kromek żytniego chleba (w zależności od wielkości) 1-2 łyżeczki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli do podania: melon, gruszka, wiśnie w syropie domowej roboty, mango, miód, konfitura, inne owoce "miękkie" Jajka roztrzepuję z mlekiem, ksylitolem, cynamonem i solą. Moczę w nich kromki chleba, wrzucając od razu na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Obsmażam na złoto z obu stron
W kuchni Karmel-itkistanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który w 1947 roku uznał, że skoro produkuje się z niego konfitury- musi być owocem. Rabarbar to warzywo sezonowe i najsmaczniejszy jest między kwietniem a czerwcem. Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem z pachnącą cynamonem kruszonką. Sezon
Smakowity Blog Kulinarnyfoliowego. Ograniczać powinni chorzy na reumatyzm i nerki ze względu na obecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła
Życie na widelcuPlanujecie zamknąć aromat dzikiej róży na dłużej. Ja zdecydowanie tak :) Oprócz konfitury, którą koniecznie będę musiała przygotować, bo lubi ją moja córka, powstał już cukier różany. Jego cudny aromat i kolor będzie stanowił idealny dodatek do deserów. Ciekawa jestem jakie Wy macie pomysły na dziką różę? SKŁADNIKI: 2 szkl płatków z dzikiej róży 1 szkl cukru (gruba rafinada
Kuchnia w opałachpół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 600g niedużych ziemniaków Do podania konfitura z żurawiny świeży rozmaryn Instrukcje Kaczkę płuczemy w zimnej wodzie, w środku i na zewnątrz, po czym starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy lub zaginamy
Kulinarna PokusaNieustające love dla rabarbaru, przynajmniej z mojej strony. Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować
W kuchni wieczoremWersja naleśników dla osób nie tolerujących mleka krowiego. Mąka pełnoziarnista nadaje tu charakterystycznego smaku, a dodatek pysznej konfitury jagodowej z ksylitolem sprawia, że jest to danie nie tylko sycące, ale też smaczne i zdrowsze od klasycznych naleśników
Milion Smakówkulinarnych. Warto zawsze mieć go w lodówce i wykorzystać, gdy czas goni. Jeżeli podamy go z pieczonymi ziemniakami i surówką okaże się sycącym obiadem. Świetnie komponuje się również z konfiturą żurawinową
Milion SmakówBliny gryczane to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie. Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich i pochodzi
Milion SmakówWiedniu. Poniższy przepis to tylko jedna z jego interpretacji (z odtworzenia smaku:)). Pyszne czekoladowe ciasto oblane... czekoladą:) tak można w skrócie scharakteryzować torcik. Jednak lekkie przełamanie smaku daje tu konfitura morelowa, stąd efekt końcowy nie zawiedzie prawdziwych smakoszy czekolady
Milion Smakówkraju, dotarł do nas również ser halloumi - bez większych problemów dostaniecie go w większych supermarketach, np. w Auchan. Moja propozycja to podanie grillowanego halloumi z kawałkami świeżych pomidorów i konfiturą z żurawiny (najlepiej oczywiście domowej roboty
Milion SmakówSezon na dżemy i konfitury w pełni. Pomarańcze są naturalnie słodkie nie trzeba więc dodawać dużo cukru. Dobrze komponuje się z nimi delikatna nutka wanilii i rumu
Milion Smakównieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej kawy lub nawet śniadania
Milion SmakówSmacznego:) Zobacz także: Crumble z jabłkami Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePiny