konfitura - 2028 przepisów (strona:85/136)

Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 108

cukrami i aromatem, następnie dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i piec w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać jeszcze ciepły z konfiturą z domowej spiżarni

Tradycyjna Kuchnia
Owsiany keks 101

proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianą. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do keksówki wyłożonej pergaminem i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Kroić na kromki podawać z domową konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy razowe z płatkami owsianymi i z jabłkiem 112

jabłko sól olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować, dodać utarte na grubych oczkach jabłko, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawać z kwaśną gęstą śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem z cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Pączki domowe 113

znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki: 4 szklanki mąki, 5 żółtek, 1 szklanka śmietany, 4 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 1 kieliszek spirytusu, 15 dag cukru pudru, Konfitura z róży, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Żółtka wbić do śmietany, dodać mąkę, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.  Następnie wyłożyć ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowa pychotka 123

delikatnie do formy, posypać płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek drożdżowy z bobu 129

wyrobić i przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 91

Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z dyni z bananem 126

konfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać, pokroić do garnka i gotować przez 15 minut do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone banany do ugotowanej dyni z cukrem. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać

Tradycyjna Kuchnia
Kluchy drożdżowe „karotki” 99

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.    i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Tradycyjna Kuchnia
Chleb białkowy 126

Całość dokładnie, delikatnie wymieszać i przełożyć da przygotowanej keksówki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu kroić na kromki i smarować kwaśną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Gofry maślane 117

Dziś u mnie obiad na słodko :) Gofry ale niecodziennie- ciasto maślane, a na wierzchu ostatnio odkryta przeze mnie pyszna niskosłodzona konfitura z moreli.  Składniki: 4 jajka, 20 dag cukru, 25 dag masła, 30 dag mąki 7 gram proszku do pieczenia, 1 aromat pomarańczowy, 1 słoiczek dżemu-  polecam www.naszedomowe.pl Wykonanie: Jajka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem. Następnie wlać roztopione

Tradycyjna Kuchnia
Oładki ziemniaczane z makiem 102

odcisnąć, połączyć z ugotowanymi ostudzonymi ziemniakami, dodać jajko, mak i sól do smaku. Wyrobić masę dokładnie. Formować placuszki i smażyć na oleju. Podawać z maślanką lub na słodko z konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowo – Truskawkowe Babeczki 146

odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna, z niespodzianką w środku w postaci konfitury truskawkowej, krem jest czekoladowy a pyszne, soczyste truskawki na wierzchu idealnie przełamują smak całości. Pycha. Bardzo polecam. Są szybkie do przygotowaniu, urzekające i rozpływające się w ustach. Składniki na 12 babeczek

Made By Mom And Son
Czekoladowe Ciasto z Malinami 238

poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady

Made By Mom And Son
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 179

cieszyć się fajnym kąskiem. Na przykład na słono: sól, pieprz, szczypiorek, koperek, posiekane chili lub zioła. Na słodko zaś: miód, cynamon i inne przyprawy korzenne, kakao lub domowa konfitura. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania