krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:153/372)

Tort brzoskwiniowy 187

22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.7. Przekładamy tort od dołu:biszkopt nasączony

Kuchnia domowa Ani
Beza Pavlova z truskawkami 677

lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz. Bezę można upiec 1-2  dni wcześniej. Składniki na krem: 200 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie:   Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier(...)mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem.  Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu. Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe. Palce lizać

gutfut
Jesienne tiramisu - z jabłkami 150

nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia(...)część się nie rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZERWONY KREM DO DEKORACJI 151

maślanych do tynkowania i dekorowania tortów oraz babeczek. W ten sposób nie barwimy kremu śmietankowego, ponieważ będzie to bardzo trudne (mogę powiedzieć, że prawie nie wykonalne). A krem do dekoracji z mascarpone i białą czekoladą trzeba zabarwić w inny sposób. Ale to postaram się opisać w osobnym wpisie. Dziś skupiam się wyłącznie na kremach maślanych. Więcej słodkich inspiracji na moim

Słodki Pomysł
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 178

pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu(...)wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat

FitKot
Kremowy Przekładaniec z Bezą i Malinami 125

cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijamy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany. Sztywną pianę wykładamy po równo na wierzch surowego ciasta, posypujemy migdałami i całość pieczemy (patrz wyżej). Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki dżemu malinowego Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem malinowy

Made By Mom And Son
Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi 142

Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówkiłyżka cukru z prawdziwa wanilią (można użyć cukru waniliowego)4 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowego50 g mielonych(...)suchego patyczka).Śmietanę ubijamy, wsypujemy cukier z wanilią, cukier puder, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy zmielone orzechy, do drugiej czekoladę,  nutellę i kakao, a następnie oba kremy mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta

Słodka Strona
Tarta z kremem kokosowym 138

wykorzystanej w bezglutenowej tarcie nektarynkowej . Natomiast, jeśli chcecie, aby tarta była przyjazna dla osób nietolerujących laktozę, zamieńcie serek mascarpone na drugą puszkę mleka kokosowego (albo wykorzystajcie mascarpone w wersji bez laktozy :)). Tarta z kremem kokosowym przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki pszennej 200 g masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy(...)przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotuj krem: do miski przełóż schłodzoną śmietankę kokosową, (tj. tę część mleka kokosowego, która zbiera się w górnej części puszki) oraz serek mascarpone. Całość ubijaj do czasu aż masa stanie się ,,sztywna”. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem porzeczkowym. Na to wyłóż masę

365 dni dookoła kuchni
Tiramisu z jagodami 128

rondlu zagotować ok pół litra wody. Jajka sparzyć w gorącej wodzie przez 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z serkiem mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej. Alkohol wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół, żeby się zmieściły w pucharkach, namaczać w kawie i układać

Obiad gotowy
Tort urodzinowy malinowo-jagodowy 175

tylko 10 minut :) Biszkopt: 5 jajek szczypta soli szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 6600 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szkl jagód ok 400 g malin   Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny(...)przekroić na 3 blaty. Krem: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Do kremu wsypać jagody, wymieszać. Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, odstawić do przestudzenia i lekkiego tężenia. Biszkopty naponczować i przekładać kremem, wtykając w niego

Smakołyki Asi
Tort, jakiego jeszcze nie widziałeś 189

wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem, aż będzie gęsta, dodać mascarpone i ubijać całość, aż krem będzie sztywny. Na koniec dodać wanilię i jeszcze raz szybko ubić. Dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 35 g kremówki ciasteczka maślane z kawałkami czekolady do dekoracji ciasteczka

Słodkie inspiracje
Tort na roczek 147

synka na roczek. Składniki: Biszkopt: (tortownica o średnicy 18cm) 3 jajka, 1/2 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem do przełożenia: 300 g śmietanki 30%, 250 g mascarpone, 1 biała czekolada, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy 3 cukierki białe Michałki Krem na wierzch: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy(...)zagotowujemy, rozpuszczamy w niej czekoladę, chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Śmietankę ubijamy, dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone. Masę dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy posiekane cukierki. Krem na wierzch: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy

słodki bratek
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 157

pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa  mokre 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko  1/4 szklanki oleju krem : 200 ml schłodzonej śmietany 36% 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru zielony barwnik  dodatkowo : cukrowe gwiazdki, śnieżynki do  dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier(...)dokładnie mieszamy.  Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości  Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone oraz barwnik - mieszamy.  Na ostudzone muffiny wykładamy przy pomocy szprycy dekoracyjnej schłodzony krem.  Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
EKLERY 85

Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką na blaszkę w formie wałeczków i pieczemy, aż ciastka napuszą się i zrumienią. Gdy wystygną kroimy na pół  i przekładamy kremem śmietankowym lub, jeśli chcemy, kremem budyniowym (fr. crème pâtissière ). Ciasto udaje się bezproblemowo, nie rozlewa się podczas wykładania, znakomicie wyrasta i nie zapada się podczas pieczenia. Gotowe eklerki są chrupiące i sztywne(...)ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian. _____________________________________ SKŁADNIKI / 20 sztuk EKLERY 125 g masła 250 ml wody 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 4 jajka  KREM ŚMIETANKOWY 250 g mascarpone 500 ml śmietany 30% ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 łyżka cukru pudru DO PODANIA: cukier puder lub/i polewa czekoladowa* __________________________________________ WYKONANIE KREM: Wszystkie składniki wkładamy do dzieży

cool and minty
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 146

liściach Hortex 1/2 szklanki oleju 160 g mąki  70 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g białej czekolady Krem śmietanowo-cytrynowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru skórka i sok z 1 dużej cytryny Dodatkowo: wiórki białej czekolady cukrowe perełki Babeczki: Szpinak rozmrażamy i porządnie odciskamy(...)stopni prze około 25 minut. Studzimy. Jeśli na babeczkach powstaną tzw. "górki", możemy je delikatnie ściąć za pomocą noża, aby krem równo do nich przywarł. Krem śmietanowo - cytrynowy: Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy skórkę startą z cytryny i nadal miksujemy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu

My simple kitchen