konfitura - 2028 przepisów (strona:68/136)

Gofry na wodzie 177

wytycznymi posiadanej gofrownicy. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj ). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu

Kuchcik gotuje
Chleb na drożdżach (stara receptura) 145

zapieczoną skórkę Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy  SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta do zjedzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek z kaszy manny 194

stopni około 30 minut. Upieczony chlebek zalać mlekiem i wstawić jeszcze raz na chwilę do piekarnika, po czym wyjąć z formy, pokroić na kromki i podawać np. z domową konfiturą, syropem lub świeżym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Racuszki z kaszy manny – na kefirze, z nutką pomarańczy 157

patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką stołową na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury

Nie tylko w kuchni
Konfitura z jarzębiny 150

garnka, zalać wodą i dodać miód. Zagotować, zredukować ogień. Smażyć do czasu zredukowania płynów, od czasu do czasu mieszając (nie za długo - jarzębina straci wówczas swój kolor). Gotową konfiturę przełożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut

Nie tylko w kuchni
Karmelizowane jabłka 171

odparował wystarczająco, a cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu. Jeszcze gorące przekładać do słoiczków i pasteryzować. Świetne jako konfitura lub dodatek do ciast i tortów

Karczma Honorietty
Buraki z papryką na zimę 313

cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłecznik z pianką 158

Sezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku

Słodka Kraina Wypieków
Sos imbirowo-śliwkowy 144

słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo kusi śliwkowym kolorem? ;) ------------ Podobne: Pieczeń ze śliwkami i pak choi Konfitura z aronii i jabłek Powidła śliwkowe w 100% ze śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort malinowo — kokosowy 147

mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia biszkoptu użyłam nieudanego dżemu z malin (wyszedł mi bardzo rzadki), natomiast jeśli tak owego nie posiadacie to wystarczy słoiczek konfitury malinowej. Na zdjęciach tort jest zielony, ze względu na dodany barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje

Wypieki i Rumieńce
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 189

domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa

Fiolka w kuchni
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 194

patelnię z tłuszczem. 5.Przed smażeniem możesz obtoczyć w mące. Smaż na małym ogniu,przewracając delikatnie w trakcie smażenia. 6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i... Podawaj z: ulubionymi owocami,  konfiturami, kremami Polane: jogurtami owocowymi sosami miodem roztopioną czekoladą -tak naprawdę z czym dusza zapragnie Smacznego

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 173

minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

Fiolka w kuchni
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 129

całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny  OGRODY SABINU -Konfitur Fix  DIAMANT -pół dużego kubka  SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny.  Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty

Z Kuchni Do Kuchni
Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek 165

się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce kuchennej. ------------- Podobne: Dżem truskawkowy Dżem z mirabelek i jabłek Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców

Weekendy w domu i ogrodzie