połączeniu z łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy ) - 2 łyżeczki sody
Smaczne ZdroweZapraszam na lekkie śniadanko:) Składniki: wafle ryżowe plastry wędzonego łososia biały ser kiełki rzodkiewki niskosłodzona, domowa konfitura z jeżyn
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkijeszcze innych klopsiki z IKEA. Na pewno są cudowne i rewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół
Brzuszki Łakomczuszkidnia piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :) Składniki: 2 kg porzeczek, 1 kg cukru. Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie
Delicious Titbitspisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody
Gotuj z Misiemjedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz
Przepisy Aleksandrypomidorowy eko * cukier trzcinowy eko * fasola biała eko * mąka owsiana razowa eko * mąka pszenna typ 2000 eko * makaron żytni razowy wstążka eko * płatki 5 zbóż eko * sok pomidorowy eko * konfitura truskawkowa bez cukru eko * mix owocowy eko * orzechy nerkowca eko * sok z granatu eko * sól morska gruboziarnista * pestki dyni eko * makaron pszenny razowy świderki eko Cieszy mnie fakt
Magiczne Życie Martyporcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne... Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka
Grunt to przepis!ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo domieszać do niego masło i gotowe. Powiem szczerze, że jego nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd i teraz mogę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolona, dlatego
Ratunku obiadpuszysta od tradycyjnego. Mimo to bardzo delikatna, trochę gąbczasta i pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej ojczyźnie podawane jest raczej w towarzystwie konfitury i herbaty. Ja preferuję jednak prezentowaną dziś wersję z bitą śmietaną i owocami. Dla mnie to połączenie idealne :) O walorach smakowych tego ciacha może świadczyć fakt, że znika w błyskawicznym
Ratunku obiadkruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet
Ratunku obiadBardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą
Obiad za dychęksięgi" wpadłam na przepis na Chlebek z opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był jeszcze ciepły... Niestety nie sprawdzę jak zachowuję się
Miksturownikuwielbiam kaszę gryczaną jeść właśnie na śniadanie. Przeważnie gotuję ją na mleku i dodaję płatków owsianych które związują całość i nadają bombowej konsystencji. Do tego jakakolwiek konfitura, świeże owoce, serek, nutella, pestki, ziarna, orzechy, cokolwiek i jestem w siódmym niebie. Mniam mniammm
Zdrowa Kuchnia Sowy