smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoUwielbiam czarny bez. Sok czy konfitura często gościły w moim domu za sprawą babci, która popełniała te rarytasy. Ja tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić coś, czego do tej pory nie robiłam z tymi owocami. I padło na nalewkę :) Patent na nalewkę podsunęła mi znajoma, która znalazła w gazecie (nie wiem której) pomysł na ten trunek. Dodatek
My simple kitchensuche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor. U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową. Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały
Kto ugości moich gości?całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny OGRODY SABINU -Konfitur Fix DIAMANT -pół dużego kubka SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny. Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty
Z Kuchni Do KuchniPleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz
Mango Papajasię zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu. Jeśli przerabiacie jabłka na dżemy i konfitury nie wyrzucajcie skórek i gniazd nasiennych. Można z nich przygotować pyszny i zdrowy domowy ocet , do wykorzystania w kuchni i do pielęgnacji ciała i włosów. Skórki i gniazda nasienne można
SzczyptaSmaQczemu mogę przygotować zdrowe zapasy na okres zimowy :) Tym razem pokusiłam się na malinowy dżem, a że miałam także spore ilości jeżyn postanowiłam i je dodać do tej owocowej konfitury :) Dżemik jest bez dodatku cukru białego, którego zastąpiłam zdrowszym zamiennikiem, a mianowicie ksylitolem. Wyeliminowałam także żelatynę wieprzową, a dodałam agar. Bardzo go polubiłam i aktualnie zastąpił mi żelatynę we wszystkich
Zdrowie na języku :Ptakie choroby jak nadciśnienie,miażdżyca,nowotwory itp. Świeże owoce wcale nie są smaczne. Są bardzo cierpkie, ale po przemrożeniu tracą cierpkość. Można przygotowywać z niej soki, nalewki, dżemy czy konfitury. Dzisiaj moja lecznicza naleweczka aroniowa. Składniki 1 kg aronii 1,5 l wody 1 l wódki 100 ml spirytusu 500 g cukru 3 ziarenka kardamonu Rozmrożone owoce aronii wsypać
O kuchni z uczuciemsosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i zwarte, z delikatnym przerostem błon
królestwo garówwyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepysznik - BLW i nie tylkonaprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać
Przepysznik - BLW i nie tylkosamej kaszy manny i podać z jogurtem naturalnym i owocami, a można pokusić się o szaleństwo i do wody dodać różnokolorowe dżemy, zrobić dzień kostek fioletowych (z jagodami albo konfiturą z czarnej porzeczki) i dzień kostek różowych (z malinami), dzień kostek żółtych (z jabłkiem), a nawet kostek zielonych (z kiwi czy bananem i pietruszką albo jarmużem :D ). Tęczowe kostki
Przepysznik - BLW i nie tylkoostatni przepis Wielkanocny, jaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście lekko gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu
Przepysznik - BLW i nie tylkoForemki do tertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze. Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół
Radość kipiąca uśmiechem.dodam, że pięknie Nam to wszystko wyszło. A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka
Karczma Honorietty