xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7a27b50644614587dfda9a6dbc4c1d98').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pasta z ciecierzycy Drukuj przepis Składniki 1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek listonic_name = "Pasta z ciecierzycy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula(...)ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy. Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę
CoolinarniePLZupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna składniki 1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie ) duży pęczek koperku 1/3 szklanki śmietany łyżka masła sok z cytryny sól pieprz bułka na grzanki , najlepiej czerstwa przygotowanie Koperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco do posypania zupy na talerzach(...)Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego
Stare GaryMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także
Gospodyni Miejskavegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć(...)złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku(...)zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente
Gospodyni MiejskaZupa buraczkowa... Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę
Gospodyni MiejskaSurówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli... Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych. Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki. Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek. A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu); 1 duża marchewka; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 5 łyżek oleju; Pieprz; Sól - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ogórki(...)cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Dodać olej. Wymieszać. Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach
Gospodyni MiejskaZupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha! Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup np. vegety; 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 1/2 pęczka koperku; Biały pieprz; Sól; 1 litr zimnej wody; 5 łyżek oleju. Uwagi do przepisu: Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę
Gospodyni Miejskakorzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać(...)umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie. Do ugotowanej zupy dodać koperek
Gospodyni MiejskaSzybka botwinka... Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana. Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem. Prosta i szybka w wykonaniu. Po prostu pyszna! Składniki: 2 pęczki botwinki; Pęczek koperku; 1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; 1,5 litra zimnej wody; 1 ząbek czosnku; Sól(...)Pieprz; Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku
Gospodyni Miejskamałe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko(...)osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę
Gospodyni Miejskazimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy obiad - pyszną lekką doradę upieczoną z koperkiem i pomarańczami z masłem koperkowym, puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław. Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty(...)średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty
Wyprawy kulinarneIdealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku(...)mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy ogórek z awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Dorzucamy serek topiony i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy
Kolizje Smakówsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię