podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików 250ml 0,5kg agrestu 0,5kg truskawek sok z połówki cytryny 400g cukru laska wanilii (opcjonalnie) 1 opakowanie pektyn żelujących Konfitur
Karo in the KitchenSKŁADNIKI na 8 słoików po 250ml 1,7l purée z arbuza (kawałek arbuza o wadze od 2,5 do 3kg) 650g cukru sok z cytryny 3 opakowania pektyn Diamant- Konfitur-Fix lub żel-fixu
Karo in the KitchenRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej
apetytnapieczeniestron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki
Miód i pieprzsię w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni
Ciastka - domowe słodkościmięsiw, bo każdy chciał spróbować wszystkiego, więc rotacja talerzy była przeciwna do kierunku wskazówek zegara. Całość uczty uwieńczona została napitkami zacnymi: gruszkową oranżadą, piwem Biały Niedźwiedź i herbatą z konfiturami. Gospodyni lokalu - Pani Tamara Chinkali Siedziało nam się tam wspaniale. Ciemność
Karczma Honoriettyśliwki najlepsze będą węgierki cukier Przygotowanie : Umyte jeżyny i wypestkowane śliwki połączyłam w garnku Smażyłam do zagęszczenia masy, dosypałam cukier i ponownie smażyłam do momentu, aż uzyskałam pożądaną konsystencję konfitury Gorącą przekładałam do idealnie czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Proporcja śliwek do jeżyn u mnie była mniej więcej 3;1 tzn. więcej było śliwek
Proste Potrawydokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić
Tradycyjna KuchniaDrożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki
Miód i pieprzkoniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut. Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę
Miód i pieprzskórki i kroimy w plastry. Jedna część biszkoptu kładziemy na paterze i nasączamy herbatą. Wykładamy 1/2 masy z nutella i dokładnie smarujemy (możemy pod masę dodać również ulubione konfitury). Przykrywamy mase drugim blatem, który również nasączamy równomiernie ponczem. Wykładamy i smarujemy druga część masy z nutellą. Wykładamy owoce i przykrywamy 3 spodem. Na górze i bokach rozprowadzamy równo białą masę
ChilliJemysię wybrać do lasu i nazbierać troszkę tych niezwykłych owoców. Zamknęłam je w słoiczkach na specjalną okazję ;) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma co porównywać smaku własnoręcznie wykonanych konfitury i tych sklepowych ;) BORÓWKA CZERWONA (BRUSZNICA) DO MIĘS - Z LIMONKĄ, RUMEM I KARDAMONEM Składniki: - 1 kilogram borówek - 500 gram cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 limonka - płaska łyżeczka kardamonu - 75 mililitrów
Życie zamknięte w smakuStopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę. Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym
Życie zamknięte w smakuskórę ma bardzo twardą. Przeszkadzać to może zwłaszcza, jeżeli do przerobienia mamy sporą ilość tych owoców. Warto się jednak postarać, bo pigwa jest bardzo zdrowa, no i niezwykle smaczna. ;) KONFITURA Z PIGWY Składniki: - 1,2 kilograma pigwy - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Pigwę obieramy i kroimy - w miarę drobno. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut
Życie zamknięte w smaku