Sezon na przetwory się rozpoczął. Czym posłodzić domowe konfitury i dżemy? Tradycyjny cukier posiada wysoki indeks glikemiczny, jest bardzo kaloryczny, stymuluje w organiźmie procesy zapalne, wiadomo - "biała śmierć". Możemy jednak delektować się słodkościami, a słodycz płynącą z domowych przetworów uczynić zdrową i wartościową. Wystarczy cukier zamienić na ksylitol. Zapraszam na pyszny dżem truskawkowy. Najsmaczniejszy jest ten długo wysmażany, taki jaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętacie cookie monsters ? :) Dla fanów cake pops mam kolejną propozycję na przygotowanie tych słodkości. Tym razem z dodatkiem konfitury śliwkowej, która fantastycznie łączy się z czekoladowym ciastem nadając mu owocowo- kwaskową nutę. Pychotka :) SKŁADNIKI ( około 20 sztuk) 400 ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao dodatkowo 150 g mlecznej czekolady
DefinicjaSmakuCzekoladowe muffiny, to jeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli
DefinicjaSmakubędzie mdła) i ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała się puszystym puddingiem. Na schłodzony pudding wyłożyć konfiturę oraz owoce granatu. Można udekorować miętą. Smacznego! :) Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
DefinicjaSmakubrzegi. Uwaga, aby nadzienie zostało w środku i nie wychodziło bokami :) Pierniczków nie trzeba niczym smarować, wystarczy lekko doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy
DefinicjaSmakupięknej porcelanie Bogucice- Malta , Agawa platin Składniki: miseczka płatków pachnącej róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny. Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką
Malinowe Pocałunkipiękne, rumiane morele z dopiskiem na karteczce, że są bardzo słodkie. W lodówce miałam płatki róży zebrane na ostatniej wycieczce rowerowej i w głowie zaświtał mi pomysł na nową konfiturę - słodkie morele i aromatyczne płatki róż. Strzał w dziesiątkę! Bardzo smaczna, słodko-kwaśna z wyraźnym różanym aromatem. W czasie jesieni czy zimy rozświetli każdy chłodny i smutny dzień :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćunosi się zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku! Pyszny chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej
Plate of Joypoezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady
Made By Mom And Sonodruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują smak całości. Pycha. Bardzo polecam. Są szybkie do przygotowaniu, urzekające i rozpływające się w ustach. Składniki na 12 babeczek
Made By Mom And SonSzybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Wykonanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia
Tradycyjna Kuchniacukrem trzcinowym do momentu, aż cukier całkiem się nie rozpuści. Następnie dodajemy po niewielkiej ilości zimnego budyniu i cały czas miksujemy. Ponadto: Kilkanaście truskawek 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie był to mus owocowy bez cukru od Balviten Kilka czereśni do ozdoby kilka łyżek soku jabłkowego Biszkopt kroimy na dwie części. Wkładamy dolną część do tortownicy i nasączamy
MamaOskarkajogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam z jogurtem greckim, zieloną cebulką i miechunką peruwiańską. Są puszyste, delikatne i chrupiące – gorąco polecam. Każda wersja, czy wytrawna, czy na słodko zadowoli
mojewypiekiinietylkołączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą. Składniki: 3 jajka 200 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 250 ml zsiadłego mleka 1 łyżka roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru
Kuchcik gotujepyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść