krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:109/372)

MAZUREK TAHINI Z GRANATEM I PISTACJAMI 111

Mazurek wielkanocny pokryty warstwą kremu na bazie mascarpone i pasty tahini. Udekorowany pestkami granatu i posiekanymi pistacjami. Przed samym podaniem polany płynnym miodem. Spód jest kruchutki, delikatny, ale wcale się nie kruszy. Możecie go upiec z wyprzedzeniem, przykryć ściereczką  i do czasu użycia przechowywać na kuchennym(...)blacie. Krem najlepiej wyłożyć dzień przed podaniem, udekorować granatem i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem posypać pistacjami i polać miodem. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka lub 1 jajko mała szczypta soli KREM TAHINI 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini 2-3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone opcjonalnie

cool and minty
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 214

łyżki cukru pudru 250 g wiśni w żelu  (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego   (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica  (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem(...)gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę

VioletoweKucharzenie
ciasto kawowo-pomarańczowe 147

krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej  1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru  150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego  1 szklanka wystudzonej kawy  2 kieliszki wódki 20 sztuk(...)Kawę wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem pomarańczowym a na nim rozłożyć krem kawowy. Herbatniki moczyć w kawie z wódką i układać na kremie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i połączyć z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z kremem śmietanowym. Na herbatnikach rozsmarować 3/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go kawą z wódką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolorowa tarta z owocami 115

tartą. Słodka, soczysta, pyszna. Letnia! Składniki: (na foremkę o średnicy 23cm) BISZKOPT: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT(...)Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca.  Owoce pokroić, ułożyć według własnej fantazji na kremie. Zalać tężejącą

Cakes By Kejt
Tarta bez pieczenia z truskawkami 65

prosta w wykonaniu! Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g herbatników maślanych 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 110 g rozpuszczonego masła 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego Krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodki krem) Przygotowanie Herbatniki zmiel w blenderze na pył. Dodaj cukier, kakao i masło. Dokładnie wymieszaj. Przesyp do wysmarowanej delikatnie masłem formy na tartę. Delikatnie ugniatając spód i brzegi, utwórz bazę tarty. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu. Śmietankę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone. Przygotowany wcześniej spód tarty wyjmij z lodówki i posmaruj

Wasze Przepisy
Tort bezowy z owocami 207

wyszło bardzo, bardzo smacznie, letnio i słodziutko :) Składniki: (na średnicę 20cm) BLATY: 3x po 2 białka jajek M 3x po 100g cukru drobnego kryształu sól KREM: 400ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie) owoce - borówki, maliny, czereśnie  Przygotowanie: BLATY: Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać po łyżce cukier(...)około 70-80 minut. Beza powinna być chrupiąca. Delikatnie oddzielić bezę od boków tortownicy, odkleić papier. Tak samo postąpić w dwóch pozostałych przypadkach blatów. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier o fix, ubijać do pożądanej gęstości. Wyłożyć w równych warstwach na placki na każdej układając owoce (u mnie wyglądało to następująco: blat- śmietana+ maliny, blat - śmietana+ borówki, pokruszony

Cakes By Kejt
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 375

LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety zajadać przepyszną i chrupiącą bezę z kremem na bazie kremu kokosowego lub bitej śmietany z mascarpone w towarzystwie malin i borówek Uważajcie tylko bo torcik jest naprawdę rewelacyjny i ciężko powstrzymać się by nie zjeść kolejnego kawałka a większe dawki ksylitolu, którym zastąpiony jest(...)minut w lodówce. Jeśli nie unikacie laktozy możecie zrobić krem na bazie nabiału. W tym celu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie dodać słodzik i wanilię. Do kremu dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.   Gotowe blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważjąc by ich nie połamać. Tort

Ola la LCHF
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 128

wiedzą o czym mowa. Bardzo prosta w wykonaniu a efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia.   Składniki:   4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku(...)lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.   Krem:   250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru   Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu

Made By Mom And Son
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 160

łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice(...)każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką  (fot.2

Świat Ciasta
Muffinki korzenne 118

120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu    Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę(...)naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem

Smak mojej kuchni
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 132

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu(...)wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.  Poncz:  We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania

Słodki Zakątek
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 133

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu(...)wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.  Poncz:  We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania

Słodki Zakątek
Tarta karmelowo -śmietankowa na kruchym spodzie 111

Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki 1/2 opakowania  serka mascarpone (250 g.), schłodzonego zmiksować krótko serek z kajmakiem. Wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Krem śmietanowy: 1/2 opakowania serka mascarpone (opakowanie 250g) 1,5 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Zmiksować wszystko razem do uzyskania sztywnego kremu. Wyłożyć na krem kajmakowy. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce

Kubki smaku
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 145

kryształy mety wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady(...)lodówki na 30-40 minut.  Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje.  Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i każdy skrapiamy kawą. Porcję kremu rozsmarowujemy na pierwszym blacie i przykrywamy drugim. Pozostały

W poszukiwaniu inspiracji
Brownie z kremem orzechowym 73

więcej przepisów tutaj , a po przepisy na czekoladowe słodkości tutaj Przepis na brownie z kremem orzechowym Składniki ciasto kostka masła (200 g) 2 tabliczki g orzkiej czekolady (200 g) szklanka cukru pudru (120 g) 3 jajka szklanka mąki (140 g) krem orzechowy 500 g mascarpone 2,5 szklanki masła orzechowego (350 g) pół szklanki cukru pudru (60 g) opcjonalnie opakowanie(...)bardzo ważny!). Gdy brownie ostygnie ubijamy zimne mascarpone z cukrem pudrem i opcjonalnie cukrem wanilinowym na średnich obrotach dopóki krem nie zwiększy objętości trzykrotnie . Do kremu dodajemy masło orzechowe i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Następnie smarujemy brownie kremem orzechowym i opcjonalnie posypujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki orzeszkami ziemnymi . Ciasto przechowujemy w lodówce , co więcej można je również zamrozić

WegePrzepis