trwa krótko, trzeba więc najeść się do syta. Fakt można truskawki, zamrozić - jest to jakiś sposób, chociaż miejsce w zamrażalniku często bywa ograniczone. Można truskawki przetworzyć, zrobić kompocik, dżemik, konfitury .... no można, nie każdy lubi, nie każdy ma czas , a można by też polemizować czy ten cukier taki na miejscu itp. Ale ja mam swój sposób na truskawki i przyznam
Farmażonydodaję olej i blenduję jeszcze 20 sek. Ilość oleju zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać. * Zamiast orzeszków ziemnych możemy użyć migdałów, orzechów nerkowca lub makadamia. Masło orzechowe wyśmienicie smakuje z konfiturą albo z serem Krem czekoladowy Składniki: 60 g orzechów laskowych 1 tabliczka czekolady gorzkiej 90 g cukru 70 g masła 100 g mleka Tak samo jak przy kremie orzechowym
Olikowa kuchniaodpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu
SMYKWKUCHNIpomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Smazymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem śmietanowo- żurawinowym Śmietanę 30% mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego, wlewamy do pojemniczka, na środek układamy dużą łyżkę konfitury z żurawin. Pycha! Smacznego! Zapraszam do polubienie mnie na FB! Akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIciepłe miejsce na 15 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem i miodem, dżemem, czy konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem! Życzę smacznego! Miłego dnia! Zapraszam na FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIkurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek. Do dzieła! SKŁADNIKI: - kurczak minimum 1,9kg - 200 g konfitury z żurawiny - 1/2 kostki masła - pęczek natki pietruszki - 3 winne jabłka - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka tradycyjna - sól morska Kurczaka myjemy, osuszamy, skórę na piersi nacinamy
SMYKWKUCHNImiseczki i zalewamy wrzątkiem. Robimy to 15 minut przed podaniem, ale można dzień wcześniej, aby płatki napęczniały i zmiękły. Truskawki wrzucamy do garnka, aby zrobiła się konsystencja jak na konfiturę. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu. Jak płatki zmiękły i napęczniały wrzucamy do oddzielnego garnka i gotujemy (można dodać odrobinę wody lub mleka). Banana kroimy na cienkie plastry. Wszystkie składniki
Truskawkowa Fiestalekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów jest polanie jogurtem naturalnym, a w moim przypadku były to gotowane truskawki (konsystencja a'la konfitura). Smacznego
Truskawkowa Fiestaorzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestaśmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościnaleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same, bez dodatków. I było zachwycone ich smakiem. :-) Smacznego
Smaczne Zdroweminęło) i pokroiłam je w kostkę. W każdym razie w smaku różnica żadna ;) Możesz je podać po prostu posypane cukrem pudrem lub wymieszać go z cynamonem. Albo dodać ulubioną konfiturę. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpołączeniu z łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy ) - 2 łyżeczki sody
Smaczne ZdroweZapraszam na lekkie śniadanko:) Składniki: wafle ryżowe plastry wędzonego łososia biały ser kiełki rzodkiewki niskosłodzona, domowa konfitura z jeżyn
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszki