Czarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki . Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody z wiśni ale cóż mama też człowiek
Mama Gotujemożna je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam. Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne. Składniki: Ciasto (około 8 dużych naleśników): 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Pozostałe: 500 g szpinaku
Mama Gotujezanurzona w śmietanie jest chrupiąca. Całość jest pyszna i wciągająca. Można go jeść, jeść i jeść i nadal nie ma się go dość. Pycha. Składniki: kromki czerstwego pieczywa masło konfitura np. z wiśni śmietana ok. 80 ml mleko ok 350 ml 3 jajka cukier ok 10 dkg Przygotowanie: Kromki posmarować dość grubo masłem i marmoladą. tak przygotowane kromki ułożyć jedną
Mama Gotujeresztą migdałów. Lekko dociskamy je palcami do ciasta. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu pozostawoamy do wystygnięcia. Możemy je jeść same lub z dodatkiem konfitury
Przysmaki Karolkipodgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe owoce przekładamy na wierzch sernika
Mania GotowaniaBardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, tak dziś mam dla Was pancakes z dżemem. Prosta wersja na słodkie śniadanie, jak nie z konfiturą to z serkiem, a nawet takie same „suche” smakują pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to – piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia! Składniki1 szklanka mleka1
Pink Enveloperodzynki. Po upieczeniu chleb wyjąć z pojemnika do ostudzenia. Bardzo dobrze smakuje świeże jak i czerstwe (np. następnego dnia po upieczeniu) samo, z masłem, twarożkiem lub ulubionym dżemem czy konfiturami
Weekendy w domu i ogrodziezmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej); - 100 gorzkiej czekolady; - 1/3 szklanki cukru; - 16 g cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu
dom-agi.plszklanka mąki 10 dag drożdży 10 dag cukru 1 jajko 4 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 kieliszek spirytusu lub octu skórka cytrynowa kandyzowana konfitura cukier puder olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewam i w ciepłym rozpuszczam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia
Ciasteczkowy Potwórjeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki. Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem
Trzeci talerzszklanki mąki pszennej - 4 jajka (osobno żółtko i białko) - 4-5 łyżek cukru - 1 szklanka mleka - garść suszonej żurawiny/rodzynek - szczypta soli - cukier puder - masło do smażenia - ulubiona konfitura (opcjonalnie) Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce, utrzeć mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem. Delikatnie dodać ubite białka. Pod koniec mieszania, dodać posiekaną żurawinę. Na patelnię
CookYourselfwszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki
CookYourselfsmaków z przeszłości :) 'pleśniak' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche
CookYourselfkremem z gorzkiej czekolady i z wiśniami z nalewki' Składniki: * ciasto: - 200g mąki pszennej - 175g masła - 2 jajka - 140g śmietany 18% - 40g kakao - 2 łyżki dżemu/konfitury (użyłam konfitury śliwkowej) - 150g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka esencji waniliowej * krem: - 200g gorzkiej czekolady - 200ml śmietany kremówki - 2-3 łyżki cukru pudru * dodatkowo: - wiśnie
CookYourselfformy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C). Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień). Wystudzić. Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą śliwkową. Oblać polewą (gotową lub przygotowaną wg tego przepisu ). Smacznego! * źródło przepisu : blog 'Kuchnia pełna smaków' z moimi modyfikacjami ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourself