konfitura - 2028 przepisów (strona:71/136)

Dżem z truskawek i agrestu z wanilią 158

podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików 250ml 0,5kg agrestu 0,5kg truskawek sok z połówki cytryny 400g cukru laska wanilii (opcjonalnie) 1 opakowanie pektyn żelujących Konfitur

Karo in the Kitchen
Galaretka z arbuza – arbuz na zimę, w słoiku 179

SKŁADNIKI na 8 słoików po 250ml 1,7l purée z arbuza (kawałek arbuza o wadze od 2,5 do 3kg) 650g cukru sok z cytryny 3 opakowania pektyn Diamant- Konfitur-Fix lub żel-fixu

Karo in the Kitchen
Malinowy curd ( raspberry curd ) 288

Robicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek  śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej

apetytnapieczenie
bananowe placki 189

stron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki

Miód i pieprz
JABŁKA 218

się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni

Ciastka - domowe słodkości
Skamiejka 157

mięsiw, bo każdy chciał spróbować wszystkiego, więc rotacja talerzy była przeciwna do kierunku wskazówek zegara. Całość uczty uwieńczona została napitkami zacnymi: gruszkową oranżadą, piwem Biały Niedźwiedź i herbatą z konfiturami. Gospodyni lokalu - Pani Tamara                                    Chinkali Siedziało nam się tam wspaniale. Ciemność

Karczma Honorietty
Konfitura jeżynowo-śliwkowa 174

śliwki najlepsze będą węgierki cukier Przygotowanie : Umyte jeżyny i wypestkowane śliwki połączyłam w garnku Smażyłam do zagęszczenia masy, dosypałam cukier i ponownie smażyłam do momentu, aż uzyskałam pożądaną konsystencję konfitury Gorącą przekładałam do idealnie czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Proporcja śliwek do jeżyn u mnie była mniej więcej 3;1 tzn. więcej było śliwek

Proste Potrawy
Konfitura z pomarańczy 120

dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
buła drożdżowa 201

Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki

Miód i pieprz
piernik 177

koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut. Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę

Miód i pieprz
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 202

skórki i kroimy w plastry. Jedna część biszkoptu kładziemy na paterze i nasączamy herbatą. Wykładamy 1/2 masy z nutella i dokładnie smarujemy (możemy pod masę dodać również ulubione konfitury). Przykrywamy mase drugim blatem, który również nasączamy równomiernie ponczem. Wykładamy i smarujemy druga część masy z nutellą. Wykładamy owoce i przykrywamy 3 spodem. Na górze i bokach rozprowadzamy równo białą masę

ChilliJemy
Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, rumem i kardamonem 125

się wybrać do lasu i nazbierać troszkę tych niezwykłych owoców. Zamknęłam je w słoiczkach na specjalną okazję ;) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma co porównywać smaku własnoręcznie wykonanych konfitury i tych sklepowych ;) BORÓWKA CZERWONA (BRUSZNICA) DO MIĘS - Z LIMONKĄ, RUMEM I KARDAMONEM Składniki: - 1 kilogram borówek - 500 gram cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 limonka - płaska łyżeczka kardamonu - 75 mililitrów

Życie zamknięte w smaku
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 178

Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę.  Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z pigwy 162

skórę ma bardzo twardą. Przeszkadzać to może zwłaszcza, jeżeli do przerobienia mamy sporą ilość tych owoców. Warto się jednak postarać, bo pigwa jest bardzo zdrowa, no i niezwykle smaczna. ;) KONFITURA Z PIGWY Składniki: - 1,2 kilograma pigwy - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Pigwę obieramy i kroimy - w miarę drobno. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut

Życie zamknięte w smaku