krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:117/372)

Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 100

mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest w sam raz słodka, a jest(...)małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry,  to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć

To co kocham
Rolada malinowo - jeżynowa 144

ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone 50 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone) Sposób wykonania kremu: Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera(...)Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie   ściereczkę i całość napełnić kremem. Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki na minimum

Na słodko lub wytrawnie
Jesienne tiramisu: z figami 162

jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość(...)ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, ewentualnie przełamać na pół.  Na dnie szklanek ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów, na nich kremu, a na kremie karmelizwane figi. Przykryć biszkoptami i pozostałym kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tiramisu 191

drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)łyżkami cukru na jasny, puszysty kremOsobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru.    Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach     miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać.    Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał. Przygotować poncz

w mojej kuchni
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 194

placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja(...)temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania  Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie

Mała Cukierenka
Makaroniki z kremem Raffaello 173

zmielonych migdałów ·       100 g cukru pudru+3 łyżki ·       szczypta soli Krem rafaello:  ·       200 g mascarpone ·       80 g białej czekolady ·       1 łyżka likieru kokosowego(...)powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem.Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki

Mania Gotowania
Zupa krem z białych warzyw 60

się inne ziarna, pestki albo orzechy. Włoskie będą tu pasować idealnie. Krem jest sycący, podając go z dodatkami będzie zdrowym, pożywnym posiłkiem. Jeśli szukacie przepisów na smaczne zupy, koniecznie wypróbujecie inne przepisy na blogu: Zupa krem z zielonego groszku Z dyni Z marchewki i batatów Pin Print Zupa krem z białych warzyw Recipe by Healthy Creations Porcje 2 Porcje Czas(...)direction-step-604214df6fc92","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ugotowane warzywa zblendowa\u0107 na g\u0142adki krem","text":"Ugotowane warzywa zblendowa\u0107 na g\u0142adki krem","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2021\/03\/zupa-krem-z-bialych-warzyw\/#wpzoom-rcb-direction-step-604214df6fc93","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do zupy doda\u0107 serek mascarpone, doprawi\u0107 ga\u0142k\u0105, sol\u0105 i pieprzem i wymiesza\u0107","text":"Do zupy

Healthycreations.pl
Biszkopt gryczany z mlecznym kremem 154

rozpływające się w ustach. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone 200 g masła 1/2 szkl cukru pudru 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa: 50 g masła 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao naturalnego(...)Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników. Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kruche babeczki z czekoladowym kremem 178

Kapsułek typu Nespresso. Losowanie odbywa się co miesiąc. Nie wierzycie? To sprawdźcie sami Ale najpierw przygotujcie sobie babeczki Miłego i smacznego weekendu. Składniki: Na czekoladowy krem: 90 g mlecznej czekolady 125 g sera mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko mała szczypta soli Dodatkowo: dowolne ozdoby(...)miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki 30%, mieszamy. Krem powinien być gładki i bez grudek. Nakładamy go do szprycy i napełniamy nim nasze kruche spody. Każdą kruchą babeczkę z czekoladowym

Słodkie okruszki
#MINI TORTY# BISZKOPCIKI Z KREMEM ŚMIETANOWYM Z MASCARPONE I TRUSKAWKOWYM SOSEM 157

Zapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu,  wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 200 ml. śmietanki  30% ,lub 36% ( bardzo zimnej) 100 ml. serka mascarpone  1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: ubijam śmietankę, gdy będzie sztywna dodaję cukier,  chwilę miksuję dodaję po łyżce mascarpone i miksuję

Upiecz sobie babeczkę
Korzenne tiramisu z malinami 154

Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi  maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści., zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem.  Tutaj na filmiku fajny trik od #beko jak zmiksować bez bałaganu: Białka ubijamy  osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę

Wanilia i Kardamon
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 119

cukru  Krem pomarańczowy:           3 żółtka          80 gram cukru         100 gram masła        100 ml soku z pomarańczy świeżo wyciskanego         Skórka otarta z jednej pomarańczy          250 gram mascarpone(...)momentu aż zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone.   Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem

Mango Papaja
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 124

prostu do kawy :)   Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy(...)stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z Nutellą i migdałami 116

wanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Krem: 250 g serka mascarpone łyżka Nutelli Dodatkowo: truskawki jeżyny Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy(...)Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Smacznego Artykuł Ciasto z Nutellą

PatiGotuje