jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii. Na ciepło z dodatkiem kwaskowatej żurawiny są pyszne. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 4 łyżki żurawiny (konfitura ze słoiczka) odrobina cynamonu odrobina syropu klonowego Jabłka wydrążyć do mniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe
Moja Galeria Smakukaszy jaglanej stanowią płatki jaglane. Przygotowuje się je bardzo szybko, można krótko podgotować, albo po prostu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem dodać tylko owoce, orzechy czy konfiturę i zdrowe śniadanie gotowe. Płatki jaglane dużo dobrego zrobią też dla naszej urody :) Zawierają kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy
Moja Galeria SmakuZaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam. Inspiracja: Moje Gotowanie - Konfitury i spółka (nr 1/2014
Domowa Cookierenka Agirazem zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis i umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może
bistro mamamoja lista: - wędzone tofu, - mleko ryżowe do gofrów i sojowe do kawy, - jogurt sojowy naturalny i waniliowy, - granola, - sojowe kiełbaski na grilla, - sojowa wędlina i pasta do kanapek, - konfitura, - słoik z wegańskimi pulpetami, wegański strogonow w słoiku oraz spaghetti, - witamina B12!! Tego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości
Roślinna - blog wegańskiMoja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców
Apetyczna babeczkaszypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Udanych wypieków
Kuchnia Elliearzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Należy do tych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg. Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie
SzczyptaSmaQwyszło naprawdę pyszne! :) Zawierają w sobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko
FitKotłyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą. Smacznego
Atlas SmakówNastępnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić całe płatki lub zmiksować blenderem ) i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Konfitura jest gotowa gdy pojawi się słodka piana na wierzchu. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Idealny dodatek zimą do herbaty :) Inspiracja : Ziołowy Zakątek
Atlas Smakówposmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem
Atlas SmakówDostałam tyle czarnej porzeczki i wszystko przerobiłam. Zrobiłam konfiturę , część zamroziłam do ciasta lub na kompot a reszta poszła na sok. Zimą wszystko zje się ze smakiem. I jeszcze będe robiła nalewkę ale to długotrwały prosec więc przepis będzie dopiero w przszłym roku. składniki: ok 5 kg czarnej porzeczki ok 1,5 kg cukru 1 szklanka wody Porzeczki
Monia miesza i gotujeszklanki cukru 1 duże jajko 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 czubata łyżeczka sody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 3 łyzki konfitury jagodowej Kilka kropel dowolnego aromatu Z racji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę
The Sweet Damselwłożyć do czystych i suchych słoików. Zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych ------------ Podobne: Naturalny dżem truskawkowy Konfitura z czerwonej cebuli Likier truskawkowy
Weekendy w domu i ogrodzie