konfitura - 2028 przepisów (strona:69/136)

Swojskie bułeczki 173

smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Nalewka z czarnego bzu z wanilią i kawą 222

Uwielbiam czarny bez. Sok czy konfitura często gościły w moim domu za sprawą babci, która popełniała te rarytasy. Ja tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić coś, czego do tej pory nie robiłam z tymi owocami. I padło na nalewkę :) Patent na nalewkę podsunęła mi znajoma, która znalazła w gazecie (nie wiem której) pomysł na ten trunek. Dodatek

My simple kitchen
Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3) 162

suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor.  U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową. Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały

Kto ugości moich gości?
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 207

całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny  OGRODY SABINU -Konfitur Fix  DIAMANT -pół dużego kubka  SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny.  Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty

Z Kuchni Do Kuchni
Pleśniak z wiśniami 178

Pleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz

Mango Papaja
Prosty domowy ocet jabłkowy 166

się zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu. Jeśli przerabiacie jabłka na dżemy i konfitury nie wyrzucajcie skórek i gniazd nasiennych. Można z nich przygotować pyszny i zdrowy domowy ocet , do wykorzystania w kuchni i do pielęgnacji ciała i włosów. Skórki i gniazda nasienne można

SzczyptaSmaQ
Dżem malinowo-jeżynowy - dietetyczny, bez żelatyny! 165

czemu mogę przygotować zdrowe zapasy na okres zimowy :) Tym razem pokusiłam się na malinowy dżem, a że miałam także spore ilości jeżyn postanowiłam i je dodać do tej owocowej konfitury :) Dżemik jest bez dodatku cukru białego, którego zastąpiłam zdrowszym zamiennikiem, a mianowicie ksylitolem. Wyeliminowałam także żelatynę wieprzową, a dodałam agar. Bardzo go polubiłam i aktualnie zastąpił mi żelatynę we wszystkich

Zdrowie na języku :P
Nalewka z aronii czyli Aroniówka 129

takie choroby jak nadciśnienie,miażdżyca,nowotwory itp. Świeże owoce wcale nie są smaczne. Są bardzo cierpkie, ale po przemrożeniu tracą cierpkość. Można przygotowywać z niej soki, nalewki, dżemy czy konfitury. Dzisiaj moja lecznicza naleweczka aroniowa. Składniki 1 kg aronii 1,5 l wody 1 l wódki 100 ml spirytusu 500 g cukru 3 ziarenka kardamonu  Rozmrożone owoce aronii wsypać

O kuchni z uczuciem
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 124

sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak z konfiturą pomidorową *Część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i zwarte, z delikatnym przerostem błon

królestwo garów
"Jak dobrze wstać skoro świt" 138

wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe     3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka piwne 186

naprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tęczowe kostki z kaszy manny 159

samej kaszy manny i podać z jogurtem naturalnym i owocami, a można pokusić się o szaleństwo i do wody dodać różnokolorowe dżemy, zrobić dzień kostek fioletowych (z jagodami albo konfiturą z czarnej porzeczki) i dzień kostek różowych (z malinami), dzień kostek żółtych (z jabłkiem), a nawet kostek zielonych (z kiwi czy bananem i pietruszką albo jarmużem :D ). Tęczowe kostki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mazurek pomarańczowy 167

ostatni przepis Wielkanocny, jaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście lekko gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu

Przepysznik - BLW i nie tylko
TARTALETKI RABARBAROWO - TRUSKAWKOWE Z BEZĄ 124

Foremki do tertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika  do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze.   Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół

Radość kipiąca uśmiechem.
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 162

dodam, że pięknie Nam to wszystko wyszło.  A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka

Karczma Honorietty