przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów, jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały(...)ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie! Porcja dla 2-3 osób: pół kilograma ziemniaków 20 dag kapusty cebula koperek jajko łyżka mąki pieprz i sól do smaku Przygotowanie : Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy
Ze smakiem i z pasjąmozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka masła Do kapustki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, cukier Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb. Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy(...)się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy. Rozmrożony szpinak podsmażamy z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mozarellę ścieramy na dużych
Ratunku obiadbędę ich specjalnie przedstawiać, oto mój sposób na młode ziemniaczki do obiadu. Dobrze będą smakować z fasolką szparagową po grecku . Składniki: młode drobne ziemniaki siekany świeży koperek sól masło Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki szczotkujemy lub skrobiemy, myjemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy. 2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy 1-2 łyżki masła oraz siekany koperek i całość mieszamy(...)koperek i masło oblepią ziemniaki. 3. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kuchnia domowa Anipolski sposob.Gdy tylko uda mi sie ja znowu upolowac przygotuje na sposob azjatycki z sezamen i podziele sie z Wami przepisem. Kapusta pok-choi duszona z koperkiem Skladnik na 2 porcje: Pok Choi -300g 1 lyzka masla ghee duzo koperku sol do smaku Kapuste wyplukac,odzielic glab i pokroic w grube paski. Smazymy na rozgrzanym masle,krotko i dosyc(...)intensywnie,doslownie kilka minut. Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki. Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500 g 1 cebula 1 zabek czosnku(...)lyzka masla ghee 2 lyzki posiekanego koperku czerwony pieprz z mozdzierza 600 ml bulionu warzywnego sol Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic i podsmazyc na masle w garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe. Dorzucic obrana i pokrojona w kostke kalarepke. Podsmazyc chwile wszystko razem. Zalac bulionem i gotowac okolo 15 minut.Bulionu wlewam tyle,by z leciutkim nadmiarem przykryl kalarepke.Ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!parę dni będzie dzień dziecka, dzień radości, zabawy i rozpusty w jedzeniu. Moją pierwszą propozycją będą frytki , kto ich nie kocha :). Domowe frytki ze świeżych ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda(...)jeszcze więcej koloru w zabawie. SKŁADNIKI świeże ziemniaki 4-5 olej rzepakowy 1 l sól różowa lub morska (może być też zwykła) świeży koperek 3 gałązki łyżeczka cukru ręcznik papierowy do odsączania SPOSÓB WYKONANIA : - świeże ziemniaki myję i porządnie szoruję skórkę - kroję w słupki mniej więcej o tej samej grubości, wrzucam do wody
Basia w kuchnidworze zimno, w domu nie wiele cieplej, a w miseczce p yszna, rozgrzewająca, jesienna kolacja. Takie to ja lubię :) ~ Biała kapusta duszona z koperkiem i kminkiem ~ Składniki: liście kapusty koperek ketchup przyprawy: sól pieprz, kminek mielony Liście kroimy w drobne paski, wrzucamy do garnka i wlewamy trochę wrzątku. Przyprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany koperek i dusimy pod przykryciem minimum
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile potrzeba SOS POMIDOROWY: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, woda 1 szklanka, koperek siekany 2 łyżki kupiłam nieduże filety świeżego dorsza(...)opłukałam je, osuszyłam na ręczniku papierowym filety natrzeć posiekanym koperkiem, obsypać mąka i na mocno gorącym oleju usmażyć je na rumiano na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną w talarki cebulę, posypać cukrem, kucharkiem, pieprzem dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i dusić z 10 minut na średnim ogniu gorącym sosem pokryć usmażone filety dorsza, najlepiej smakują po kilku godzinach
W Mojej Kuchni Lubięświeżego zielonego koperku, sól morska gruboziarnista, Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do słoika najpierw wsyp sól a na niej ułóż warstwę koperku - ugnieć. Następnie kolejno układaj warstwy. Zakończ solą i szczelnie zamknij słoik. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Zamknięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie rok:) /Pomysł zaczerpnięty z czasopisma ,,Kuchnia
Anioły w kuchniSurówka z kiszonej kapusty z koperkiem Składniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki pęczek koperku jasna część pora Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Białą część pora kroimy na małe kawałki, a koperek siekamy. Dodajemy do kapusty, całość mieszamy
Moja smaczna kuchniaPyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:) składniki: 1/2 główki dużej kapusty białej lub jedna mniejsza 4-5 marchewek pęczek koperku 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu, użyłam Kieleckiego Kapustę drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno
Monia miesza i gotujeoknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bullionem. Gotować aż warzywa będą miekkie, do smaku doprawić solą.. Dodać posiekany koperek i zupę zabielić śmietaną. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, wlać do zupy. Zagotować i podawać
Monia miesza i gotujesałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki koperku Sos winegret: 1 łyżka miodu 0,5 łyżki(...)musztardy sarepskiej 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać
Ala piecze i gotujeKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko brokuły świeże duża cukinia ząbek czosnku 1/3 bulionetki z kurczaka 4 szczypty chilli z cayenne 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem przyprawa klasyczna do grilla natka pietruszki(...)koperek sól do smaku olej do grillowania Przygotowania: Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry. Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy brokuły, solimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente. Przekładamy
Moja smaczna kuchniaJeden z najlepszych letnich dodatków do obiadu. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Każdy ma swoją wersję a ja robię tak prosto, bez octu czy cukru. składniki: 800 g ogórków gruntowych 3/4 kubka śmietany 12% 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa Kamis do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć(...)miski. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą ziołową. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona
Monia miesza i gotuje