konfitura - 2028 przepisów (strona:97/136)

Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 116

cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 147

jogurtu z pelnego mleka225 g jagodSkladniki na krem:150 g twarozku1/2 bio-cytryny3 lyzki cukru1 paczuszka cukru wanilowego150 g smietany kremowki1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do smietany)3 lyzki konfitury jagodowej1 lyzka cukru pudruWykonanie:Wlaczyc piekarnik i nastawic na 190 ° C.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem 151

zdazy wystygnac.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) okolo 150-180 g lub mrozone platy400 g moreli80 g masy marcepanowej2 lyzki mleka2 lyzki cukru trzcinowego60 g konfitury morelowej-2 lyzkiWykonanie:Piekarnik nastawic na 200 ° C.Gdy dysponujemy mrozonymi platami,rozlozyc je na blacie by sie rozmrozily.Potem poskladac jeden na drugi,docisnac brzegi by sie dobrze zlepily i wywalkowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 118

maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)70 g zmielonego siemienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 112

nastawic piekarnik na 200°C.Chalke posmarowac zoltkiem rozmaconym z mlekiem i posypac cukrem.Piec w 200°C 25-30 minut,az sie ladnie przyrumieni.Swietna na sniadanie lub podwieczorek z domowa konfitura,dzemem lub samym maslem.Osobiscie taka lubie najbardziej.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 134

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem aroniowo - jabłkowy 150

daja jej kolor.100 g owoców aronii to 1-2 g polifenoli,w tym 0,5 g antocyjanow.Swieże owoce aronii nie każdemu smakują,ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze.Przygotowałam z  aronii dżem z dodatkiem jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 152

Uwagi:w wersji szwedzkiej kotleciki podaje się koniecznie w towarzystwie żurawiny.W światecznym wydaniu żurawina występuje z bitą śmietaną.200 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać konfiturę żurawiną ze słoiczka.Podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe 126

wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki:1 kg mąki pszennej3 jajka2 żółtka1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mleka12 g drożdży w proszku1 kostka margarynydodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.2. Zaczyn przelać

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 122

może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno

UgotujmyTo.pl
Murzynek kokosowy z wiśniami 151

wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm

UgotujmyTo.pl
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 206

organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona

Szefowa kuchni
Szybki piernik z powidłami 248

Szybki piernik z powidłami – wykonamy go bowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo

Poezja smaku
Tanie i proste ciasto kakaowe 369

całości i dokładnie utrzećCiasto przelać do natłuszczonej foremki o średnicy 30 cm z kominem, piec przez około 45 min. w temp.180*CCiasto nie jest zbyt wilgotne, dlatego przełożyłam je konfiturą.Zaleta tego wypieku to niski koszt użytych składników oraz prostota wykonania.Przepis pochodzi z moich starych zapisków

Proste Potrawy
Rogaliki z marmoladą 191

marmoladą:1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki)2 jajka (+ 1 do posmarowania)250 g margaryny (1 kostka)2 łyżki cukru50 g świeżych drożdżymarmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania