moja lista: - wędzone tofu, - mleko ryżowe do gofrów i sojowe do kawy, - jogurt sojowy naturalny i waniliowy, - granola, - sojowe kiełbaski na grilla, - sojowa wędlina i pasta do kanapek, - konfitura, - słoik z wegańskimi pulpetami, wegański strogonow w słoiku oraz spaghetti, - witamina B12!! Tego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości
Roślinna - blog wegańskiMoja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców
Apetyczna babeczkaszypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Udanych wypieków
Kuchnia Elliearzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Należy do tych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg. Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie
SzczyptaSmaQwyszło naprawdę pyszne! :) Zawierają w sobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko
FitKotłyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą. Smacznego
Atlas SmakówNastępnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić całe płatki lub zmiksować blenderem ) i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Konfitura jest gotowa gdy pojawi się słodka piana na wierzchu. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Idealny dodatek zimą do herbaty :) Inspiracja : Ziołowy Zakątek
Atlas Smakówposmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem
Atlas SmakówDostałam tyle czarnej porzeczki i wszystko przerobiłam. Zrobiłam konfiturę , część zamroziłam do ciasta lub na kompot a reszta poszła na sok. Zimą wszystko zje się ze smakiem. I jeszcze będe robiła nalewkę ale to długotrwały prosec więc przepis będzie dopiero w przszłym roku. składniki: ok 5 kg czarnej porzeczki ok 1,5 kg cukru 1 szklanka wody Porzeczki
Monia miesza i gotujeszklanki cukru 1 duże jajko 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 czubata łyżeczka sody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 3 łyzki konfitury jagodowej Kilka kropel dowolnego aromatu Z racji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę
The Sweet Damselwłożyć do czystych i suchych słoików. Zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych ------------ Podobne: Naturalny dżem truskawkowy Konfitura z czerwonej cebuli Likier truskawkowy
Weekendy w domu i ogrodzieKrzaczki porzeczek uginają się pod ciężarem tych owoców. Tak w tym roku obrodziły, że aż żal nie wykorzystać ich do przygotowania pysznych soków i konfitur. Zimą będą jak znalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe. Składniki: 2 kg porzeczek czarnych
Z Majeczką w kuchnikoniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień. Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wspaniale komponują się z domowymi konfiturami ale także z wędliną smakują wybornie- sprawdziliśmy;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 3/4 szklanki jogurtu naturalnego łyżka cukru opakowanie drożdży instant
Krakowskie smaki Aniwiecie gdzie to jest to podpowiem Wam, że to w okolicach Stalowej Woli, Sandomierza. Mimo dużej odległości jaką pokonaliśmy jagody nie ucierpiały. Zrobiłam je na szybko z niezawodnym konfitur fixem Diamant. Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym poście. Tymczasem zapraszam po przepis. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDomowa chałka i konfitura z truskawek albo biały ser z malinami i miętą, to coś obok czego nie da się przejść obojętnie :) Cieplutkie, puszyste drożdżowe chałki z pyszną waniliową kruszonką skuszą każdego łasucha :) SKŁADNIKI (ok. 10 mini chałek) ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 50 g masła 50 g cukru 1 opakowanie cukru
DefinicjaSmaku