do konsystencji kremu.Chwilę schłodzić w lodówce. W szklaneczkach, pucharkach układać granolę, konfiturę lub maliny, krem i ponownie granolę. Udekorować na koniec kleksem kremu, owocami lub listkiem mięty. Smacznego:) Artykuł Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąkajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie
Świat Domowej KuchniTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy
Bajeczna Kuchniaorzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500 ml serka waniliowego 1/2 szkl. jagód, 2 łyżki żelatyny Krem michałkowy: 1 szkl. śmietany 36%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan-fix, 6 białych michałków, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: likier do nasączenia, 2 michałki, 2 kostki czekolady WYKONANIE Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek(...)wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami
słodki bratekCiasto czekoladowe, lekko wilgotne w dodatku z Mascarpone i truskawkami. Bardzo smaczne i na każdą okazję. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 125 g margaryny 200 ml mleka 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sodki 2-3 łyżki marmolady(...)KREM 200 g mascarpone 1 cukier waniliowy 300 g truskawek
Kulinarne Fantazje Mariolicukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić(...)piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem
Wanilia i KardamonWyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam. Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:) Składniki na ciasto: 5 dużych jajek; 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali; 125 g masła, miękkiego; 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku); 150 g drobnego cukru kryształu(...)śmietany przestudzoną żelatynę. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować. Składniki na wierzch ciasta: 250 ml śmietany kremówki (30%); 1 łyżka drobnego cukru do wypieków; 20 g kawy cappucino (proszku); Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Wykończenie ciasta: Wystudzone i ewentualnie naponczowane blaty ciasta przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, oprószyć
In my kitchenptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym z dodatkiem masła, ale ja zrobiłam szybką wersję z kremu i lżejszą. Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny , można dodać zamiast żelatyny agar -agar. Przekładając placki karpatki kremem, wpadłam na pomysł, żeby jakoś ją „wzbogacić”. Dodałam mrożone maliny(...)kremem z serka mascarpone. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto ptysiowe, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 38 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 110 g masła 150 ml mleka 4 średnie jajka 140 g mąki pszennej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem 500 ml śmietany
SprawdzonaKuchnia.plŚwięta Bożego Narodzenia czy też Urodziny) Składniki Beza: 6 białek z jajek 300g cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny sól Krem: śmietana 30% 330 ml serek mascarpone 250 g 1 szklanka cukru pudru Pozostałe: brzoskwinie w syropie (puszka) Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Przygotowanie bezy: Białka jajek ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera (ja korzystam(...)naszą blaszkę z bezą i temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy około 90 minut. Bezę należy zostawić w piekarniku do czasu jej wystygnięcia! Krem: Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli śmietanę 30%, serek mascarpone oraz szklankę cukrupudru. Całość ubijamy mikserem na sztywną pianę. Tort: Wystudzoną bezę smarujemy przygotowanym kremem. Na wierzchu dekorujemy owocami. Smacznego! Czas przygotowania: 30 min Czas
Blog kulinarny S9.PLstopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia. Krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g masy karmelowej z puszki (ja pominęłam) pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze(...)kawałki. do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym
Motylkowa Kuchnianadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły
Pożeraczka, czyli raz adobrze