koperek - 3011 przepisów

Tamagoyaki z łososiem i koperkiem 180

zachodu przy nim jest jest, gdyż smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę osobno, ale warto się potrudzić, gdyż smakuje wyśmienicie, a jego wyglądem przykuwa oko. Łosoś wędzony i koperek to połączenie idealne, podkręcają smak tego omletu. Omlet japoński, czyli Tamagoyaki z łososiem i koperkiem. składniki: 3 jajka 2 łyżeczki zimnej wody sól i pieprz do smaku w młynku(...)wędzonego łososia z koperkiem świeży koperek. Przygotowanie: Łososia i koperek siekamy drobno. Jajka roztrzepujemy z odrobiną zimnej wody, doprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną łączymy z łososiem i koperkiem. Rozgrzewamy natłuszczoną kwadratową blaszkę, albo patelnię o tym kształcie. Wlewamy porcję masy jajecznej wymieszanej z posiekanym łososiem i koperkiem. Rozprowadzamy kolistym ruchem po dnie blaszki. Czekamy aż masa się zetnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 189

Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 pomidory 1/4 szklanki wody sól 1 pęczek koperku ogrodowego Zasmażka: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusim y , aż kapusta zmięknie(...)zmie jszy swoją ob j ętość. 2. W międzyczasie po midory sparzamy wrzątkie m, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy. 3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, du simy chwilkę . 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby

Kuchnia domowa Ani
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 216

szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki(...)sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Symfonia Smaków
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 408

Kolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie(...)cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami . Polecam Wam ten przepis na Wigilijne Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem, gdyż bardzo mi te śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem 248

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem... Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora. Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek. Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany. Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać. Odstawić na minimum

Gospodyni Miejska
Kotlety de volaille z masłem i koperkiem 471

piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille ! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad . Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz i sól przyprawa do kurczaka 1 jajko(...)duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.  Posypać od wewnętrznej strony według uznania solą i pieprzem. Położyć na każdą z piersi 1 łyżkę masła i pół łyżki posiekanego koperku.  Następnie zawinąć mięso tak, żeby nigdzie nie było dziury.  W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka.  Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso

Anielska Kuchnia Ani
Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym 168

Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 cytryna - sól, pieprz - jajko - 1 L wywaru warzywnego - mały jogurt naturalny - pęczek koperku Wykonanie Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć  i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać(...)jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować  5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia

Świat Smaku
Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem 168

wędzonego łososia 1 łyżka soku z cytryny ok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana) 1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych 2 łyżki posiekanego świeżego koperku małe gałązki koperku do dekoracji przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce  - tak podobno szybciej się upieką -  posmarować(...)będą  złociste i chrupiące. W międzyczasie  pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić -  1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę jogurtu,(lub mieszaninę serka) na wierzch położyć paski łososia i posypać koperkiem. Podawać ciepłe. Smacznego

Stare Gary
Surówka z kapusty, pora i koperku 312

jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały(...)mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 245

zaledwie kilka składników. To doskonały pomysł na letni obiad. Jeśli u Was również można jeszcze dostać młode buraczki, to koniecznie musicie jej spróbować. Zapraszam na przepis. Botwinka z ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu(...)dodałam 2 płaskie łyżeczki). Gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pilnujemy by ich nie rozgotować (nie powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej

Ratunku obiad
Ryba z koperkiem pieczona w folii 166

danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek siekamy, ząbki(...)czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Złociste kotlety rybne z koperkiem 241

Piątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem , które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-)  Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może(...)być np.mintaj i inne białe ryby) 1 jajko 1 mała cebulka 3 + 1 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz vegeta 1 łyżeczka posiekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości.  Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem

Anielska Kuchnia Ani
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 147

smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g) 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz(...)Sposób przygotowania: Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać

Obiad za dychę
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 214

życie zbyt krótkie by sobie odmawiać czegokolwiek, prawda? Padło na śledzie wiejskie, takie w oleju z cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze, dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik(...)500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas

W kuchni Karmel-itki
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 342

przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów, jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały(...)ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem 634

Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie! Porcja dla 2-3 osób: pół kilograma ziemniaków 20 dag kapusty cebula koperek jajko łyżka mąki pieprz i sól do smaku Przygotowanie : Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy

Ze smakiem i z pasją
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 219

mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka masła Do kapustki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, cukier Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb. Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy(...)się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy. Rozmrożony szpinak podsmażamy z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mozarellę ścieramy na dużych

Ratunku obiad