konfitura - 2028 przepisów (strona:76/136)

Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi 141

Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut.  Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona. Te z piekarnika raczej na rano do konfitury

AZgotuj!
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 132

Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier wanilinowy - 3 jajka + 1 żółtko do posmarowania - sól

Pan i Pani Smith w kuchni
Sok z czarnego bzu 157

przełomie sieprnia/ września rozpocznie się sezon na czarny bez! Już dziś warto pomyśleć o przyrządzeniu konfitur i soków z ich udziałem. Są bardzo zdrowe i smaczne :) Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody. Wykonanie: Owoce obrać z baldachów i umyć delikatnie w ciepłej wodzie. Odcedzić, zalać 4 szklankami wody, dodać cukier i gotować na wolnym

Tradycyjna Kuchnia
Filipińskie bułeczki Pan de sal 131

Filipińskie bułeczki  pan de sal  czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  24 g drożdży świeżych

O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką 113

minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto dziele na 4 części i wałkuje w okrąg. Nacinam na 8 części i wychodzą trójkąty na które nakładam łyżeczką konfiturę różaną. Zwijam trójkąty i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Smaruje rozbełtanym białkiem. Piekę 25 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu posypuje cukrem

Różowa kuchnia
Naleśniki francuskie 106

łyżka oleju 2 łyżki cukru pudru Dodatki: ulubiony dżem sos czekoladowy płatki migdałowe Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i usmażyć na minimalnie natłuszczonej patelni. Przełożyć ulubionym dżemem, konfiturą, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 60

każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać z jedną łyżeczką wody. Posmarować bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Piec 25-30 minut. Podawać z ulubioną konfiturą

Moja Galeria Smaku
Chałka 109

Pyszna, domowa chałka. Najlepsza z dżemem, konfiturą, miodem bądź szklanką mleka :) moja córeczka po spróbowaniu powiedziała, że to jest mniam, mniam :) I to mi wystarczy za cały komentarz:) Polecam! Składniki: z przepisu Olga Smile 500 g mąki (użyłam tej o symbolu 650g) 1 łyżeczka drożdży suszonych 50 g masła, rozpuszczonego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko

Moja Galeria Smaku
Gofry z sosem truskawkowym 140

Gofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów

Moja Galeria Smaku
Pancakes 120

wszystkim dzieciom i nie tylko. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek. Oryginalnie podawane z syropem klonowym i ja właśnie takie lubię najbardziej. Natomiast zamiast syropu można podać je z dżemem, konfiturą bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty od Olgi Smile . Składniki na ok 25 szt: 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki 2 jajka 125 ml mleka 1 szklanka

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 145

wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut. Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka

Moja Galeria Smaku
Pieczone jabłka 108

jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii. Na ciepło z dodatkiem kwaskowatej żurawiny są pyszne. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 4 łyżki żurawiny (konfitura ze słoiczka) odrobina cynamonu odrobina syropu klonowego Jabłka wydrążyć do mniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe

Moja Galeria Smaku
Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 140

kaszy jaglanej stanowią płatki jaglane. Przygotowuje się je bardzo szybko, można krótko podgotować, albo po prostu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem dodać tylko owoce, orzechy czy konfiturę i zdrowe śniadanie gotowe. Płatki jaglane dużo dobrego zrobią też dla naszej urody :) Zawierają kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy

Moja Galeria Smaku
Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili 227

Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam. Inspiracja: Moje Gotowanie - Konfitury i spółka (nr 1/2014

Domowa Cookierenka Agi
Lato na talerzu - część II. Sałatki, tarty, napoje. 160

razem zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis i umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może

bistro mama

Proponowane wyszukiwania