kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki(...)duże jajka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90 gram cukru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty! Krem orzechowy: 500 gram mascarpone 5 czubatych łyżek masła orzechowego 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 5-6 batoników marki Lusette o smaku
Mango PapajaBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna przekąska na imprezę. Składniki: 200 g mąki jaglanej ( mielona kasza jaglana) 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)olej i mieszam. Suche składniki łączę z mokrymi, przekładam do papilotek. Muffiny wkładam do piekarnika na 20 minut. Przygotowuję polewę: Mascarpone przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier puder i miksuję do uzyskania jednolitego kremu. Przestudzone muffiny dekoruję polewą i startą marchewką
Kukuleczkiforemki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180 ° C. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej. Smacznego! — BTW całości samego ciasta bez cukru, dżemu oraz kremu: 535 g, 1853 kcal
Ola la LCHFokrąg o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temp. 120 stopni Celsjusza, a następnie suszymy w temp. 100 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Składniki na krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 36% 100g cukru pudru Sposób wykonania: Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Przenosimy go na bezę
Kuchnia Pani Wiosnysmaku mięty z czekoladą. Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka(...)ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać roladę. Posypać czekoladowymi wiórkami i schłodzić w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango , którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają
Marta Gotujewystygnięcia.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki.Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki.Przygotować mango curd.Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować bardzo dokładnie na mus.Mus
kolorowotorcikowomąki pszennej 14 g drożdży instant 70g cukru pudru 1 szkl ciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa 60 g masła łyżka wódki szczypta soli Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru dżem porzeczkowy Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone(...)ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki. Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pączki przekroić na pół, posmarować łyżeczką dżemu i szprycą wycisnąć krem. Nakryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiPyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu
coolinarnastrefa.blogspot.comTiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko (osobno żółtko i białko) 100g serka mascarpone 2 łyżki pudru z erytrytolu Dodatkowo: mniej niż pół łyżeczki karobu (lub kakao) kawa do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka umieść w misce i ubij(...)drugiej białko. Ubij białko, a pod koniec ubijania dodaj połowę pudru z erytrytolu, ciągle miksując. W drugiej misce zmiksuj na gęsty krem żółtko z resztą pudru z erytrytolu, pod koniec dodaj po łyżeczce mascarpone, ciągle miksując. Połącz zawartość obu misek delikatnie łyżką. Tiramisu: Z upieczonego biszkopta wytnij koła (ja wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz
Moja Michapszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem(...)przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki wystygną nakładamy krem rękawem cukierniczym
Kuchenne Wariacjenasączenia tortu: 1 szklanka letniej czarnej herbaty Krem kajmakowy: 150 g śmietanki 30 % 125 g serka mascarpone 3 łyżki kajmaku 1 łyżka kakao Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, kajmak i kakao i całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Krem mango: 200 g puree z mango (1 średniej wielkości mango zmiksowane na mus) 150 g śmietanki(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, najlepiej spróbować gotowego kremu i zdecydować pod własny smak) 1 łyżka cytryny 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję 3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, mango, żelatynę i cytrynę. Całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach
Słodki sentymenttrudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru(...)przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!! Krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty
Z miłości do słodkościcukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki octu 2 łyżki oleju rzepakowego Biszkopt 2: Składniki identyczne jak na biszkopt 1. Krem: 400 g. śmietanki 36% 500 g. mascarpone 3/4 szkl. cukru pudru 1 laska wanilii 200 g. białej czekolady 2 szkl. malin Do nasączenia: 1 szkl. wody 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny(...)Połącz śmietankę z wanilią z pozostałą z lodówki. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach miksera. Dosyp cukier puder i miksuj ponownie, aż śmietanka będzie prawie ubita. Dodaj mascarpone i ubijaj aż krem będzie ubity na sztywno (zaprzestań dalszego miksowania, inaczej krem się zwarzy!). Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w misce na parą wodną, wystudź. Oba zimne biszkopty przekrój
Delicious Place