koperek - 3011 przepisów (strona:11/201)

Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 177

twardo 150 g wędzonego łososia 50 g sera  Gruyère    (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną(...)masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy  tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 111

mascarpone 1 ogórek zielony 2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksy kilka rzodkiewek 1 łyżeczka cukru sok z cytryny (do zupy i przegrzebek) sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek (do zupy i do przegrzebek) 1 opakowanie - mrożone przegrzebki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Chłodnik: Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Z alewamy wrzątkiem(...)botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie).  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Po ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy. Maślankę i  mascarpone dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 160

Składniki (na 2 porcje): 180 g ryżu do risotto 200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych 0,5 l bulionu drobiowego 1 cytryna 0,5 cebuli kilka gałązek koperku 1,5 łyżki masła sól pieprz biały 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek(...)patelni. Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion , a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej

Zakręcony Widelec
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 175

małą przekąskę dla gości. Polecam! składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć(...)żółtka, łososia, dodać serek, jogurt, koperek, paprykę . Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać koperkiem łososiem, papryką, kaparami. Smacznego

Stare Gary
Placki z cukinii z koperkiem 144

Doskonałe placki z cukinii, pachnące koperkiem i czosnkiem. Mam dość ograniczone możliwości przygotowywania potraw z cukinii ponieważ Małżonek jej nie znosi, ale akurat te placuszki zajada ze smakiem, więc gorąco je polecam… Placki z cukinii Potrzebuję : 2-3 cukinie 2 jajka pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku ok. 200g serka farmerskiego ok. 150g mąki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kukurydzianej sól, pieprz, oliwa do smażenia Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem. I smażę na złoty kolor na oliwie.   Czasami podaję z jogurtem naturalnym. Smacznego Przepis bierze udział w: Post Placki z cukinii z koperkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Łosoś marynowany Gravlax 181

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza(...)kawałki łososia i na jeden kawałek (umyty, osuszony i bez ości) wysypać mieszankę soli i cukru (pół na pół) i pieprzu (w zależności od upodobania) oraz dużo świeżego poszatkowanego koperku a następnie przykryć drugim płatem (umytym, osuszonym i bez ości). Następnie owinąć folią i obciążyć. Co 24 godziny odwracać, żeby część dolna znalazła się na górze… Zostawić na minimum

UgotujmyTo.pl
GULASZ PO GRUZIŃSKU 132

dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza(...)pieprzu cayenne 1,5 - 2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania) 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść świeżego siekanego koperku garść świeżej siekanej natki pietruszki 0,5 l wody WYKONANIE: Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm). Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś w Sosie Koperkowym 181

takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś(...)Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie

Słodka Strona
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 315

Olivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano(...)łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 184

Składniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 171

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek(...)koperku; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 jajka; Sól; Pieprz; Olej do posmarowania blachy. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 208

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z płynów. Koperek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody

Gospodyni Miejska
Zalewajka na żurku 192

Zalewajka na żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam!  Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka(...)ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 503

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym... Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej. A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku. Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego. Idealna na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku(...)mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 411

Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą(...)młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak sałatki można wzbogacić

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania