koperek - przepisów 3011

  1. Tamagoyaki z łososiem i koperkiem
    Tamagoyaki z łososiem i koperkiem

    zachodu przy nim jest jest, gdyż smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę osobno, ale warto się potrudzić, gdyż smakuje wyśmienicie, a jego wyglądem przykuwa oko. Łosoś wędzony i koperek to połączenie idealne, podkręcają smak tego omletu. Omlet japoński, czyli Tamagoyaki z łososiem i koperkiem. składniki: 3 jajka 2 łyżeczki zimnej wody sól i pieprz do smaku w młynku(...)wędzonego łososia z koperkiem świeży koperek. Przygotowanie: Łososia i koperek siekamy drobno. Jajka roztrzepujemy z odrobiną zimnej wody, doprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną łączymy z łososiem i koperkiem. Rozgrzewamy natłuszczoną kwadratową blaszkę, albo patelnię o tym kształcie. Wlewamy porcję masy jajecznej wymieszanej z posiekanym łososiem i koperkiem. Rozprowadzamy kolistym ruchem po dnie blaszki. Czekamy aż masa się zetnie

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  2. Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
    Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

    Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 pomidory 1/4 szklanki wody sól 1 pęczek koperku ogrodowego Zasmażka: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusim y , aż kapusta zmięknie(...)zmie jszy swoją ob j ętość. 2. W międzyczasie po midory sparzamy wrzątkie m, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy. 3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, du simy chwilkę . 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  3. 96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem.
    96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem.

    szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki(...)sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  4. Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem
    Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem

    Kolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie(...)cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami . Polecam Wam ten przepis na Wigilijne Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem, gdyż bardzo mi te śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem
    Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem

    Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem... Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora. Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek. Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany. Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać. Odstawić na minimum

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Kotlety de volaille z masłem i koperkiem
    Kotlety de volaille z masłem i koperkiem

    piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille ! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad . Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz i sól przyprawa do kurczaka 1 jajko(...)duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.  Posypać od wewnętrznej strony według uznania solą i pieprzem. Położyć na każdą z piersi 1 łyżkę masła i pół łyżki posiekanego koperku.  Następnie zawinąć mięso tak, żeby nigdzie nie było dziury.  W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka.  Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso

    Przepis pochodzi z bloga Anielska Kuchnia Ani, prowadzonego przez Anna Okońska.

  7. Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym
    Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym

    Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 cytryna - sól, pieprz - jajko - 1 L wywaru warzywnego - mały jogurt naturalny - pęczek koperku Wykonanie Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć  i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać(...)jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować  5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia

    Przepis pochodzi z bloga Świat Smaku, prowadzonego przez Świat Smaku.

  8. Pieczone skórki ziemniaczane  z wędzonym łososiem i koperkiem
    Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem

    wędzonego łososia 1 łyżka soku z cytryny ok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana) 1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych 2 łyżki posiekanego świeżego koperku małe gałązki koperku do dekoracji przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce  - tak podobno szybciej się upieką -  posmarować(...)będą  złociste i chrupiące. W międzyczasie  pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić -  1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę jogurtu,(lub mieszaninę serka) na wierzch położyć paski łososia i posypać koperkiem. Podawać ciepłe. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  9. Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem
    Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem

    Dziś w menu bardzo smaczna i lekka sałatka. Świeża i delikatna dzięki zawartości ogórka i koperku. Łatwa do przygotowania i składa się zaledwie z kilku składników. Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem  250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo) 250 g chudej szynki (w kawałku) 2 średnie ogórki  puszka kukurydzy (ok. 300 g) pęczek(...)koperku Sos jogurtowo-majonezowy: 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody. Koperek drobno siekamy.  Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  10. Surówka z kapusty, pora i koperku
    Surówka z kapusty, pora i koperku

    jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały(...)mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku
    Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku

    zaledwie kilka składników. To doskonały pomysł na letni obiad. Jeśli u Was również można jeszcze dostać młode buraczki, to koniecznie musicie jej spróbować. Zapraszam na przepis. Botwinka z ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu(...)dodałam 2 płaskie łyżeczki). Gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pilnujemy by ich nie rozgotować (nie powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

  12. Ryba z koperkiem pieczona w folii
    Ryba z koperkiem pieczona w folii

    danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek siekamy, ząbki(...)czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  13. Złociste kotlety rybne z koperkiem
    Złociste kotlety rybne z koperkiem

    Piątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem , które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-)  Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może(...)być np.mintaj i inne białe ryby) 1 jajko 1 mała cebulka 3 + 1 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz vegeta 1 łyżeczka posiekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości.  Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Anielska Kuchnia Ani, prowadzonego przez Anna Okońska.

  14. Dietetycznav wege młoda kapusta z koperkiem
    Dietetycznav wege młoda kapusta z koperkiem

    Już parę razy zbierałam się do przygotowania gołąbków z młodej kapusty, ale zrezygnowałam. Zdecydowałam się na duszoną z koperkiem, czyli bardzo lekki dodatek do obiadu, na przykład kaszy, którą postanowiłam jeść znacznie częściej i głównie z warzywami.  To wersja wegetariańska, bardzo smaczna. Jest chyba już maksymalnie odchudzona, bez mąki, śmietany i masła. Przepis na spore pudełko, według mnie(...)porcje :)  Składniki: główka młodej kapusty koperek ( dałam dużo, bo mam u siebie w ogródku) jedna czerwona cebula sól, pieprz łyżeczka oliwy trochę vegety lub wywar warzywny  Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około

    Przepis pochodzi z bloga Feel Eat, prowadzonego przez feeleatblog.

  15. Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką
    Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką

    smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g) 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz(...)Sposób przygotowania: Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać

    Przepis pochodzi z bloga Obiad za dychę, prowadzonego przez bebak.

Wybierz stronę :