koperek - 3011 przepisów (strona:6/201)

Zupa z wędzonym łososiem 153

bardzo jestem nieperfekcyjna we wszystkim co robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości(...)moment, moment, mam przecież mrożony. Wygrzebałam więc resztki zieleniny z zamrażarki i dodałąm do zupy. Raz, że koperku nie miałam zbyt wiele, to jeszcze zamrożona pietruszka wyglądała tak, że...ech! W dodatku gorącą miseczkę postawiłam na ciemnym tle i nie umiałam jej zrobić normalnego zdjęcia, bo z fotografii to mi ciągle wiedzy teoretycznej brakuje, ale nadejdzie w końcu ten dzień

bistro mama
Zupa krem z selera naciowego z koperkiem (wegańska) 197

jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy C niż cytrusy (mimo tego(...)Dzięki tym składnikom działa oczyszczająco, moczopędnie, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pobudza apetyt! Dodatkowo poprawia samopoczucie, chroni przez stresem, a za sprawą kumaryn ma korzystne właściwości przeciwnowotworowe. Koperek , zaś reguluje trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, likwiduje wzdęcia, kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego.  Składniki: - 1l bulionu

Be Fit Be Strong
Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem 385

potrzebujemy porcji energii. Nasza sałatka makaronowa doda sił co najmniej do południa. Intensywny aromat wędzonego boczku przebija się przez całe danie nadając mu charakteru, świeży ogórek dodaje chrupkości a koperek ożywia i dodaje energii. Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem Drukuj przepis Składniki 0,5 paczki makaronu (średniej wielkości, u mnie uszka nr 40) 0,5 świeżego ogórka kilka plastrów(...)chudego boczku 1-2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy koperek (świeży lub mrożony) listonic_name = "Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 paczki makaronu (średniej wielkości, u mnie uszka nr 40) 0,5świeżego ogórka kilka plastrów chudego boczku 1-2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy koperek (świeży lub mrożony) " document.write(" "); Sposób przygotowania

CoolinarniePL
Kulajda koprowa 240

zupę znalazłam  tutaj . Trochę został przeze mnie zmieniony. Bardzo pożywna, smaczna zupa, w sezonie trzeba jedynie pamiętać o zamrożeniu kopru. Niestety w tym roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra. składniki: duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych 1 cebula 1,5 l bulionu olej 4-5 ziemniaków łyżka kminku(...)łyżki kopru lub koperku, drobno pokrojone 200 ml śmietany 1 łyżka mąki ziele angielskie listek laurowy sól ocet pieprz przygotowanie Grzyby szybko opłukać, zamoczyć na parę godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z grubym dnem.  Dolać do garnka wywar, wrzucić ziemniaki i grzyby razem z wodą w której się

Stare Gary
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 191

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj sie ,wloz je do koszyka.Z udzialem koperku przygotujesz ta smaczna i jakze aromatyczna zupe. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.A jak koperkowa to oczywiscie tylko z lanymi kluseczkami.Przepis tutaj : klik Moja wersja jest dietetyczna(...)idealna rowniez dla wegeterian ,bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw. Skladniki na 4 porcje: 2 peczki koperku peczek wloszczyzny sol,cukier,sok z cytryny 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki 3 lyzki jogurtu greckiego Wykonanie: przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką 219

Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką... Ostre, aromatyczne i delikatnie podsmażone ziemniaki. Oprószone kawałeczkami cebuli i wiórkami marchewki. Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka(...)umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić, jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy) i drobno posiekać. Koperek drobno posiekać. Ząbki czosnku, obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzane na dużej patelni masło wrzucić ugotowane ziemniaki. Dodać startą marchewkę, pokrojoną cebulę i papryczki chili i podsmażyć. Do podsmażonych warzyw

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 287

Zupa z fasolką szparagową... Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki

Gospodyni Miejska
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 210

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami... Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki. Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę. Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek. Zalane kwaśną śmietaną i kefirem. Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj. Idealny na upały! Polecam!   Składniki: Pęczek rzodkiewek; 6 małych ogórków kiszonych; Pęczek koperku; Peczek szczypiorku; 500 ml kefiru(...)Wystudzić. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków.  Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku. Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać. Chłodnik

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 225

Młoda kapusta na słodko - kwaśno... Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty. Pokrojona w drobną kostkę cebula. Duża ilość posiekanego koperku. I pyszny słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Główka młodej kapusty;  Pęczek koperku; 2 duże cebule; 2 łyżki masła; 1 liść laurowy 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 5 łyżeczek białego cukru; 2 - 3 łyżki(...)łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną ponownie włożyć do garnka. Dodać zeszkloną cebulę. Wymieszać i gotować na małym

Gospodyni Miejska
Marchewka z fasolką szparagową w koperku 145

bądź po prostu do drugiego dania? Proponuje pyszną kompozycję warzyw które kryją w sobie moc witamin. Połączenie to pasuje do wieprzowiny, wołowiny jak i drobiu.  Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze.  Marchewka z fasolką szparagową w koperku SKŁADNIKI : 300 g małych(...)marchewek - juniorek 300 g  fasolki szparagowej zielonej sól do smaku 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko powinno być w podobnej wielkości) przekładamy do parowaru, oprószamy delikatnie solą i gotujemy przez 15-20 minut na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.   Koperek siekamy.  Do rondla przekładamy masło, wsypujemy koperek i podsmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 173

Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg(...)kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz   Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut. Po 10 minutach dodać

Moja Delicja
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 146

żeby nadzienie miało formę kremu, a nie suchej papki dla chomików. 1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku(...)kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia i koperkiem. 3. Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka

ladykitchen
Sos tzatziki 297

tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam!   Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny

Gospodyni Miejska
Kotleciki z dorsza 225

białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej(...)samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem, tak aby mleko przykryło całą rybę. Mleko delikatnie solimy i pieprzymy. Włączamy ogień i gotujemy rybę przez 5-7 minut od momentu zagotowania

Poezja smaku
Placuszki z łososiem 379

Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia. 2 szklanki mąki pszennej 370 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki wody pół łyżeczki soli pół cebuli koperek 1 łyżka musztardy 150 g wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa do smażenia Mąkę, proszek(...)pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu

Bullio

Proponowane wyszukiwania