mnie...Z czego bardzo się ciesze, w końcu mogę usiąść, podyskutować, zrealizować choć po część i zadania z listy " Dzień Wolny" Składniki: wafle ryżowe twarożek półtłusty konfitura truskawkowa świeże truskawki
NaKońcuJęzykaKochani nigdy wcześniej nie bawiłam się w marynowanie warzyw no chyba że mówimy o czosnku ;) mniam czy tez robienie konfitur z owoców... Dzisiaj korzystając z wolnego czasu zrobiłam skromna ilość owoców i warzyw na spróbowanie czy cos z tego będzie... Na efekty smakowe musicie troszkę poczekać bo słoiki jeszcze nie ostygły i damy im trochę czasu na integracje z octem
NaKońcuJęzykaPonczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru, szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony
Z miłości do słodkościprzedszkola, nasze poranki w tygodniu nie wyglądają tak błogo jak dotychczas. Dlatego też korzystając z weekendu zrobiliśmy z Gabrielem na śniadanie pyszne maślane bułeczki. Mięciutkie, smaczne, idealne z konfiturą, masełkiem, nutellą… Jak kto woli… U nas było zdecydowanie na słodko. Bardzo Wam polecamy. My na pewno je powtórzymy już niebawem. Składniki na 15-16 sztuk: 225 ml letniego
Made By Mom And Sondziałce rośnie kilka krzaków aronii, jedna jest już wielkości sporego drzewka. Z tego jednego zebraliśmy 7 kg aronii. Z pozostałych ok. 1 kg. Z owoców aronii możemy przygotować pyszną konfiturę i sok. Przygotowuję przetwory z aronii nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne, szczególnie chroni przed chorobami serca. Wreszcie przyszła pora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniczego cały słoiczek limonki w syropie, polubiło chrzan z pigwą, a chrzanu to on nie jadał. Herbaty pija teraz wyłącznie z syropami Eterno. Przyjaciele? Spróbowałabym nie podać do herbaty konfitury.... :) Gdzie można kupić? Można zamówić drogą internetową. Dodam, że do mnie przyszły zapakowane w taki sposób, że kurier mógłby się nawet wywrócić z paczką (czego mu nie życzę
Blondynka Gotujepowinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem
prawdziwe jedzeniePrzy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać
RAROSSAPyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające. Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich
Smaczne Zdrowetruskawkowych przetworów;) Tym razem skorzystałam z tego przepisu, nieco go zmieniając. Truskawki i mięta to idealne, znane od dawna połączenie. Jednak pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 90dag cukru, pęczek mięty, 200ml zimnej herbaty miętowej. Przygotowanie Truskawki umyć
Z miłości do słodkościsporo swoich owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Na pierwszym miejscu zdecydowanie są konfitury, zaraz potem domowe soki... Między innymi właśnie sok z czarnej porzeczki. Zimą tylko zamieniamy puste butelki na pełne pysznego, zdrowego soku;) Przepis jest tak prosty, że długo się zastanawiałam czy w ogóle dodawać go na bloga:) Składniki: 4 kg czarnej porzeczki, 2,5 kg cukru
Z miłości do słodkościszklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt
W kuchennym oknie EwyZaczyna się sezon przygotowań rożnych przetworów. Powidła, konfitury, sałatki, ogórki. Polecam bardzo dobrą sałatkę, która składa się z różnorodnych składników, dlatego jest pyszna i wyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe do zapamiętania, bo każdego ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki
W kuchennym oknie Ewynaszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę
Salonik smakówJeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie przez mnichów w celach leczniczych, dziś są często uwieńczeniem posiłku lub dodatkiem do słodkich dań. Składniki: 1,5 kg świeżych malin 1 litr spirytusu 2 szklanki wody 400 g cukru Maliny przekładamy do słoja
Salonik smaków