konfitura - 2028 przepisów (strona:78/136)

Kruche rogaliki z dżemem 237

mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku

na moim stole...
Domowe lody arbuzowe 213

weselu zostało dużo owoców, zrobiłam konfitury i soki ale z arbuza długo się zastanawiałam co przygotować - i wyszły lody. To wszystko przez tą falę upałów.  Lody wyszły obłędnie i smaku takiego nie znajdziecie w żadnym sklepie. Co prawda konsystencja przypomina trochę sorbet, a to wszystko dlatego że arbuz ma w sobie dużo wody.  Składniki: 1,5 kg arbuza

Niezły Młynek
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 163

świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka 20 dag margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Kawa mrożona z rabarbarem - przepis 195

porcji przewidujemy) Możemy ją posłodzić do smaku jeśli lubimy słodką kawkę Rabarbar kroimy na kawałeczki i z cukrem brązowym oraz odrobiną wody podsmażamy na patelni do momentu uzyskania rzadkiej konfitury   Kawa mrożona z rabarbarem W tym czasie kawa nam się studzi (możemy dodać kostki lodu) Dolewamy zimnego mleka Dodajemy dwie kulki lodów i na wierzch zrobiony rabarbar Kawa mrożona

Pyza i Surówka
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 319

kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą wiśniową razem z wiśniami (tak konkretnie, na jeden blat jeden słoiczek i w tym przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą gorzkiego kremu czekoladowego. Góra wykończona wiśniami i całość oblana

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 183

Lekka ale sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem orzechowym i domową konfiturą z truskawek) i powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem z truskawek i płatków róży. 147

końcu przyszedł czas na przetwory. Jestem miłośniczką swojskich, domowych przetworów, ale najbardziej lubię przygotowywać dżemy, konfitury, soki, czyli wszystko co słodkie :-) Pewnie dla tego, że większa część znika nim trafi do słoika :-), ale wiecie jak to jest, za każdym razem jak się zamiesza, trzeba spróbować, czy dobry, czy wystarczająco słodki, a ciekawe jak będzie smakował na kanapce, a jak się

Rozpustne gotowanie
Rajskie jabłuszka smażone w syropie. 148

Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki. Przekładamy do nich gorące jabłuszka, zalewamy syropem, zakręcamy pokrywki, stawiamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie przekładamy gotowa konfiturę do ciemnego, suchego miejsca. Przed podaniem odsączamy jabłuszka z syropu, możemy je również obtoczyć w drobnym cukrze

Rozpustne gotowanie
Brownie z waniliową ricottą 142

twarogowego 1 jajo 1/3 szklanka cukru pudru świeża wanilia z 2 lasek  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Opcjonalnie do polania: świeże owoce lub konfitury 1.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie

Apetyczna babeczka
Na dobry początek tartaletki z rabarbarem 124

palce, pędzelek, papier lub co tam jeszcze macie ;) i wykładamy na nie po porcji ciasta, zaginając je także na boczne ścianki. Rabarbar mieszamy z kilkoma solidnymi łyżkami dżemu lub konfitur z czerwonych owoców - ja użyłam jakiejś malinowej taniochy light z Tesco i wyszło świetnie ;)  Owoce pakujemy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min. ;) Bonus: Tartaletki można

Spektrum Smaku
Ciasto Tropikalna Wyspa 367

mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki

VioletoweKucharzenie
Dżem z czarnej porzeczki 155

informacji, o których być może ktoś chce wiedzieć odsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki  250 g cukru Czarną porzeczkę gotujemy wraz z cukrem cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane. Moje gotowanie trwa około 15 minut. Chodzi o to, aby całość doprowadzić

MamaOskarka
Czeko dżem z czarnej porzeczki 143

być może ktoś chce wiedzieć odsyłam  TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki  300 g syropu czekoladowego Czarną porzeczkę gotujemy wraz z syropem czekoladowym cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane. Moje gotowanie trwa około 15 minut. Chodzi o to, aby całość doprowadzić

MamaOskarka
"Kilka" słów o czereśni. 254

świeży sok jest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw

Słodkie Przyjemności
Salatka z szynką dojrzewającą i soczystymi kulkami 216

tonizującym i ściągającym. Łagodzi też stany zapalne skóry. Kiedy zjecie miąższ arbuza to skórki nie wyrzucajcie tak jak zwykle to się robi. Z jej białej części można zrobić pyszne konfitury ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania