waniliowego 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g świeżego szpinaku 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce do dekoracji (u mnie borówki, maliny, granat(...)wszelki wypadek zostawiłam sobie jedne i drugie kruszki, żeby mieć pewność, że nie zabraknie mi ich do posypania ciasta. Do przełożenia przygotowałam prosty krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrami. Jeśli ciasto będzie długo czekało na gości lub jeśli nie możecie go przechować w zimnie, pod koniec ubijania można dodać saszetkę utrwalacza do bitej śmietany. Pierwszy
Ciastkozercyborgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta e mascarpone) Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Pieczone roladki
La grande e la piccola cuocafali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny
Milion SmakówKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPieczemy w 140 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut. Krem: 1 szklanka śmietany 30% 250 g serka mascarpone Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy. Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki. Później(...)druga beza, krem i truskawki w połówki Wspaniały deser. Artykuł Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plprostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady(...)tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić. 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder. 4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami
DefinicjaSmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta GotujeTiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser zmienić i dodałam do niego wiórki kokosowe oraz białą czekoladą. Całość wyszła niesamowicie pyszna, koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników. 5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy
Danka Pichcispodu na całej powierzchni. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy do wystygnięcia piekarnika. Jeśli nie, zostawiamy jeszcze aż się dosuszą. Krem czekoladowy: · 250g serka mascarpone · 1 tabliczka gorzkiej czekolady · 2 płaskie łyżki cukru Serek(...)mascarpone ubijamy aż będzie gładki, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnuszkiem z wodą) lub mikrofali i kiedy ostygnie zupełnie, ale wciąż będzie płynna łączymy po łyżce z serkiem. Krem śmietanowy: · 1 litr śmietany kremówki (u mnie 36% z Piątnicy
Bazując na smakublaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 10 cukierków michałki kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy) Zimny serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do zgęstnienia, następnie dodajemy pokruszone
Cynamonowe szczęściekawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Bezy: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone(...)środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru Edbery umyjcie i łobiercie. [15] Rozpuśćcie szokolada w jaki [16] misce na gorku [17] z wrzōntkym. [18] Ubijcie śmiytōnka, dejcie tam pod koniec cuker puder, mascarpone i porzōndnie wymiyszejcie. [19] Teraz wlyjcie [20] tam ta rozpuszczōno szokolada, trocha pomiksujcie i fertich. [21] Mogecie [22] ta kryjma dać na dōł, a na to edbery, abo i nojprzōd(...)fajnie ułōżcie [24] sie tyn szokoladowy iberaszung [25] . Smacznego:) [1] długi [2] najbardziej [3] jeść [4] o nim [5] upiec jakieś [6] strzelić, zrobić sobie [7] będę pisał [8] krem [9] kiełbasy [10] co potrzeba [11] przynajmniej kilogram [12] serek [13] śmietany [14] łyżka [15] obierzcie [16] jakiejś [17] albo garnku [18] wrzątkiem [19] porządnie wymieszajcie [20] wlejcie [21] gotowe
Chop w kuchnitegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni(...)łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować. Składanie: Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :) * jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda
Kraina Miodem Płynącapieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru(...)soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę
Luźna Kuchniapozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię