konfitura - 2028 przepisów (strona:81/136)

Cukier różany 185

trafiłam na piękne krzewy różane, zapach roznosił się cudowny :), a pokrzywy po pas :), na szczęście Renia i Benia mnie wspomogły i mogłam przynieść do domu takie skarby!. Miała być konfitura, ale po namyśle stwierdziłam, że zrobię cukier różany, który będzie pachniał latem i słońcem!. 1. Przyniesione  do domu płatki róż dokładnie przeglądamy i wypraszamy ewentualnych lokatorów. Każdy płatek okrawamy

Apetyczna babeczka
Zupa truskawkowa 248

Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki

W kuchennym oknie Ewy
Racuchy z jabłkami 160

jajka na przemian z mlekiem. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu. Podajemy z cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą

Passion of Cooking
Ciasteczka z powidłami 150

popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła   śliwkowe.   Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.   Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl

Passion of Cooking
Poziomki 134

lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń, potas oraz witaminy C, P i K. Można także przyrządzać z nich nalewki i konfitury. Smakują wyśmienicie z bitą śmietaną . Są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy ich moczyć w wodzie. Ja myję je na sicie, które zanurzam w naczyniu z wodą i delikatnie nim poruszam

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 175

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe

Wiem co jem
Strucla serowa z żurawiną 158

Jest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma tendencję

Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 165

wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Wyśmienite pączki z wiśniową konfiturą 141

Lekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową 185

jednym z blogów. Niestety po przeinstalowaniu systemu w komputerze straciłam adres do niego i nie mogę podać ani jego tytułu, ani linku. Pamiętam tylko, że w oryginale były z konfiturą żurawinową. Zrobiłam więc tak trochę na oko, zamieniając żurawinę na czarną porzeczkę. Mąka pełnoziarnista nadała im ciemnego wyglądu, trochę mało apetycznego jak stwierdziły moje dzieci, widząc

Wiem co jem
Chleb piwny z suszonymi śliwkami 136

Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica

Wiem co jem
Pijana tarta serowa 130

zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam

Wiem co jem
Pasztet z suszonymi śliwkami 170

wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i nie za tłusty. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego jest konfitura z borówek.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 185

pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 156

jabłka – u mnie wyszło 8 małych sztuk, które razem ważyły 90 dag 10 dag rodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy, morelowy lub pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko

Kuchenne zapiski Edyty