Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemyjedną prosto z krzaczka- i zaraz potem wykręca mnie niemiłosiernie, bo nie jestem wielką fanką kwaśnych rzeczy. Ale już przerobione mogłabym jeść i jeść. Kilka lat temu zrobiliśmy przepyszną konfiturę z gałką muszkatołową, którą później pożarliśmy jako dodatek do serów. Jak tylko nasz mini krzaczek wyprodukuje wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się
les mirabellesdobie zawartość garnka zagotować i partiami wsypywać cukier, co jakiś czas sprawdzając smak. Moje porzeczki były mocno kwaśne, więc wsypałam do nich nieco więcej cukru (około 700g). Gotowe konfitury przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem. Z podanej proporcji wyszło mi 8 słoików (ale bardzo różniej wielkości
Cakes By Kejtczasu przez 2 godziny. Po tym czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem
Cakes By KejtAntonio. 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży ok 400 ml mleka 2 jajka 70 g roztopionego masła 70 g cukru ulubione dodatki: ser biały, marmolada, konfitura, masa makowa... jajko do posmarowania cukier puder Wykonanie: Na samym początku przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy całość ciepłym, ale nie gorącym
Malinowe PocałunkiCiasteczka francuskie z owocami róży Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaMistrzem tego dania jest mój mąż. W soboty budzę się a popovery już stoją na stole z pomarańczową konfiturą. Składniki: na sześć sztuk szklanka mąki szklanka mleka 2 jajka sól Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce.Wlać do foremek. Piec 40 minut w tem. 200 stopni. Są wyśmienite, bez tłuszczu, z ekologicznej mąki. Lekkie śniadanie
AZgotuj!Wystudź. 3. Zmieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem. 4. Smaż na małej ilości oleju na złoto. Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem
AZgotuj!dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut. W dołek po pestce można włożyć ulubioną konfiturę może kwaśną dla złamania smaku
AZgotuj!oleju. Poniżej bez oleju. Uważam, że smaczniejsze są smażone bez oleju. Puszyste i bez tłuszczu. No chyba, ze dysponujecie masłem gee. Smakują wyśmienicie na słodko z konfiturą jak i w tradycyjnej rosyjskiej wersji ze śmietaną i kawiorem. Składniki pół szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 mąki razowej ( ja dałam orkiszową razową) pół łyżeczki soli
AZgotuj!urośnie. Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło. Otwórz: puszka fig mała puszka ananasa i układaj na spodzie. Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem
AZgotuj!Tegoroczne konfitury z moreli zostały przez mnie zmiksowane blenderem. Efekt znakomity. Ale przypadkowy. Kupiłam morele, ale za nic nie chciały się zrobić "konfiturowe". Zmiksowałam je. 2 kg moreli cukier żelujący trzcinowy Morele myjemy, kroimy na mniejsze cząstki wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody. Nastawiamy na kilka godzin. Ja zwykle duszę owoce jakieś 2-3 godziny, aż uzyskam konsystencje
AZgotuj!wlałam rozpuszczone ale chłodne masło. Całość przełożyłam do wysmarowanych masłem foremeczek i piekłam 15 minut w 200 stopniach. Kiedy ostygły wyjęłam z formy, przekroiłam na pół i posmarowałam pomarańczową konfiturą bez cukru
AZgotuj!kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto. Przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec ok godziny 1 180 stopniach C. Wyszły 2 średnie kreskówki. Wierzch posmarowałam gorącą konfiturą z moreli i posypałam płatkami migdałowymi
AZgotuj!Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Zawinęłam go w celofan i mam nadzieję ze wytrzyma do świąt:) 500 gram miodu gryczanego 500 gram mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 gwiazdka anyżu kilka goździków płaska łyżeczka cynamonu Anyżek i gózdzki rozetrzyj w moździerzu na pyłek. Przelej miód do garnka i lekko podgrzej
AZgotuj!