zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny
Kuchenna Kontrrewolucyamnie absolutnym mistrzem. Poza nim moim kuchenny guru jest moja babcia :) Nikt tak jak ona nie potrafi upiec tak pysznych ciasteczek, ugotować tak aromatycznego leczo czy przyrządzić tak doskonalej konfitury malinowej. 6. Ile masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie mam w swoim zbiorze żadnej książki Jamiego (patrz punkt
My simple kitchensmak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach
My simple kitchenpieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów czy tak jak ja - z bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe
My simple kitchendelikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub bez dodatków
My simple kitchenjeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem po chwili kolejny itd do skończenia Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku na noc , a rano mamy jeszcze około 1 słoika soku ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęJest jeszcze czas, aby zebrać trochę płatków i wykonać konfiturę. Właściwie jest to bardzo proste. Najtrudniejszą rzeczą jest znalezienie miejsca odpowiedniego do zbiorów owych płatków. Później pójdzie Wam na prawdę szybko, łatwo i przyjemnie ;) Potrzebujemy: 160g płatków dzikiej róży 160 g cukru pudru Jest zasada, tyle ile masz płatków dzikiej róży, tyle dodajesz cukru pudru. Łatwo przeliczyć. Najlepiej
MamaOskarkauplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć. Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzawierają witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze a dzięki temu procesowi nie zaaplikujemy sobie kolejnej dawki sztucznych konserwantów. Pamiętaj proces pasteryzacji był z nami od zawsze. Tak konfitury, przeciery i soki utrwalały nasze matki, babki i prababki. 250 ml soku możemy potraktować jako jedną z 5 porcji warzyw i owoców. Proponuję, więc od jutra wsunąć w kieszonkę plecaka
Wielki apetytPetit pains, czyli małe francuskie bułeczki zajadane zwykle z masłem lub konfiturami, zapewne kojarzycie z supermarketów. Napompowane powietrzem i pełne chemii, dzięki której są takie delikatne i mięciutkie, odstraszają swoją ceną. A przecież można poświęcić chwilę podczas sobotniego poranka i przygotować te bułeczki samemu. Bez chemii, bez polepszaczy smaku, za to z kawałkami gorzkiej czekolady. Zapraszam do lektury wpisu, może
W poszukiwaniu inspiracjiPolsce dość często. Pochodząca z Ameryki Północnej została sprowadzona do Europy w XVI wieku i szybko się tu rozprzestrzeniła. Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery, konfitury i syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser. Składniki odżywcze: olejek eteryczny
ClauditteMissCookingkwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje tak, jak pachnie
KUCHARNIAsmażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie, a które
Kraina Miodem Płynącagotować kilka minut na wolnym ogniu, po czym odstawić garnek na kilka godzin pod przykryciem (co pewien czas mieszając). Po tym czasie znów pogotować przez 10 minut i przelać konfiturę gorącą do słoików i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna KuchniaŚwiętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać w 200 ml zimnej wody wraz z jajami i oliwą
Tradycyjna Kuchnia