mojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp
moj przepis naprzygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz(...)metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła
Kuba Gotujeprzygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz(...)metalową miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła
Kuba GotujeBISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny 200 g czekolady białej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)mleczną czekoladą na niej ułożyć maliny jedna obok drugiej, biszkopt wstawić do lodówki aby czekolada z malinami stężała. Krem Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować
RAROSSAwyszły takie urocze i obłędnie smaczne dzielę się z Wami pomysłem i przepisem. Ciasto, to znane Wam już Brownie z cukinii, ostatnio nasze ulubione a krem to lekki śmietankowy miks z mascarpone i konfiturą z żurawiny. Wyszło pysznie. Możecie śmiało przystąpić do działania. Składniki na spód Brownie: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady(...)ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych. Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą
Made By Mom And Soncukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku) -laska wanilii -opcjonalnie 2 śmietanfixy, ja dałam bo śmietanka 30% może być za "lekka
Wypieki Reneowocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 400 g owoców 1 łyżka cukru pudru 1 limonka Wykonanie: Białka ubijamy mikserem i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę, i sok z cytryny. Ubite białka(...)temperaturę na 150 °C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy bezy z piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Kiedy będzie krem ubity miksujemy na najniższych obrotach i ciurkiem wlewamy sok z połowy limonki. Na bezę kładziemy krem i układamy owoce :) Pamiętajcie aby beza była całkowicie zimna :) Deser którego się
W Moim Magicznym DomuTorcik z kremem śmietanowym z mascarpone na imieniny dla koleżanki mamy. Troszkę barwnika wcale nie zaszkodziło w jego wyglądzie, a nawet zieleń podkreśliła truskawki. Podobno smakował! Składniki : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * litr kremówki * serek mascarpone * łyżka cukru pudru * zielony barwnik spożywczy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * truskawki * kiwi(...)minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Pozostały krem podzielić na dwie części. Zrobić intensywny odcień zieleni oraz jasny pastelowy. To r t dekorować zielonym kremem wedle uznania. Boki
Magiczne Życie Martyformy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru purdu 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego 400 g truskawek otarta skórka(...)cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza(...)ostygnięcia na około 15-20 minut i dodać 1-2 łyżki likieru, wymieszać. Sos karmelowo – kawowy jak ostygnie to trochę zgęstnieje. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić (można z fixem). 7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. 8. Bezy poukładać na talerzykach. Na każdą bezę wyłożyć 2 spore łyżki kremu, następnie polać sosem
Mała Cukierenkakawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego(...)soku z cytryny) krem 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego do przełożenia i dekoracji 250 g świeżych malin cukier puder *blacha o wymiarach 20 x 40 cm Na samym początku przygotować "biszkopt" bezowy: białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały
Ugotowaćgrona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego(...)temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połączą. Kremem smarujemy wierzch ciasta
Smakowity Blog Kulinarnyjaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku! Potrawa przygotowana(...)Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy do niego serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek serka mascarpone dorzucamy odmierzone wiórki kokosowe i miksujemy do momentu połączenia składników. Wykonanie tortu: Płatki migdałów prażymy
Kolizje Smakówkremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka(...)formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*. Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dolny
Healthy food explorer