mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest w sam raz słodka, a jest(...)małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć
To co kochamciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone 50 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone) Sposób wykonania kremu: Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera(...)Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie ściereczkę i całość napełnić kremem. Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki na minimum
Na słodko lub wytrawniejego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość(...)ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, ewentualnie przełamać na pół. Na dnie szklanek ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów, na nich kremu, a na kremie karmelizwane figi. Przykryć biszkoptami i pozostałym kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)łyżkami cukru na jasny, puszysty kremOsobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał. Przygotować poncz
w mojej kuchniplacków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja(...)temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie
Mała Cukierenkazmielonych migdałów · 100 g cukru pudru+3 łyżki · szczypta soli Krem rafaello: · 200 g mascarpone · 80 g białej czekolady · 1 łyżka likieru kokosowego(...)powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem.Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki
Mania Gotowaniasię inne ziarna, pestki albo orzechy. Włoskie będą tu pasować idealnie. Krem jest sycący, podając go z dodatkami będzie zdrowym, pożywnym posiłkiem. Jeśli szukacie przepisów na smaczne zupy, koniecznie wypróbujecie inne przepisy na blogu: Zupa krem z zielonego groszku Z dyni Z marchewki i batatów Pin Print Zupa krem z białych warzyw Recipe by Healthy Creations Porcje 2 Porcje Czas(...)direction-step-604214df6fc92","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ugotowane warzywa zblendowa\u0107 na g\u0142adki krem","text":"Ugotowane warzywa zblendowa\u0107 na g\u0142adki krem","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2021\/03\/zupa-krem-z-bialych-warzyw\/#wpzoom-rcb-direction-step-604214df6fc93","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do zupy doda\u0107 serek mascarpone, doprawi\u0107 ga\u0142k\u0105, sol\u0105 i pieprzem i wymiesza\u0107","text":"Do zupy
Healthycreations.plrozpływające się w ustach. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone 200 g masła 1/2 szkl cukru pudru 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa: 50 g masła 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao naturalnego(...)Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników. Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki
słodkie i nie tylko historie kulinarneKapsułek typu Nespresso. Losowanie odbywa się co miesiąc. Nie wierzycie? To sprawdźcie sami Ale najpierw przygotujcie sobie babeczki Miłego i smacznego weekendu. Składniki: Na czekoladowy krem: 90 g mlecznej czekolady 125 g sera mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko mała szczypta soli Dodatkowo: dowolne ozdoby(...)miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki 30%, mieszamy. Krem powinien być gładki i bez grudek. Nakładamy go do szprycy i napełniamy nim nasze kruche spody. Każdą kruchą babeczkę z czekoladowym
Słodkie okruszkiZapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu, wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 200 ml. śmietanki 30% ,lub 36% ( bardzo zimnej) 100 ml. serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: ubijam śmietankę, gdy będzie sztywna dodaję cukier, chwilę miksuję dodaję po łyżce mascarpone i miksuję
Upiecz sobie babeczkęJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści., zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem. Tutaj na filmiku fajny trik od #beko jak zmiksować bez bałaganu: Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę
Wanilia i Kardamoncukru Krem pomarańczowy: 3 żółtka 80 gram cukru 100 gram masła 100 ml soku z pomarańczy świeżo wyciskanego Skórka otarta z jednej pomarańczy 250 gram mascarpone(...)momentu aż zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone. Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem
Mango Papajaprostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy(...)stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę
Kolorowy Przepisownikwanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Krem: 250 g serka mascarpone łyżka Nutelli Dodatkowo: truskawki jeżyny Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy(...)Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Smacznego Artykuł Ciasto z Nutellą
PatiGotuje