serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania(...)bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni. Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych. Przygotowanie kremu malinowego: Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne
Codziennik Kuchennydzieci lubią najbardziej. Tort marzenie moich najmłodszych. Chciały bardzo szybko się do niego dobrać. Nie jest trudny. Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam(...)robię to widelcem. Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe) wystudzić na kratce. Krem oreo 300 g mascarpone 140 g ciastek oreo 750 ml śmietany kremówki Opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru. Całe ciasteczka oreo zmiksować bardzo drobno. Śmietanę kremówkę razem
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNiesamowicie dobra zupa typu krem... z pieczonych pomidorów z dodatkiem pomidorów suszonych, zabielona serkiem mascarpone. Jestem fanką zupy pomidorowej i wszystkiego co pomidorowe, ale tak pysznej zupy jeszcze nie jadłam! Dzięki pieczonym warzywom jest niezwykle aromatyczna, o intensywnym smaku pomidorów oraz pieczonego czosnku. Lekkiej nuty słodyczy dodaje serek mascarpone, który przełamuje kwaśny smak pomidorów. Najlepsza wychodzi z pomidorów malinowych 🍅 Bije(...)razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenycurd): 6 żółtek, lekko roztrzepanych 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki syropu z czarnego bzu 150 gramów cukru 150 gramów masła, pokrojonego w drobną kostkę Na krem do bezy: 250 gramów mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu z cytryny i czarnego bzu cukier puder (ewentualnie do smaku) świeże truskawki do dekoracji 50 gramów płatków migdałów(...)intensywny, a mój deser miały jeść dzieci więc złagodziłam jego charakter i tym samym dodałam mu lekkości. W tym celu należy ubić śmietanę, dodać mascarpone- ubić razem na mniejszych obrotach. Dodać kilka łyżek kremu z cytryny i bzu i wszystko dokładnie połączyć. Ilość dodanego kremu zależy od osobistych upodobań- dobrze, aby krem kontrastował ze słodką bezą i był dość kwaskowy
olalacookingmalutkie) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Krem cytrynowy: 250 g mascarpone 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II) Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Następnie(...)ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem, lukrem lub lemon curdem. Z bloga: opowieści z piekarnika
Smaki Na Talerzuciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne ! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów . Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej Red, niż ten mój na zdjęciach (miałam tylko 20 ml barwnika) więc nie jest super czerwony, ale jeśli dodacie 30 ml, na pewno będzie mocno(...)kakao szczypta soli 250 ml gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego 30 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem 600 ml śmietanki do ubijania 30% lub 36% dobrze schłodzonej 3/4 szklanki cukru pudru 600 g serka mascarpone Instructions Do miski miksera włożyć bardzo miękkie masło i cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko miksować na wysokich obrotach, tak by masa zrobiła
SprawdzonaKuchnia.plśmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 175 g serka mascarpone 3 łyżki mleka w proszku niegranulowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego Krem straciatella: 375 g serka mascarpone 2 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku niegranulowane 150 g mlecznej czekolady, startej drobnych oczkach Poncz: 1/4 szkl wody z cukrem i sokiem(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Gdy ostygnie, przekroić na dwa równe blaty. Każdy blat nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Krem waniliowy: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, serek mascarpone, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był
Nastoletnie Wypiekaniegłowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu - sok ze świeżych malin PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy(...)godziny. Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko. Teraz zaczynamy robić krem. W misce ucieramy serek mascarpone z częścią cukru pudru, następnie dodajemy śmietanę, sok z malin przetartych przez sitko i resztę cukru pudru. Na sam koniec dodajemy śmietan fix i alkohol
Zainspiruj się kuchniądwie garście Wykonanie: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy łyżką mascarpone i nadal ubijamy.Do szklaneczki na dno wsypujemy 2 krakersy pokruszone na to łyżką nakładamy krem śmietanowy z mascarpone, wsypujemy łyżkę jagód i znowu dwa krakersy pokruszone, jagody i krem. Na wierzch posypujemy kuleczkami( chrupkami w czekoladzie) . Deser normalnie palce lizać. Ps.. Użyłam szklaneczek po musztardzie
Różowa kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz(...)Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem. (Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika.) Smacznego
dlaSmaQPalma firmy Bielmar 150 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta czerwonego barwnika z proszku 1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku krem: 250 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady kilka truskawek Mleko, wodę oraz Palma formy Bielmar gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie(...)ciasto urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem. Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy do połączenia się owców z kremem. Przestudzone ptysie kroimy na pół i nakładamy krem. Oprószamy
Kuchnia w oparachwszystkim smakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki(...)kawałki cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek
Di gotujeogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś rodzinną uroczystość. Polecam :) Przepis pochodzi(...)mąki pszennej ( 1 szklanka + 2 łyżki ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego
Opowieści z piekarnikakropelek aromatu śmietankowego -2 szklanki mąki pszennej -pół szklanki mąki ziemniaczanej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) Krem: -500 ml śmietany kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -250 g malin -250 g borówki Przygotowanie --> Ciasto: --> Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Mrożony(...)Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy. --> Krem: --> W misie miksera ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta). --> Wykonanie: --> Gotowy krem wykładamy na spód ciasta, wierzch posypujemy
Marta Gotuje