koperek - 3011 przepisów (strona:7/201)

Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy 239

kilka prostych dodatków i wydobywa się z niej prawdziwy smak. W tej kwestii akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić(...)popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem na skórze by nabrała złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić

Fabryka pomysłów
Łosoś pieczony w folii 328

również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się(...)skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na ok. 45-60 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy dodatkowo przyprawić pozostałym czosnkiem i jeszcze skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki i układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 211

Gravlax, to cytując Wikipedię: "   tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.  Podawane jest najczęściej jako przekąska  , krojone na plastry z ziemniakami  lub na chlebie , w towarzystwie specjalnego sosu  . Nazwa dania (dosłownie  pogrzebany łosoś ) wywodzi się ze średniowiecza , kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali(...)brązowego cukru  40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku   (posiekany) , a najlepiej kopru  1 cytryna sos musztardowo - koperkowy 200 ml kwaśnej śmietany 1-2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli morskiej świeżo zmielony pieprz skórka otarta

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 210

Pierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej.  Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Śmietana zaostrzona czosnkiem i doprawiona koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany  pieprz sos do podania 1 szklanka śmietany  mała garść koperku 2 ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli

Stare Gary
Zupa kalafiorowa z kaszą manną 190

Zupa kalafiorowa z kaszą manną... Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa. Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny. Z aromatycznym koperkiem. Zabielona śmietaną. Pycha!   Składniki: 1 średni kalafior; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka masła; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 3 łyżki kaszy manny; Pęczek koperku; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalć 2,5 litrami zimnej

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 223

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym... Złociste, opieczone kawałki ziemniaków. Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Oblane sosem chrzanowym z koperkiem. Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej(...)śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; Olej; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 187

kalafiorowo-pomidorowa... Lekko kwaśna, o ciekawym smaku. Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów. Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera. Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Posypana drobno posiekanym koperkiem. Inna i pyszna! Polecam!   Składniki: 1/2 średniego kalafiora; 3 średnie pomidory; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 100 g żółtego sera (u mnie cheddar); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku; 1 litr gorącej, przegotowanej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć tj. zalać gorącą wodą, tak aby zakryła pomidory i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory obrać

Gospodyni Miejska
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 341

dodatkiem szafranu oraz bardzo prostą sałatkę. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram piersi z kurczaka, kilku młodych, małych ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych, sałaty roszponki, 1 limonki, pęczka świeżego koperku, 200 ml kefiru, 2 ząbków czosnku, kilku nitek szafranu, 2 łyżek białego octu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi(...)około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem. Nie obierałem ich ze skórki, lecz razem ze skórką gotowałem na parze przez około 20 minut.  Pęczek świeżego koperku drobno posiekałem i wymieszałem z kefirem, dodając również niewielką ilość soli i pieprzu. Niewielką ilość koperku pozostawiłem do dekoracji. Zamarynowane mięso wyjąłem z lodówki i nabijałem na patyczki do szaszłyków

Wyprawy kulinarne
Makaron z dorszem 176

Przyszedł czas na kolejne testy makaronu. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z świeżutkim dorszem:) Do tego ciągnący się ser (obowiązkowy w zapiekankach) i świeży, aromatyczny koperek. Odrobina śmietany i smaczne danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu  ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny(...)łyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz.     Przygotowanie     Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju

Z miłości do słodkości
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 238

kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku  Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy(...)warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele i liście, a resztę przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy ze śmietanką (sojową

Be Fit Be Strong
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 160

Alternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje(...)makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu

dom-agi.pl
Pasta z ciecierzycy 251

xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7a27b50644614587dfda9a6dbc4c1d98').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pasta z ciecierzycy Drukuj przepis Składniki 1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek listonic_name = "Pasta z ciecierzycy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula(...)ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy. Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę

CoolinarniePL
Zupa koperkowa - najprostsza 164

Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna  składniki 1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie )  duży pęczek koperku 1/3 szklanki śmietany łyżka masła sok z cytryny sól pieprz bułka na grzanki , najlepiej czerstwa przygotowanie Koperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco do posypania zupy na talerzach(...)Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 303

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.    Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 219

vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć(...)złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania