konfitura - 2028 przepisów (strona:106/136)

Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1133

nadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche rogaliki z truskawkami 363

Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryna Bielska Bielmar 4 łyzki cukru + do posypania truskawek szczypta soli truskawki opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wcześniej wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 148

arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 162

ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 190

jakości. Porzeczki to sezonowy owoc, który najbardziej mi smakuje prosto z krzaczka, ale ze względu na ich nadmiar na działce postanowiłam ich trochę przerobić. W tym roku zrobiłam sporo konfitur: truskawkowo-rabarbarowa , frużeliny: jagodowa , więc słodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 131

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek . Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z malinami i cukrem 153

Nadziewamy ciasteczka tym co lubimy. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryny szczypta soli cukier trzcinowy opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 216

Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczkowy mix 148

jakie mamy dodatki, czy foremki. Składniki podstawowe: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crumpets, czyli angielskie racuchy 161

drugiej strony na patelni jeszcze przez ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy je z patelni. Czynność powtarzamy, ża do wyczerpania ciasta. Podajemy ciepłe Crumpets od razu z masłem i np. konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej. Smacznego! The post Crumpets, czyli angielskie racuchy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowo-waniliowe bułeczki 178

pomocą kieliszka do wódki. Układamy bułeczki na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Serowo-waniliowe bułeczki są bardzo smaczne z konfiturą malinową. The post Serowo-waniliowe bułeczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 294

wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny

Poezja smaku
TORT SACHERA 136

łyżką. Cisto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie przeciąć na dwa placki. Spód ciasta posmarować podgrzaną konfiturą i przykryć wierzchnim plackiem. Przygotować polewę. Wodę zagotować dodać cukier, podgotować około 3 minut zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać tort

RAROSSA
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 162

Uwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :)  więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na  kg  owoców 1 kg  czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania