roku wpadłam w dziki szał robienia dżemów, konfitur, nalewek i wszystkiego co tylko jest możliwe z owoców. Wykorzystuję każdą ilość by choć trochę zatrzymać odrobinę lata w słoiczku. Tym razem będąc u rodziców zmobilizowałam siebie i koleżanki, które wypoczywały ze mną na łonie natury, by poświęcić choć pół godziny na dwa krzaczki oblepione czarną porzeczką. W ten sposób stałam się
Mango Papajapiekarnika dosłownie zalewają kuchnię delikatnym słodkim zapachem domowego pieczywa; zachęcają, aby siąść do wspólnego śniadania i sięgnąć po nie od razu, kiedy są jeszcze ciepłe, posmarować wegańską margaryną i konfiturą, bo tak smakują najlepiej. Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ½ łyżeczki nasion wanilii/wanilii w proszku/pasty
Roślinna - blog wegańskitruskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam! Przepis pochodzi z tego bloga. Scroll down for recipe in English Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami (6-8 porcji) Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka
karmelowyDzisiaj do kolekcji dżemów i konfitur dołącza dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką wanilii. Boski. Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego. A po resztę przepisów zapraszam do zakładki Przetwory i przyprawy . em Dżem rabarbarowy Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 700 g rabarbaru 300 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Rabarbar płuczemy
Kulinarne przygody Gatityblogu. Jak możecie przeczytać w tytule, nawiązałam współpracę z marką DeCare . Jest to sklep, w którym znajdziecie bogaty asortyment produktów z całego świata. Możemy wybierać w nim od konfitur po sosy czy oliwy. Na stronie znajdziecie również przepisy z wykorzystaniem danych towarów. Jest to idealne miejsce dla osób lubiących kuchnię i smaki orientalne :) Powyżej widzicie zawartość paczki, która
My simple kitchenŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 50 g suszonej żurawiny, najlepiej niesiarkowanej 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego
MamaOskarkaŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g cukru białego 100 g żurawiny, najlepiej niesiarkowanej Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy
MamaOskarkaŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru muscovado, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 1 łyżeczka agar agar
MamaOskarkaŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 200 g cukru muscovado
MamaOskarkaŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g białego cukru Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle
MamaOskarkaŁagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 250 g daktyli, u mnie daktyle bez pestek z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Daktyle 15 minut przed przygotowywaniem
MamaOskarkasobą i odstawiamy na ok 10 minut by kasza wchłonęła mleko, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Ja najczęściej zjadam polane jogurtem naturalnym lub domową konfiturą. Prawda, że proste? ;) Modyfikacje: Do placuszków można dodać cukier lub miód jeśli ktoś chce by były słodsze, ja osobiście cukru unikam. Placuszki świetnie smakują jeśli zetrze się do nich spore
Cynamonowe szczęścieowalne lub okrągłe racuchy. Usmażone, układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, bezpośrednio bo usmażeniu. Można je oprószyć cukrem pudrem lub podawać z ulubioną konfiturą
Qchnia po prostutort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja z opłatka
Kulinarne InspiracjeByły drożdżówki z rabarbarem, czas na zamknięcie go na zimę w słoiki. Mam go sporo, dostałam od sąsiadki. Trochę zamrożę a resztę przerobię. Dziś konfitura z samego rabarbaru. Kolorem nie powala ale jest pyszna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni