koperek - 3011 przepisów (strona:9/201)

Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 136

Alternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje(...)makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu

dom-agi.pl
Pasta z ciecierzycy 216

xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7a27b50644614587dfda9a6dbc4c1d98').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pasta z ciecierzycy Drukuj przepis Składniki 1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek listonic_name = "Pasta z ciecierzycy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula(...)ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy. Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę

CoolinarniePL
Zupa koperkowa - najprostsza 135

Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna  składniki 1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie )  duży pęczek koperku 1/3 szklanki śmietany łyżka masła sok z cytryny sól pieprz bułka na grzanki , najlepiej czerstwa przygotowanie Koperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco do posypania zupy na talerzach(...)Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 267

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 191

vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć(...)złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 209

Zupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam!   Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku(...)zawartości tłuszczu 18%.   Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 446

Zupa buraczkowa... Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę

Gospodyni Miejska
Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli 849

Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli... Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych. Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki. Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek. A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu); 1 duża marchewka; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 5 łyżek oleju; Pieprz; Sól - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ogórki(...)cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Dodać olej. Wymieszać. Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach

Gospodyni Miejska
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 168

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha!   Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup np. vegety; 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 1/2 pęczka koperku; Biały pieprz; Sól; 1 litr zimnej wody; 5 łyżek oleju. Uwagi do przepisu: Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo - koperkowa 237

Zupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;  1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę

Gospodyni Miejska
Zupa ryżowo-koperkowa 208

korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać(...)umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie. Do ugotowanej zupy dodać koperek

Gospodyni Miejska
Szybka botwinka 98

Szybka botwinka... Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana. Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem. Prosta i szybka w wykonaniu. Po prostu pyszna! Składniki: 2 pęczki botwinki; Pęczek koperku; 1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; 1,5 litra zimnej wody; 1 ząbek czosnku; Sól(...)Pieprz; Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 232

małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko(...)osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska
Pieczona dorada w pomarańczach 163

zimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy obiad - pyszną lekką doradę upieczoną z koperkiem i pomarańczami z masłem koperkowym, puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław.  Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty(...)średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z ogórka z awokado 146

Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku(...)mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy ogórek z awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Dorzucamy serek topiony i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy

Kolizje Smaków
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 134

smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 332

Lekkie i aromatyczne pulpeciki drobiowe, to propozycja na letni obiad. Dodatek świeżego koperku nadaje im niezwykły smak. Możecie serwować je z dowolną kaszą lub z młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1 filet z kurczaka ( średniej wielkości ) 1/2 cebuli 4 łyżki siekanego koperku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia(...)pojemniku do siekania i przy pomocy blendera rozdrobnić. Ewentualnie przekręcić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem ( ale to może zająć trochę czasu ). Do rozdrobnionego mięsa dodać jajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać dokładnie łyżką. Doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Z mięsa formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby

kolorowotorcikowo
Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi 181

jest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu!  Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych(...)pęczka świeżego koperku 3 ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę Koperek drobno siekamy Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu Chłodnik schładzamy w lodówce

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Młoda kapusta z koperkiem 181

ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka smalcu Do smaku; sól pieprz cukier ocet spirytusowy lub sok z cytryny 2 łyżki pokrojonego koperku Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę(...)koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Botwina 129

porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.  Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę(...)koperek myjemy i siekamy. Do gorącego wywaru dodajemy posiekaną botwinę i gotujemy na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy bardzo niewiele octu tak, aby zupa miała słodko-słono-kwaśny smak. Zaprawiamy śmietaną. Botwinę podajemy z jajkiem i koperkiem. Smacznego

Salonik smaków
Jajka faszerowane kremem z łososia 150

przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek(...)majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik ogórkowo rzodkiewkowy 153

pięknie się prezentuje na talerzu.  W sam raz na upalne dni, polecam. Chłodnik ogórkowo rzodkiewkowy Składniki: ogórek - 1 szt rzodkiewki - 2 szt czosnek - 2 ząbki sól i pieprz koperek - 0,5 pęczka maślanka - 0,5 l jogurt naturalny - 0,5 l Sposób przygotowania: Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Koperek umyć, osączyć, pokroić.  Rzodkiewki umyć(...)osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę . Jogurt wymieszać z maślanką, dodać ogórka, rzodkiewki, koperek i czosnek, dokładnie wymieszać.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Udekorować rzodkiewką i koperkiem.  Smacznego !  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 107

nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką  postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo -  pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 3 łyżki  Pasztetu pomidorowego z cieciorką   http://www.primavika.pl/   1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego młodego  koperku 1 łyżka młodego  szczypiorku sól, pieprz do smaku Kilka listków młodej sałaty Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać  . Każde jajko przeciąć na pół i wyciągnąć żółtko. Żółtko podusić widelcem , dodać pasztet, szczypiorek

Sama słodycz i szczypta chili
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 136

sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka 14 pomidorków koktajlowych kilka gałązek koperku do podania: łosoś wędzony serek kremowy pesto koperek kiełki Mąkę przesiać, wymieszać z kaszką, sodą, serem, solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, pesto i oliwą. Wlać mokre składniki(...)suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, w każdą wcisnąć pomidorka i udekorować koperkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Całkowicie ostudzone muffiny przekroić na pół w poziomie, podawać z łososiem, serkiem kremowym, pesto, koperkiem i kiełkami. Smacznego! Takie babeczki, z nadzieniem, mogą stanowić nie tylko oryginalne śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 158

serka typu śródziemnomorskiego Apetina light  z bazylią i oregano 1 mała czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie(...)zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy

Zawsze głodna!
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 104

szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie(...)pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku. Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną z groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem

Mango Papaja
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 146

ładniej się prezentuje na talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa(...)mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 l bulionu 1. Ryż ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się

Kto ugości moich gości?
Surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku 133

Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę, bo bez niej, jakoś(...)widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam.   'surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku' Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać

CookYourself
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 139

zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej się obierają), odlać gorącą wodę i zalać zimną wodą(...)dobrze natłuc i po 15 minutach obrać z łupinek, opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć, rozdrobnić widelcem, wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć w otwory po żółtkach, na wierzchu poukładać kawałki pstrąga i udekorować koperkiem

Czerwień i błękit
Wielkanocne jaja faszerowane łososiem 124

Wielkanoc to jajka obowiązkowo. Szczególnie te faszerowane czymś pysznym. U mnie będą suto nadziane wędzonym łososiem, do tego kilka kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli . Składniki : * 3 jajka * 50g wędzonego łososia * 2 łyżki majonezu  * łyżka soku z cytryny  * sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)koperek, szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Łososia drobno pokroić, wymieszać z żółtkami oraz majonezem. Przyprawić, dodać sok z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jajka. Schłodzić, podawać z gałązkami koperku

Magiczne Życie Marty
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 163

Idealne jako przekąska na zimno bądź pomysł na śniadanie lub kolację -  f aszerowane jajka z łososiem i koperkiem  Składniki: 6 ugotowanych jajek 50 g wędzonego łososia 1/2 pęczku koperku  majonez pieprz Jajka ugotować na twardo (moja metoda do gotowania jajek: do zimnej wody wkładam umyte jajka, gdy woda zacznie wrzeć to gotuje co najmniej 3 minuty(...)były twarde) i ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka przełożyć do miseczki, a następnie dodać do nich posiekany koperek (odrobinę zostawić do dekoracji!), pokrojonego w drobną kostkę łososia (1 plasterek pozostawić do ozdobienia!), majonez i pieprz. Wszystko wymieszać. Następnie przygotowany farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na białka od jajek. Przyozdobić resztką łososia i koperkiem. Od razu podawać

Ugotować
Sałatka z kalafiorem, brokułem i pomidorem + film 129

Smakowita, sałatka z surowym kalafiorem i brokułem z dodatkiem pomidora i sporej ilości koperku, będzie świetnym dodatkiem do potraw przygotowanych na grillu a zwłaszcza różnego rodzaju mięs. Dla osób nie tolerujących surowych warzyw proponuję krótko obgotować je na parze tak aby warzywa nie rozgotowały się i dalej były jędrne i chrupiące. składniki na 3 porcje 1 mały kalafior 1 mały(...)brokuł 2 średnie pomidory pęczek koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 1łyżka wody 1łyżka musztardy szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Oczyszczony kalafior i brokuł parzymy wrzątkiem i wkładamy do zimnej wody z lodem. (Warzywa możemy krótko obgotować na parze), po kilku minutach warzywa  odsączamy i osuszamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Brokuła

Smakowite Dania
Sałatka z buraków, cebuli i ogórków kiszonych + film 158

Smakowita i zdrowa sałatka z czerwonych buraków, cebuli i ogórków kiszonych z dodatkiem koperku to świetna przekąska lub ciekawy dodatek do drugiego dania. Przygotowuje się ją w kilka chwil wystarczy tylko ugotować buraki a następnie pokroić i wymieszać wszystkie składniki a na końcu odpowiednio doprawić . składniki na 4 porcje 5 średnich buraków 1  cebula 4 kiszone ogórki pęczek koperku(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Buraki gotujemy do miękkości pod przykryciem, następnie odcedzamy i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę i opłukany koperek drobno siekamy. Wystudzone i obrane ze skórki buraki kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy pokrojone buraki, ogórki, cebulę i koperek, dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Gotową sałatkę wstawiamy

Smakowite Dania
Sałatka brokułowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym + film 155

Pyszna, pożywna i prosta sałatka brokułowa z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i koperkiem to świetny pomysł samodzielną przekąskę lub na kolację. Dodatek sosu czosnkowego na bazie oliwy i soku z cytryny nadaje sałatce specyficznego, oryginalnego smaku i wciąż chce się jej więcej i więcej. składniki na 3 porcje 1 duży brokuł 5 ugotowanych ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych pęczek koperku(...)Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy na parze około 7-10 minut. Ogórki kiszone kroimy w mniejszą kostkę a ugotowane i wystudzone ziemniaki w większą kostkę, opłukany koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, sos doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. W głębokiej misce łączymy

Smakowite Dania
Wegański lunch box 130

temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min.  Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi.  Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam, że ich walory smakowe są coraz lepsze i naprawdę(...)rukoli 1 łyżeczka nasion kuminu 4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz 2 kiełbaski seitanowe (lub sojowe) Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka i gotuj przez ok. 1 godzinę lub do miękkości, odcedź. Rukolę opłucz, osusz

Roślinna - blog wegański
Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem 127

Łatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam! Składniki: (2 porcje) 500 g młodych ziemniaczków 4 jaja 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka garść kiełków brokuła sól łyżeczka oleju rzepakowego(...)masła klarowanego łyżka posiekanego koperku odrobina masła Przygotowanie: Młode ziemniaczki nie wymagają obierania. Wystarczy je dobrze wyszorować i oskrobać i umyć. Pokroić w kawałki, wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut (lub dłużej jeśli są grubiej pokrojone). Usmażyć perfekcyjne jajko sadzone: Pod koniec gotowania ziemniaków rozgrzać patelnię. Wlać łyżeczkę oleju

Moja Delicja
Szybka zupa koperkowa z limonką 138

koperkową z dodatkiem limonki. Najtrudniejsza rzecz to pogodzenie małej ilości czasu z tym by żyć w miarę zdrowo, szybka koperkowa to jest odpowiednia propozycja na mało zajmujący pożywny posiłek. Koperek świetnie działa na nerki, przyspiesza trawienie i przeciwdziała wzdęciom. U kobiet karmiących zwiększa laktację, natomiast u dzieci zmniejsza kolki. Warto dodać że koperek to również źródło krzemu i wapnia :). Polecam(...)zabieganych! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 garści mrożonej włoszczyzny lub bazy do zupy jarzynowej 1 pęczek koperku 1 łyżka śmietany 18% tł do zup 1 łyżka masła Sól himalajska 2 łyżeczki soku z limonki Odrobina cukru Przygotowanie: 1/ Włoszczyznę gotujemy w 750 ml wody do miękkości następnie solimy, dodajemy soku z limonki, cukru i łyżeczkę

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 145

mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do sody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto(...)jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do szprycy. Farsz ułożyć na środku każdego placka i zwinać  je w rulony. Śnietanę połączyć z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać sól

Gosia gotuje
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 105

formy ich podania. Kiedyś naszła mnie ochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę SKŁADNIKI: ziemniaki (właściwie dowolna ilość, u mnie 3 sztuki na porcję) kilka gałązek(...)koperku kilka gałązek świeżej mięty 1 łyżeczka łagodnej musztardy (u mnie jerozolimska) 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól kolorowy pieprz    Przygotowanie:    Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek i listki mięty drobno siekamy. Do szklanki wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 161

chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie:   Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy(...)siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 137

sprawdzonego na zimno. Pysznego!  ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI na 2-3 porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania  cytryna (opcjonalnie)  oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić(...)Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski przelać śmietanę, dodać jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać musztardę i ponownie dokładnie wymieszać. Koperek umyć i poszatkować. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki i razem z koperkiem dodać do śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać

KUCHARNIA
Żołądki w sosie koperkowym 97

zaprzyjaźnionych blogach.  :) Dzisiaj ulubione moje danie, żołądki w sosie koperkowym:  Składniki: ½ kg żołądków 3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, suszony koperek mały pęczek koperku świeżego sól,  pieprz,  odrobina majeranku. kostka rosołowa Sposób wykonania. Żołądki umyć  ( nie mówię już o czyszczeniu żołądków bo obecnie kupuję już oczyszczone ). Zalać wodą(...)dodać kostkę rosołową, sól pieprz, ziele angielskie, majeranek,  liście laurowe, pół łyżeczki koperku suszonego. Wszystko gotować pod przykryciem 1 godzinę, 40 minut. W oddzielnym naczyniu rozrobić 3 łyżki mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze

Na słodko lub wytrawnie
Najlepszy omlet z kurkami 148

wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki(...)dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. 2 duże łyżki kurek odkładamy na bok do ozdoby. W misce ubijamy jajka, śmietankę, masło, sól i pieprz. Ubijamy dokładnie, na jednolitą masę. Na patelni

OstryKęs
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 132

tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą o intensywnym aromacie koperku Jak przyrządzić taką pastę? To całkiem proste! Cały myk polega na gotowaniu ryby w esencjonalnym, warzywnym wywarze w odpowiedni sposób. Dzięki temu ryba nabiera aromatu(...)mocna oliwa z łatwością zdominuje delikatny smak ryb. Całość doprawiłam odrobiną soku z cytryny dla nadania paście winności, szczyptą soli i świeżym koperkiem. Gotowe! Fantastyczna pasta kanapkowa, w sam raz na Świąteczny Stół :-). Etap I Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Botwinka z zielonym ogórkiem i koperkiem 101

wciąż uparcie zielenią się na krzaczkach.  Wracając do gotowania, aby nie podnosić już i tak wysokiej temperatury postanowiłam zrobić szybciutką botwinkę z dodatkiem zielonego ogórka i koperku. Składniki: ok 2 litrów wywaru warzywnego pęczek botwinki 5 młodych ziemniaków zielony ogórek pęczek koperku 100 ml jogurtu naturalnego Przygotowanie: Wywar zagotowuję. Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi  drobno sieka(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia. Ogórka obieram i kroje w kostkę, koperek siekam i dodaję do już zabielonej zupy. Zupy juz nie gotuję. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu posypaną dodatkowo koperkiem. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Kotlety rybne z miruny 234

Już nie mogę się ich doczekać :D Składniki dla 4 osób: mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula  szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Mięso z ryby drobno(...)siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem. kotlety rybne z miruny i z koperkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 177

twardo 150 g wędzonego łososia 50 g sera  Gruyère    (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną(...)masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy  tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 110

mascarpone 1 ogórek zielony 2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksy kilka rzodkiewek 1 łyżeczka cukru sok z cytryny (do zupy i przegrzebek) sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek (do zupy i do przegrzebek) 1 opakowanie - mrożone przegrzebki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Chłodnik: Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Z alewamy wrzątkiem(...)botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie).  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Po ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy. Maślankę i  mascarpone dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 159

Składniki (na 2 porcje): 180 g ryżu do risotto 200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych 0,5 l bulionu drobiowego 1 cytryna 0,5 cebuli kilka gałązek koperku 1,5 łyżki masła sól pieprz biały 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek(...)patelni. Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion , a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej

Zakręcony Widelec
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 173

małą przekąskę dla gości. Polecam! składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć(...)żółtka, łososia, dodać serek, jogurt, koperek, paprykę . Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać koperkiem łososiem, papryką, kaparami. Smacznego

Stare Gary
Placki z cukinii z koperkiem 141

Doskonałe placki z cukinii, pachnące koperkiem i czosnkiem. Mam dość ograniczone możliwości przygotowywania potraw z cukinii ponieważ Małżonek jej nie znosi, ale akurat te placuszki zajada ze smakiem, więc gorąco je polecam… Placki z cukinii Potrzebuję : 2-3 cukinie 2 jajka pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku ok. 200g serka farmerskiego ok. 150g mąki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kukurydzianej sól, pieprz, oliwa do smażenia Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem. I smażę na złoty kolor na oliwie.   Czasami podaję z jogurtem naturalnym. Smacznego Przepis bierze udział w: Post Placki z cukinii z koperkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Łosoś marynowany Gravlax 178

Łosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza(...)kawałki łososia i na jeden kawałek (umyty, osuszony i bez ości) wysypać mieszankę soli i cukru (pół na pół) i pieprzu (w zależności od upodobania) oraz dużo świeżego poszatkowanego koperku a następnie przykryć drugim płatem (umytym, osuszonym i bez ości). Następnie owinąć folią i obciążyć. Co 24 godziny odwracać, żeby część dolna znalazła się na górze… Zostawić na minimum

UgotujmyTo.pl
GULASZ PO GRUZIŃSKU 131

dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza(...)pieprzu cayenne 1,5 - 2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania) 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść świeżego siekanego koperku garść świeżej siekanej natki pietruszki 0,5 l wody WYKONANIE: Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm). Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś w Sosie Koperkowym 178

takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś(...)Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie

Słodka Strona
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 314

Olivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano(...)łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 184

Składniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 169

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek(...)koperku; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 jajka; Sól; Pieprz; Olej do posmarowania blachy. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 205

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z płynów. Koperek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody

Gospodyni Miejska
Zalewajka na żurku 190

Zalewajka na żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam!  Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka(...)ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 500

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym... Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej. A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku. Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego. Idealna na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku(...)mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 410

Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą(...)młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak sałatki można wzbogacić

Gospodyni Miejska
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 267

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym... Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku. Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem. Syta, z dodatkiem ziemniaków. Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany. Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym. Polecam! Składniki: 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych); 1 średnia cebula; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 3 średnie ziemniaki(...)wyciśnięty z 1 cytrny; Pęczek koperku; 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie; 2 litry zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć

Gospodyni Miejska
Pasta twarogowa z makrelą 221

Pasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam!   Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz.  Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez

Gospodyni Miejska
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 144

miłością do ...  gotowanych klopsików.  Wynikiem jest . .. pyszna i  prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka(...)mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową

Walijskie Pichcenie
Bób zapiekany z winem ...w środku i kieliszku. 152

Beans baked with wine.   Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera żółtego 3 gałązki koperku 1 łyżka koperku siekanego sól, pieprz Wykonanie. Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić. Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić do smaku i ułożyć(...)naczyniu wysmarowanym masłem. Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu. Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem. Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje z lampką wina

Kulinarny karnet Christophera
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 320

typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".  Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony.  Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania  sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost(...)działanie bakteriobójcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny smak nie każdemu przypada do gustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać.  Jeżeli chodzi o suszony koperek- wydaje się to banalne, a wręcz śmieszne, ale naprawdę zaskoczył mnie jego niezwykły aromat. Zawsze byłam przekonana, że ten w świeżej wersji jest bezkonkurencyjny i kiedy ostatnio natknęłam się

peanutbuttermonster
Pulpety z niespodzianką 129

jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone(...)jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące,  wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut

Kuchnia Danusi
Surówka z pora 133

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż(...)siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.  Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki

Aga w kuchni
Placki z cukinii 155

Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie:       Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły

Aga w kuchni
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1122

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują. składniki: 500 g filetów z morszczuka przyprawa do ryb Kamis 3/4 kubka śmietany 12% lub 18% 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki 1/4 szklanki wody sól,pieprz Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów(...)morszczuka ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 209

grillowania. Podobny efekt, tyle, że bez dymu i we własnym domu nawet jeśli pada. Potrzebnymi składnikami są -vege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany,zimny -dużo koperku -oliwa z oliwek, sól morska Nastaw wody i ugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem,  ..dodaj(...)soli  morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem.  Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora

Z Kuchni Do Kuchni
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 555

skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - 2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Koperek pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać . Odstawić. Jeśli któryś składnik sosu nam nie odpowiada można go pominąć(...)przygotowuję 3 różne wersje sosu: 1-wsza : tak jak w przepisie;  2-ga: bez czosnku ale z koperkiem; i 3-cia: bez koperku, ale z czosnkiem. Prawie każdy preferuje inny smak. Cukinie umyć, wytrzeć, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć nadmiar płynów, przełożyć do czystej miski. Obrane ziemniaki zetrzeć na tej samej tarce (duże oczka

Smaczne Zdrowe
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 137

warzywa się w nich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet(...)kurczaka, 200 ml śmietany, 2 jajka, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa i podsmażamy je ok. 3 -4 min. Doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 141

kibicom sportowym, reprezentującym nasz kraj.  Składniki: 4 - 6 porcje  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary(...)szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie:  Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 142

pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na dobry(...)kaszy) : Składniki: 1 pasek żeberek, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny, 1oo g pęczaku, 1 liść laurowy 3 szt. ziela angielskiego, do smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, koperek suszony Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa orientalna z warzywami 199

rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam się, zupa była pyszna. A dodatek słodkiej śmietanki, świeżego koperku i pietruszki zrobił swoje. Zupa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1 op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką 2 łyżki(...)masła 3 łyżki muli 1 łyżeczka Consommé lub bulionu drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorkami 220

Niedawno otrzymałam łososiową paczuszkę do testowania od firmy Limito . Od razu zabrałam się za testowanie. Na pierwszy ogień poszedł pyszny łosoś z koperkiem wędzony na gorąco i powstała sałatka ze słodkimi koktajlówkami z mojego warzywniaka. Do sałatki dodałam też zieleninę, kwiaty nasturcji i roszponkę. składniki: 350 g pomidorków koktajlowych 125 g łososia z koperkiem wędzonego na gorąco Limito(...)łyżka koperku 1 łyzka natki pietruszki 15 kwiatków nasturcji 1 garść listków roszponki i porwanej sałaty dębowej oliwa do skropienia sałatki kolorowy pieprz Kamis do smaku Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub jak większe to na ćwiartki. Do pomidorków dodać sałatę oraz grubo pokrojony koperek. Następnie dodać płatki kwiatków nasturcji, 1-2 kwiatki zostawić do dekoracji. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 132

Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 jajka ugotowane na twardo - puszka tuńczyka w sosie własnym - świeży koperek - 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem - sól, pieprz WYKONANIE: Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki(...)sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem! Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie.  Przepisy na chleb znajdziecie tu:  http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Chleb%20na%20zakwasie Smacznego

SMYKWKUCHNI
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 512

uwierzyć (bo już tamte były super smakowite) te wyszły jeszcze smaczniejsze. Polecam, u nas ciągle robią furorę. Nawet moje Maleństwo się nimi zajadało i nie przeszkadzał jej nawet  koperek, po raz pierwszy zresztą... Ja przygotowałam niestety z olbrzymiej ilości, dużo za dużej jak na wakacyjnie zubożałą rodzinkę, zajadaliśmy je dwa dni. Dlatego ilości podaję o połowę mniejsze. Przygotowane(...)dodatkiem mąki pełnoziarnistej i białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy... Składniki: - 2 średnie cukinie (każda po ok.400g) - ok.1/4 bakłażana - 1 duże jajko lub 2 małe - 1/2 pęczka koperku - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli - ok.60g mąki orkiszowej białej - ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   Składniki sosu: - ok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć

Smaczne Zdrowe
Krakersy z serkiem i wędzonym łososiem 773

łososia. Małe przekąski które wspaniale się prezentują na stole i szybko sie robi:) składniki: 18 krakersów 250 g serka, ja użyłam Wieluń 120 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki jogurtu sól ziołowa Kamis do smaku natka,koperek, czarne oliwki do dekoracji Serek wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku sola ziołową. Każdego krakersa posmarować(...)serkiem, ja użyłam szprycy do dekorowania tak było łatwiej i ładniej przekąska wygląda. Następnie na każdej kanapeczce ułożyć kawałek wędzonego łososia. Dowolnie udekorować, ja użyłam natki pietruszki, koperku oraz czarnych oliwek. Polecam też: Naleśnikowe roladki z łososiem Roladę szpinakową z wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 129

powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's go! Składniki: młode ziemniaczki młoda kapusta 200g boczku wędzonego łyżka mąki 3 szklanki wody trochę oleju schab jajko bułka tarta 2 pęczki koperku ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz No to po kolei zacznijmy od informacji dla formalności. Myjemy ziemniaczki i wstawiamy do osolonej wody. W tym czasie bierzemy się za kapuchę(...)pływającą). Uwaga kapucha ma zmięknąć, zmniejszyć swoją objętość ale pozostać wciąż trochę chrupiąca. Następnie wrzucamy do garnka boczek. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Na koniec wsypujemy posiekany koperek (pęczek). Czas na schaboszczaki. Rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone) - obustronnie. Obtaczamy w jajku, potem w bułce tartej i na rozgrzany olej. Ziemniaczki pewnie już są gotowe

Brzuszki Łakomczuszki
Lekka zupka kalafiorowo-koperkowa 145

Prosta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Gotowe! Smacznego

Mango Papaja
Najlepszy omlet z kurkami 154

wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki(...)dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. 2 duże łyżki kurek odkładamy na bok do ozdoby. W misce ubijamy jajka, śmietankę, masło, sól i pieprz. Ubijamy dokładnie, na jednolitą masę. Na patelni

OstryKęs
Zupa koperkowa z pulpecikami 141

się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora(...)gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe

Gotuj z Misiem