przygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad. Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki... Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Dzieje kuchennej Wiewióryrodzaje sałatki. Na zimę będą jak znalazł. Domowe zawsze lepsze od kupnych a i oszczędność kasy będzie. 2,5 kg ogórków ( po obraniu ) 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1 łyżka żółtej gorczycy 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 szk cukru 1 łyżka chili jalapeno kruszonego ok. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki
Ewa w kuchnibulionu 1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18% posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych. Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić
Świat Domowej Kuchniwszyscy znają. My proponujemy zupełnie inną wersję. Za podpowiedź bardzo dziękujemy Beatce ( miałaś rację-smakuje rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3 łyżeczki płynnego miodu -2 łyżeczki suszonego koperku Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczka i gotowe. Świetnie pasuje do golonki oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki : Masło 200 g w temperaturze pokojowej nie całe pół pęczka szczypiorku nie całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna Wykonanie : Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno . Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęCutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić
Kulinarny karnet Christopherapęczek botwinki 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki śmietanki do gotowania sól i pieprz do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego
Moja smaczna kuchniaPasta śniadaniowa z tuńczyka z koperkiem Właśnie teraz, gdy wiosna przyszła i mam ochotę na pyszne koktajle i śniadaniowe pasty mój (wcale nie stary!) podobno "markowy" blender zaczyna charczeć i rzęzić, akurat gdy chyba skończyła mu się gwarancja... no chyba, że jakimś przypadkowym przypadkiem okaże się, że ma jej dwa lata. Strasznie to wkurzające, bo specjalnie kupiłam
Kraina Tysiąca SmakówMasło czosnkowe z koperkiem Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :) Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić
Kraina Tysiąca Smakówszczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując z nich kulki
Buniabaje w kuchnidobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla dekoracji drobno pokrojonym pomidorem. Przepis wstawiony TU Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCześć! Dzisiaj wyjątkowo będzie bez przepisu, jest zbyt prosty, aby szczegółowo go opisywać. Kilka dni temu zapytałam Was na fanpage jaki jest Wasze ulubione danie obiadowe
Pora coś zjeśćCześć! Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się
Pora coś zjeśćTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek
Buniabaje w kuchniPasta kanapkowa z wędzonego kurczaka - świetnie smakuje z kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą! Śniadania są moją zmorą :) Wszędzie dookoła sztuczne wędliny, o parówkach w ogóle lepiej się
Kraina Tysiąca SmakówŚledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności :) Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin spędzonych w kuchni. 'śledzie(...)kawałki. Ze składników przygotować zalewę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Wystudzić całkowicie. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układać warstwy aż do wykończenia składników. Zalać wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na min 5 dni. Przechowywać w lodówce
CookYourselfidealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam(...)kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450) 2 żółtka i 1 całe jajo 80g stopionego masła niepełna garść posiekanego koperku lub innych ziół świeżych lub suszonych białko lub 1/4 szklanki mleka do posmarowania powierzchni rogalików mąka do podsypywania stolnicy\ 1 pełna łyżeczka soli - na rozczyn: 220ml ciepłego mleka
Symfonia SmakówJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki bryndzy 2 spore łyżki majonezu sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać(...)miski włożyć żółtka, dodać koperek, bryndzę, majonez. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać koperkiem. Smacznego
Stare GarySałatkę z ogórkiem i koperkiem robię już od kilku lat i zawsze wszystkim smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i idealna na grila czy na imprezę ze znajomymi… Sałatka z ogórkiem i koperkiem Składniki: ok. 200 g makaronu penne 1-2 ogórki wężowe lub 4-5 normalnych pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie(...)będzie „al dente”. Odcedzam, przelewam zimną wodą, ponownie odcedzam i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Koperek myję i siekam. Makaron, ogórki i koperek łączę i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję majonez. Całość mieszam i gotowe… Smacznego! Przepis zgłoszony do akcji: Post Sałatka z ogórkiem i koperkiem pojawił się
UgotujmyTo.plZupa z bobu z grzankami... Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. I złociste, chrupiące grzanki. Sezon na bób otwarty. Zapraszam! Składniki: 500 g bobu; 1 duża, biała cebula; 2 ząbki czosnku; 50 g masła; 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/; 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 litr bulionu(...)chleba (około 150 g). Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na gorące masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem
Gospodyni MiejskaBotwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny(...)szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię